9 leuke uitjes op de Sallandse Heuvelrug (mét eten en drinken)
Een trip door Salland, in het westen van Overijssel, is een traktatie voor al je zintuigen. Denk: glooiende heuvels, charmante rivieren, uitgestrekte natuur en vooral veel plekken waar je proeft van het échte Salland. Onze negen tips combineren actief buiten zijn met lokaal eten en drinken, bijzondere ontmoetingen én duurzame initiatieven. Een ideale mix voor wie buiten de gebaande paden wil reizen én genieten.
1. Wandel in stilte over de Sallandse Heuvelrug

Met een oppervlakte van 56 vierkante kilometer is de Sallandse Heuvelrug een van de kleinere nationale parken in ons land. De Noetselerberg en de Holterberg zijn de letterlijke hoogtepunten en het korhoen de beroemdste bewoner, maar ook minder bekende delen van het natuurgebied zijn de moeite waard. Het bosrijke Landgoed Eelerberg bijvoorbeeld, of De Borkeld, met het grootste jeneverbesstruweel van Nederland.
Vanaf Herberg de Pas loop je via een zes kilometer lange landgoedwandeling naar de Palthetoren, een stralend witte toren bovenop de Sprengenberg, met rondom een tuin vol rododendrons. Houd je oren open voor ritselende zandhagedissen. Leuk detail: de windwijzer bovenop het witte torentje heeft de vorm van een korhoen.
2. Bourgondisch genieten bij Landgoed De Uitkijk

Landgoed De Uitkijk in Hellendoorn is door Michelin onderscheiden met een Bib Gourmand voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Op de grens van Salland en Twente ervaar je de bourgondische inborst van de streek: een terrasje pakken en uit eten gaan doe je hier niet alleen als je iets te vieren hebt. Bezoekers in driedelig pak zitten naast mountainbikers onder de modderspetters om samen te genieten van lokaal vlees, wild en forel, op smaak gebracht met de oogst uit eigen kruidentuin. De gepofte aubergine met gerookte amandelen alleen al is reden om naar Salland af te reizen. Je kunt hier ook slapen in het boetiekhotel met dertien kamers (vanaf € 141 per nacht).
3. Wereldsmaken in hartje Nijverdal

Marhaba, pryvit, moj’n! Fiets met een flinke vaart de Heuvelrug af en je belandt in Nijverdal in een wereld waar verschillende eetculturen de sfeer- en smaakmakers zijn. In Eet- & werkcafé Kleurrijk staan ontmoeten en verbinden centraal. Nieuwkomers leren er de Nederlandse taal, terwijl jij smult van Armeens platbrood, een wrap met Afrikaans gekruide kip of een Midden-Oosterse salade met feta, granaatappel en sumak-yoghurtdressing.
4. Aspergeseizoen in Salland: proef het witte goud

De Budde, op een paar minuten rijden van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, is een begrip in Nijverdal. Van april tot half juni spelen asperges uit Raalte – het witte goud van Salland – een hoofdrol op de menukaart.
5. Proef duurzame cider uit het IJssellandschap

Houd jij van natuur, maar wil je er ook iets te drinken bij hebben? IESSEL Cide uit Schalkhaar zet zich in voor het behoud van hoogstamboomgaarden in het IJssellandschap én maakt prijswinnende cider. Die koop je op vrijdag bij de ciderij en proef je in juli en augustus tijdens zomerse ciderproeverijen. Wel vooraf contact opnemen. Vanaf volgend jaar is de ciderij met proeflokaal meerdere dagen per week geopend, dan in een oud stoomgemaal in Terwolde.
6. Lokaal gebrouwen bier: ode aan Salland

Sallands Landbier smaakt naar meer. Wij zijn niet de enigen die dat vinden: de brouwerij uit Raalte groeide zó hard dat er werd uitgeweken naar een nieuwe locatie. Ook al is dat Albergen in Twente, de liefde voor Salland is er niet minder om. Markante bieren als de Tsaar van Salland en Asparagus Brut, heerlijk bij gerechten met asperges, vormen een vloeibare ode aan de streek. De dorstlessende IPA won zelfs goud in bierland Tsjechië. Op woensdag en zaterdag ben je, na afspraak, welkom voor een rondleiding met proeverij.
7. Vers brood uit de molen

Het is smöllen bij Bökkers Mölle in Olst, waar zesde-generatie-molenaar Bastiaan Bökkers een bakkerij begon in de imposante korenmolen van zijn opa. Graan uit de buurt wordt hier met de wind gemalen. Binnen hangt de geur van ambachtelijk gebakken vloerbrood, koop je meel om zelf mee te bakken en geniet je van lekkers in de brasserie.
8. Fiets langs de lekkerste plekken van Salland

Smaakfietsroute Sallandse Heuvelrug (73 kilometer) voert over heuvels met heide en bos en langs de meanderende Regge, de rivier die de grens tussen Salland en Twente vormt. Verschillende smakelijke adressen vragen om een pauzestop. Wij stapten af bij boerderijwinkel Weidehuus in Hellendoorn en haalden jalapeñokaas en oma’s appeltaartjam voor het ontbijt.
Wie ongegeneerd wil snoepen van lokaal lekkers mag in Hellendoorn gewoon een portie Ben & Jerry’s halen, want de ijsgigant produceert hier jaarlijks vijftig miljoen liter ijs. Leuker en kleinschaliger is Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum, ook in Hellendoorn, waar we vers gebakken krentenwegge aten. Jarenlang werd hier ijs van Caraco geproduceerd, naar de Venezolaanse hoofdstad Caracas – puur omdat het exotisch klonk – met de uitgang ‘co’ van ijsco.
Op Aspergeroute Deventer – Olst (55 kilometer) fiets je vanuit Hanzestad Deventer via Schalkhaar (IESSEL Cider) en Olst (Bökkers Mölle) naar natuurgebied Duursche Waarden, voordat je langs de andere kant van de IJssel terugfietst. In het voorjaar kun je onderweg verse asperges kopen. De helft van de route fietsen kan ook, per OV-fiets (€ 4,65 per dag) van station Deventer naar Olst, of andersom.
9. Overnacht midden in het landschap van de Heuvelrug

In Hellendoorn slaap je niet óp de Sallandse Heuvelrug, maar erin! Vier van de vijf appartementen van In de Heuvelrug gaan letterlijk op in het glooiende landschap, met een fijne balans tussen stoere betonnen muren en groene daken waar gras en vingerhoedskruid op groeien. Begin je dag met eieren rapen voor het ontbijt. Voor het diner mag je zelf groente plukken uit de moestuin, de trots van eigenaars Annie en Hennie. Afhankelijk van het seizoen haal je hier rabarber, bessen, sla, radijsjes, broccoli of aardappelen. De stijlvol ingerichte appartementen bieden plaats aan vier tot zes personen (vanaf € 552 voor drie nachten).
Nog meer proeven van Salland? Kijk voor meer Sallandse smaakmakers op Verslingerdaansalland.nl.
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
[elementor-template id=”80693″]