image
Vellah

Goedkoop vliegen? Zo scoor je de beste prijs voor je vliegticket

De tijd dat je voor een appel en een ei op en neer naar Parijs of Londen kon vliegen, lijkt voorbij. De trein pakken is niet alleen beter voor het milieu, maar zelfs steeds beter voor je portemonnee. Wie toch nog het vliegtuig wil pakken voor zijn volgende vakantie, heeft een combinatie van geluk en een gedegen strategie nodig om betaalbaar te kunnen vliegen. We geven je de beste insider tips & tricks.

Met een oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland, stijgen niet alleen de benzineprijzen maar worden naar verwachtingen ook vliegtickets dit jaar een stuk duurder. Wil je binnen Europa reizen, dan ben je vaak net zo voordelig uit als je de bus of trein pakt als wanneer je het vliegtuig neemt. Dat is goed nieuws voor het milieu, maar niet alle bestemmingen zijn even makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Wie toch met het vliegtuig wil (of moet) reizen, kan zich nog steeds geld besparen door een aantal handige trucjes toe te passen.


Wanneer moet je boeken?

De prijs van een vliegticket is afhankelijk van verschillende factoren. Vlieg je op een populaire route of is er weinig concurrentie? Vlieg je in het hoogseizoen of tijdens een speciaal evenement? Hoe ver in de toekomst ligt de vertrekdatum? 

De realiteit is dat last-minute aanbiedingen niet meer zo vaak voorkomen als reizigers misschien denken. Wachten tot het elfde uur om je vliegticket te boeken, zal je vandaag de dag geen geld meer besparen.  Over het algemeen gaan vliegtickets een jaar vóór de geplande vertrekdatum in de verkoop; op dat moment begint het prijzencircus. In de meeste gevallen kun je dan nog tegen de gunstigste prijzen boeken; hoe dichter bij je vertrekdatum komt, hoe duurder het ticket wordt – zéker als je in het hoogseizoen wilt vliegen. Voor vluchten binnen Europa kun je vaak nog één tot twee maanden van tevoren een goede deal scoren. Wil je intercontinentaal vliegen, dan doe je er goed aan minimaal acht maanden van tevoren rond te gaan neuzen. 

Tip: Skyscanner heeft een praktische tool gebouwd waarin je kunt zien hoeveel weken van tevoren je het beste kunt boeken en welke maand het goedkoopste uitpakt. Kanttekening: de data die gebruikt worden komen uit 2017 dus het is moeilijk te voorspellen hoe accuraat dit nog is. 


Vertrek doordeweeks en ‘s nachts 

Voorheen gold nog weleens dat onverkochte tickets op dinsdag weer vrij werden gegeven en dan tegen lagere prijzen aangeboden werden. Dat feest is helaas voorbij. Er is niet één specifieke dag te noemen dat je het beste kunt zoeken naar aanbiedingen. Wat vaak wél verschil maakt is de dag van vertrek. Over het algemeen zijn vliegtickets met vertrek in het midden van de week betaalbaarder dan wanneer je aan het begin van de week of in het weekend wilt vliegen. Er zijn dan minder zakelijke passagiers én minder vakantiegangers en de luchtvaartmaatschappij wil toch graag de stoelen vol krijgen. Wat ook kan helpen is ’s nachts of heel vroeg in de ochtend vertrekken – mits je natuurlijk dan geen godsvermogen kwijt bent om überhaupt op de luchthaven te komen. 


Alternatieve luchthaven?

Over goed bereikbare luchthavens gesproken: kijk ook eens naar alternatieven. Schiphol kan duurder uitpakken dan Eindhoven, Brussel of Düsseldorf. En ook op de plaats van bestemming kan een kleinere luchthaven schelen in de kosten. Maar let op: als je twee keer zo duur uit bent aan brandstof- of parkeerkosten of kilometers van je huurauto, kun je misschien toch beter die paar tientjes extra betalen voor de duurdere vlucht.


Retour of niet?

Let op: je bent lang niet altijd voordeliger uit door een retour te boeken bij één luchtvaartmaatschappij. Het kan lonen om rond te shoppen en juist twee losse tickets te boeken. Je bent dan vaak ook wat flexibeler met de datum voor de heen- en terugreis, want niet elke airline vliegt op dezelfde dag op dezelfde luchthaven. Op die manier kun je overigens ook op verschillende luchthavens heen- en terugvliegen. 


Wees alert op verborgen kosten

Lijkt een ticket heel goedkoop? Schijn kan bedriegen. Soms lijkt een vliegticket heel goedkoop, maar betreft het een ‘uitgeklede prijs’, zonder reserveringskosten, stoelkeuze of kosten voor hand- of ruimbagage. Vergelijk dus altijd het totale bedrag voordat je een boeking definitief maakt. 


Stel prijsalerts in

Heb je dus al op het vizier naar welke bestemming je wilt vliegen en wanneer je van plan bent om op reis te gaan, dan is het verstandig om al vroeg de prijzen in de gaten te gaan houden. Dat kan bijvoorbeeld via Google Vluchten. Met het datumraster en de prijsgrafiek kun je precies zien wat de prijzen van verschillende luchtvaartmaatschappijen doen in de loop van de maand. Je kunt bovendien alerts instellen waarmee je een waarschuwing krijgt als de prijs verandert op jouw voorkeursroute. 


Gebruik de filteropties

Ook verstandig: gebruik de filterfunctie om alleen die vluchten te zien die aansluiten bij jouw behoeften. Zo vindt de een het helemaal niet erg om één of twee keer over te moeten stappen als dat een lagere prijs betekent, terwijl de ander per se rechtstreeks wil vliegen. Je kunt filteren op tussenstops, vluchtduur, luchtvaartmaatschappijen, aankomst- en vertrektijden en of je alleen handbagage of ook ruimbagage mee wilt nemen. Probeer vooral ook eens de Verken-tool als je nog niet exact weet waar je heen wilt. Daarmee kun je een regio, reisduur en gewenste reisperiode invoeren om tips te krijgen voor goedkope vluchten naar misschien wel een geheel nieuwe verrassende bestemming. 

Let op: je kunt niet boeken via Google Vluchten. Dat kan rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij of via een prijsvergelijkingssite zoals Skyscanner of Cheaptickets.nl. Ben je al een aantal dagen aan het rondshoppen? Doe dat dan via een incognito-venster in je browser of zorg ervoor dat je standaard je cookies verwijdert. Big Brother – in dit geval de luchtvaartmaatschappij of ticketaanbieder – is watching you en gebruikt je zoekgeschiedenis om je bij een tweede of derde zoekopdracht een hogere prijs te tonen. 


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!