image
Getty Images

Zo bepaal je het beste moment om een vlucht te boeken

Hoewel het lijkt alsof de prijzen voor vliegtickets het afgelopen jaar enorm zijn gestegen, is het nog steeds mogelijk om in 2024 goede vliegtickets te scoren, als je tenminste weet met welke factoren je rekening moet houden. Wij vertellen je hoe en wanneer je het beste vliegticket scoort!

Luchtvaartmaatschappijen houden zeer complexe rekenmodules aan om te bepalen welke prijs laag genoeg is voor een reiziger om het ticket nog te willen aanschaffen, terwijl de prijs voor de luchtvaartmaatschappij winstgevend genoeg blijft. De sterkste bepalende factor voor vliegtickets is dan ook de vraag. Echter, er zijn tal van factoren die kunnen leiden tot een verhoging (of verlaging) van de prijs van een vliegticket.

De vliegroute: vliegen er veel vliegtuigen tussen de geselecteerde luchthavens of is de service eerder beperkt? In het laatste geval zal het moeilijker zijn om een goede deal te vinden. Als de route veel concurrentie kent, zullen de prijzen ook met elkaar concurreren.

De tijd van het jaar: ben je van plan om te reizen tijdens populaire periodes zoals de zomervakantie of de feestdagen? Dan is de kans dat de prijzen dalen naarmate de reisdatum nadert minimaal.

Speciale evenementen: vindt er op de reisbestemming een speciaal evenement plaats, zoals een festival, groot sportevenement of conferentie? Dan zullen vliegtickets waarschijnlijk niet veel of helemaal niet dalen.

Het boekingsvenster: hoe ver weg ligt de vertrekdatum? Als het nog even duurt voordat je op reis gaat, dan kunnen de prijzen behoorlijk schommelen. Hoe dichterbij de vertrekdatum ligt, hoe kleiner de kans op een prijsdaling.

Ook interessant: Goedkoop vliegen? Zo scoor je de beste prijs voor je vliegticket

Prijzen van vliegtickets in 2023

Stijgen de prijzen van vliegtickets in 2024?

Vliegtickets gaan meestal een jaar vóór de vertrekdatum in de uitverkoop, waarna het prijzencircus kan starten. Tijdens de coronapandemie werden de prijzen van vliegtickets dramatisch beïnvloed door de sterke daling in vraag. In 2022 jaar herstelden de reizen evenals de vliegticketprijzen zich, maar in het begin van 2023 stegen de ticketprijzen toch weer flink; in de zomer van 2023 waren pakketreizen 10-15% duurder. Van invloed daarop was dat op 1 januari 2023 de vliegtaks werd verhoogd van bijna €8 naar ruim €26 en ook de inflatie en ontplofte kerosineprijzen zorgden voor hogere prijzen voor vliegtickets. 


Wat kunnen we in 2024 verwachten?

In november van 2023 lag de prijs voor kerosine 14% lager dan in diezelfde periode een jaar ervoor en er wordt gespeculeerd over een verdere daling van de kerosineprijs. Als dat gebeurt, zouden de vliegticketprijzen tegen de zomer weer goedkoper worden. Een prijsverhoging of -verlaging wordt namelijk vaak met vertraging doorgevoerd, omdat luchtvaartmaatschappijen hun brandstof doorgaans ver van tevoren inkopen. Het kan daardoor even duren voordat de prijsdaling van kerosine zich vertaalt in lagere ticketprijzen. Volgens experts zouden de prijzen van pakketreizen (dus vlucht plus hotel) tot 8% kunnen dalen. Niet alleen het vliegticket is nu goedkoper; waar hotels na de coronapandemie de hoofdprijs konden vragen voor een hotelkamer omdat íédereen wilde reizen, is de markt op dat gebied inmiddels ook genormaliseerd. Omdat de inflatie er ook voor heeft gezorgd dat we behoudender zijn met het boeken van reizen, is de vraag afgenomen en daarmee ook de prijzen voor verschillende reiselementen. Volgens eerder onderzoek van vergelijkingssite Skyscanner, op basis van data over prijzen van vliegtickets in tien verschillende landen, blijkt dat je gemiddeld €102 kunt besparen door op het juiste moment te boeken en op het juiste moment te reizen.


Wanneer moet je dan boeken?

