image
Getty Images

Bijzonder overnachten: dit zijn jullie favoriete vakantie-adresjes binnen Nederland in 2023

Eerder dit jaar vroegen we jullie naar de plekken waar je binnen Nederland dit jaar nog zou willen overnachten. Slaap jij het liefst in een kasteel, boomhut of strandhuisje? Ruim 1800 reizigers lieten weten waar zij het liefst hun hoofd te rusten leggen: dit zijn jullie favoriete vakantie-adresjes binnen Nederland in 2023!

Bijna 3,4 miljoen Nederlanders vieren dit jaar vakantie in eigen land, meldt de ANWB. Dat bijzondere overnachtingen populair zijn onder de Nederlander, blijkt wel uit de resultaten van ons eigen onderzoek. Maar vooral de Nederlandse kust steekt er met kop en schouders bovenuit: maar liefst 44% van de respondenten geeft aan het liefst nog een keer te slapen in een strandhuisje. Een derde zoekt het graag hogerop in een boomhut en maar liefst een kwart wil zich nog een keer ridder of jonkvrouw wanen in een landhuis of kasteel.

Hier slaapt de Nederlander het liefst in 2023

Maar waar kun je dan terecht voor zo'n bijzondere overnachting in Nederland? We hebben voor de top 5 slaapplekken de mooiste opties voor je op een rij gezet!


1. Slapen in een strandhuisje: Julianadorp aan Zee

Strandhuisjes Julianadorp. Foto: Roompot Vakantieparken

Met het strand als je voortuin en een eindeloos uitzicht zijn de strandhuisjes in Julianadorp, onder de rook van Den Helder, het summum voor levensgenieters. Actievelingen halen hier hun hart op: volg een surfles of een lesje Beach Yoga, ga suppen of kitesurfen, maak een wandeling door de duinen of fiets naar de omliggende dorpen. Liever niets doen? Zak dan lekker met je voeten in het zand bij je huisje of een van de vele strandtenten. Vanaf €706 voor vier nachten (maximaal zes personen). 

Waar bouw jij je zandkasteel? Dit zijn de 10 mooiste strandhuisjes aan de Nederlandse kust. 

2. Slapen in een boomhut: Landgoed Tolhek in Drenthe

Slaap in een boomhut met uitzicht op het Drentsche Aa. Foto: Guido RikkersSlaap in een boomhut met uitzicht op het Drentsche Aa. Foto: Guido Rikkers

​​​Droomde je er als kind al van om in een boomhut te slapen? Bij het dorpje Anderen heeft de boomhut, onderweg van vrolijke kindertekening naar gedurfde bouwtekening, een flinke upgrade gekregen. Aan de rand van Landgoed Tolhek staat een riant bouwwerk met master bedroom, kinderkamer, woonkamer en ruime keuken, met vrij zicht op de Drentsche Aa en velden waar reeën en wilde konijnen zich geregeld laten zien.

In elke provincie kun je de lucht in: dit zijn de 15 mooiste slaapplekken op grote hoogtes binnen Nederland

3. Slapen in een kasteel: Château St.Gerlach in Limburg

 Foto: Oostwegelcollection

Verspreid over het Limburgse Heuvelland liggen tal van kastelen, maar het deftige Château St. Gerlach in Houthem is en blijft een van de mooiste. In het verleden werd het kasteel bezocht door klinkende namen als Karel de Stoute en George W. Bush. Dat betekent overigens niet dat een overnachting alleen is weggelegd voor de groten der aard. Ook jij kunt er blijven slapen, vanaf € 199 per nacht voor twee personen. De moderne koffiezaak Burgemeester Quicx en het statige restaurant Bistrot de Liège liggen eveneens op het terrein en zijn voor iedereen toegankelijk. Achter het château ligt een van de mooiste stukken van de Geul-rivier – ideaal voor een wandeling van/naar Valkenburg.

Dit zijn de 12 mooiste kastelen van Nederland en België

4. Slapen in een Tiny house: Havenhuisjes in Utrecht

Tiny havenhuis_Utrecht_Nederland_BranddesignerroosFoto's: Roos Oosterbroek

Als je je overgeeft aan het ritme van de Vinkeveense Plassen ben je de stadsgekte van Amsterdam en Utrecht snel vergeten. Vrijhaven Zwier neemt een deel van Haven Winkeloord in beslag en herbergt tal van fijne slaapplekjes. Je kunt onder andere kiezen uit een tent of eilandhut. Maar de Havenhuisjes zijn toch wel het summum. De negen moderne huisjes zijn klein van stuk en hebben een groots effect. Nestel je bijvoorbeeld met een boekje voor het enorme raam of met een wijntje in de hottub, en je zult merken dat de zorgen van je afglijden. De huisjes hebben een eigen badkamer en wc. Over het eten hoef je je geen zorgen te maken. De maaltijden zijn inbegrepen en worden met veel passie voor je klaargemaakt in het bijbehorende restaurant. Er is slechts één regel als je komt logeren: je boekt minimaal twee nachten, zodat je ook daadwerkelijk toekomt aan het opladen van je inwendige batterijtje. Kom tot rust vanaf € 449 all-in voor twee nachten en twee personen.

Op meer plekken in Nederland kun je op de kleintjes letten: dit zijn de 10 mooiste tiny houses in eigen land.

5. Slapen in een luxe hotelsuite: Sir Adam in Amsterdam

Dir Adam Hotel Amsterdam. Foto: Design Hotels

In de 22 verdiepingen hoge A’DAM Toren aan de overkant van het IJ — de rivier achter het centraal station in in Amsterdam — is zoveel méér te doen dan veel mensen denken. Het Sir Adam Hotel beschikt over een openbare muziekbibliotheek, een loungeruimte (The Hub) en een van de beste hamburgerrestaurants van de stad (The Butcher Social Club). Elke kamer in het hotel is voorzien van een collectie werken van lokale kunstenaars en op maat gemaakte meubels. Vanuit je kamer kijk je uit over het IJ en zie je de pontjes tussen het centrum en noord op en neer varen, terwijl je een vintage plaatje draait die je uit de collectie in de Lobby hebt gekozen. In de Sir Guide vind je de leukste adresjes van de stad, maar verken ook vooral de toren zelf. Pak de karaoke-, disco- of doorschijnende lift naar het dak, waar je over de rand van de toren kunt schommelen (als je durft)  ...

Kun je geen genoeg krijgen van luxe? Dit zijn 4 designhotels waar je ongetwijfeld prinsheerlijk slaapt ...


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.