Ook dit jaar stijgt de vliegtaks, zij het minder fors dan in 2023. Per persoon per vlucht betaal je vanaf 1 januari 2024 €29,05 in plaats van €26,43. Het lijkt erop dat de vliegticketprijzen in de eerste helft van 2024 nog relatief hoog zullen zijn, mede omdat de lagere kerosineprijzen nog niet doorberekend worden. Als je het vroegboekseizoen overslaat en durft te wachten, is de kans zeer aanwezig dat de prijzen na maart zullen gaan dalen. Tegelijkertijd zijn er een aantal elementen die de prijs dit jaar of in de komende jaren negatief kunnen beïnvloeden: luchtvaartmaatschappijen moeten meer gaan betalen om gebruik te kunnen maken van Schiphol (het zogeheten 'havengeld') en de Europese Unie wil hogere belastingen gaan heffen voor de uitstoot van CO2

Als je je zinnen hebt gezet op een specifieke bestemming of tijdsbestek, begin dan wel nu alvast met het volgen van vluchten om een indicatie te krijgen wat vliegtickets gemiddeld genomen kosten. Zo kun je goed vergelijken én kun je toeslaan als je plots een aantrekkelijk vliegtarief ziet. Via Google Flight Alerts en Skyscanner Prijsalarm kun je notificaties aanzetten voor kostenstijgingen- en dalingen voor een specifieke bestemming. Ben je flexibel in wanneer je op reis kunt gaan? Via Skyscanner kun je ook zien wat de goedkoopste maanden zijn om naar een specifieke bestemming te vliegen en zie je de exacte prijs per dag, waardoor je zelf de rendabelste combinatie van vliegdata heen en terug kunt maken. 

Skyscanner onthult feiten en fabels: met deze trucs vind jij wél de beste vliegtickets

Antwoord op de meestgestelde vragen

Antwoord op veelgestelde vragen over vliegtickets boeken

Het beste moment om vliegtickets te kopen is uiteindelijk een combinatie van geluk en strategie. Op het geluk kunnen we helaas niet veel invloed uitoefenen; op de strategie wel. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen: 

Hoe lang van tevoren moet je een vlucht boeken om de beste deal te krijgen?

In het kort is de beste tijd om een vlucht te boeken over het algemeen twee tot vier maanden voor vluchten binnen Europa. Vlieg je intercontinentaal, boek dan vier tot acht maanden vooruit voor de beste deals. Dit is uiteraard wel afhankelijk van je vertrekpunt, de eindbestemming en de reisperiode, zo blijkt ook uit de data van Skyscanner. Wil je in april van Eindhoven naar Palma vliegen, dan ben je acht weken van tevoren het goedkoopste uit. Ben je van plan om in juli naar Rome te vliegen vanaf Amsterdam, dan boek je het beste zo'n twintig weken van tevoren, terwijl je voor Bali vanuit Amsterdam in september beter al 35 weken vooruit kunt plannen. 

Wil je reizen tijdens de schoolvakanties of ga je een populair evenement bezoeken, begin dan iets eerder met zoeken en boeken - drie tot zes maanden vooruit voor Europese reizen en zes tot tien maanden voor intercontinentale reizen. Ook handig is de Skyscanner-tool die per vluchtroute inzichtelijk maakt hoe ver van tevoren je het beste kunt boeken en wat de goedkoopste en duurste maanden zijn om te vliegen. Over het algemeen ben je altijd goedkoper uit in het laagseizoen en buiten de schoolvakanties. 

Zijn er nog last-minutes te scoren? 

Hoewel er enkele maanden voor vertrek nog sprake kan zijn van een behoorlijke prijsfluctuatie, is het zeer onwaarschijnlijk dat het vliegtarief nog weken vóór de vertrekdatum zal dalen. De realiteit is dat last-minute aanbiedingen niet zo vaak voorkomen als reizigers misschien denken. Over het algemeen zal wachten om vliegtickets te boeken jegeen geld besparen. Zo’n drie weken voor vertrek stijgen de prijzen aanzienlijk, ongeacht de route.

Wat is de beste dag van de week om vliegtickets te kopen?

In het verleden was de dinsdag de beste dag om te boeken, omdat onverkochte gereserveerde tickets dan weer vrij werden gegeven. Die tijd is helaas voorbij. Deals worden elke dag van de week uitgedeeld. Wel lijken de beste deals vroeg in de week te vallen. Vluchtprijzen doorlopen doorgaans een wekelijkse cyclus, wat betekent dat de laagste prijzen eerder in de week beschikbaar worden gesteld en de hoogste prijzen later in de week.

Wat is de goedkoopste dag van de week om te vliegen?

Dit is een lastig te beantwoorden vraag, omdat zowel de luchthaven van vertrek als aankomst evenals de reisperiode van invloed zijn. Volgens Skyscanners data van tienduizenden boekingen is zaterdag de goedkoopste reisdag is, maar ook hier geldt weer dat het om een gemiddelde gaat. Wil je in augustus naar Lissabon vliegen, dan kun je vanuit Amsterdam het beste op woensdag vliegen, maar vanaf Rotterdam beter op een zondag. 

Hoe kan ik de beste vliegtickets vinden?

Bij het zoeken naar vliegtickets zijn er manieren om met je vliegdata, filters en andere zoekhulpmiddelen te spelen die kunnen helpen bij het vinden van een aantrekkelijkere vluchtprijs. Op websites als Google Flights, Skyscanner en Kayak kun je via de kalendertool het volledige aanbod van vliegtickets in de loop van elke maand zien. Let op: via deze sites kun je niet boeken, dus je kunt het gebruiken om de vluchten en vliegtickets te vinden die voor jou werken, maar boek bij voorkeur vervolgens rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij en niet bij een vliegticketsite die misschien goedkoper lijkt, maar veel duurder uit kan pakken. Heb je geen haast, kies dan voor een vlucht met een tussenstop. Deze zijn vrijwel altijd goedkoper dan een rechtstreekse vlucht. Als je het slim plant, kun je er zelfs twee vakanties uithalen door een minivakantie te plannen op je stopover-bestemming

Als je nu al weet dat je met een specifieke luchtvaartmaatschappij wilt vliegen, bijvoorbeeld vanwege een loyaliteitslidmaatschap of vanwege voorkeursroutes en service, kun je het beste rechtstreeks op de site van die airline zoeken om het volledige scala aan opties van de luchtvaartmaatschappij te krijgen. 

Lees ook: Dit waren in 2023 de veiligste airlines om mee te vliegen

Met deze 9 insidertips vind jij de beste vliegticketdeal voor jou:

Zo vind je de beste vliegticketdeal

1. Stel een prijsalarm in

Zoeksites zoals Google Flights, Skyscanner en Kayak hebben een tool voor het bijhouden van prijzen, waarmee je een waarschuwing kunt instellen voor wanneer de prijs verandert op een interessante route. Dit is een ideale optie om je vlucht te stalken voor de beste prijs.

2. Houd je vlucht ook na het boeken nog even in de gaten

Bij sommige airlines kun je binnen 24 uur gratis je vlucht annuleren. Het is dan ook handig om net na het boeken van je vlucht via bovengenoemde prijsalarmen je route in de gaten te houden. Mocht er toch opeens nog een betere deal langskomen, dan kun je je geboekte vlucht annuleren en een nieuwe boeken. Let wel op dat de maatschappij dus deze 24-uursregel hanteert! KLM biedt bijvoorbeeld de optie om een prijs vast te zetten voor 72 uur; daar betaal je dan wel €90 voor, dus dit is alleen rendabel voor vliegtickets in de hogere prijsklassen. 

3. Filter de zoekopdracht op basis van reisinteresses en -behoeften

Als je weet dat je met ruimbagage gaat reizen of alleen rechtstreeks wilt vliegen, kun je je zoekopdracht filteren zodat je alleen vluchten vergelijkt die voldoen aan je zoekwensen. Je kunt je zoekopdracht filteren op het aantal tussenstops, vluchtduur, luchtvaartmaatschappijen (handig om airlines te elimineren waar je absoluut niet mee wilt vliegen), vertrek- en aankomsttijden en of je ruimbagage meeneemt. Ook handig: je kunt ook op meer dan één vertrek- of bestemmingsluchthaven zoeken om je opties uit te breiden én een multi-stop-vlucht inplannen, waarbij je bijvoorbeeld kunt aangeven dat je een tussenstop van meerdere dagen wilt maken op een specifieke bestemming voordat je doorvliegt naar het eindpunt van je reis. 

4. Wees flexibel met de luchthavens

In sommige gevallen kan het lonen om geen retour te boeken, maar twee losse vliegtickets bij twee verschillende luchtvaartmaatschappijen. Zo kan het goedkoper zijn om heen te vliegen met Ryanair en terug met Transavia, dan een gehele retour bij Transavia te boeken. Vaak ben je dan ook flexibeler in de data waarop je kunt vliegen, omdat de ene airline soms op een andere dag vliegt dan de andere. Op die manier kun je desgewenst ook van een andere luchthaven vertrekken. 
Een andere optie is een zogeheten ‘open jaw-ticket’. Daarmee vlieg je van of naar een andere luchthaven, bijvoorbeeld van Eindhoven naar Florence en van Florence naar Amsterdam, of van Amsterdam naar Sydney en van Melbourne terug naar Amsterdam. Zeker als je wilt rondreizen, kan het handig zijn om naar deze optie te kijken. 

5. Let op mogelijke extra toeslagen

Lijkt een deal te mooi om waar te zijn? Soms is het dat ook. Een ticket kan in veel gevallen goedkoop worden aangeboden, omdat de service uitgekleed is. Je vlucht lijkt dan goedkoop, maar zodra je bagage (zelfs handbagage!) toe wilt voegen, een stoelnummer wilt kiezen of een vlucht wilt wijzigen, moet je diep in de buidel tasten. Dat hoeft geen probleem te zijn als je in je eentje reist en/of geen bagage mee hebt, maar voor reizigers die wat minder flexibel zijn is dit een belangrijke om op te letten. 

6. Ontdek goedkope tarieven per bestemming

Google Flights kent de handige tool ‘Verkennen’ waarmee je je plaats van herkomst kunt invoeren en bestemmingen binnen een bepaald tijdsbestek kunt zoeken, bijvoorbeeld een 'reis van een week binnen de komende zes maanden'. Dit is geweldig om gewoon wat ideeën op te doen voor aanstaande reizen. 

7. Ontdek goedkope tarieven per maand

Skyscanner kent dan weer de functie ‘Overal’, waarmee je in een bepaalde tijdsperiode kunt zoeken op tickets, zonder een bestemming aan te geven. Je kunt zelfs kiezen voor de hele maand of de goedkoopste maand om je geheel te laten verrassen. 

8. Meld je aan voor een nieuwsbrief met vliegticketdeals

Een andere handige manier om een goede deal voor vliegtickets te vinden, is door je aan te melden voor de nieuwsbrieven van de (budget) airlines. Zo ben je als eerste op de hoogte van tickets die in de sale gaan en nieuwe vliegroutes met speciale introductieprijzen.

9. Meld je aan voor frequent flyer-programma's

Leden van frequent flyer-programma's van luchtvaartmaatschappijen, zoals Sky Team, Star Alliance en Flying Blue, krijgen meestal een e-mail over de nieuwste en beste vliegtickets. Zo kun je een goede deal binnenhalen zodra deze vrijkomt.

Dit wil je weten: Zo haal je het maximale uit je airmiles: tips voor beginners tot experts én Frequent Flyer-miles inzetten voor je vlucht: zo haal je het maximale uit je punten

En tot slot: vergeet de fabel over de cookies

Al jarenlang gaat het verhaal dat boekingssites je gedrag zouden tracken en prijzen omhooggooien als je voor een tweede keer dezelfde zoekopdracht invult. Het feit dat ticketprijzen enorm fluctueren en per dag en soms zelfs per uur kunnen verschillen, werkt die gedachtegang natuurlijk in de hand. Wees gerust: dit is een (in elk geval achterhaald) broodje aap-verhaal. De populariteit van een vlucht bepaalt de prijs, niet jouw individuele gedrag. Geloof je ons niet en durf je het toch niet aan? Dan kun je natuurlijk altijd via een incognito-venster surfen, of de prijzen checken via tools als Skyscanner.nl. Zoals Skyscanner zelf zegt: 'De prijs is de prijs die wij van de luchtvaartmaatschappij ontvangen. Deze wordt voortdurend geüpdatet. Jouw zoekopdracht is dus anoniem. Onze gegevens vertellen ons alleen dat er naar een bepaalde vlucht is gezocht, niet dat Pietje Puk uit Amsterdam naar een bepaalde vlucht heeft gezocht.’


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.