Ontdek de 12 mooiste kastelen van Nederland en België image
Simone Wittgen

Ontdek de 12 mooiste kastelen van Nederland en België

Je hoeft niet helemaal tot Frankrijk af te zakken om via kronkelige landwegen uit te komen op indrukwekkende optrekjes. Ook dichter bij huis staan enkele prachtige parels. Wist je dat Nederland 700 kastelen en buitenhuizen rijk is en België de meeste kastelen per vierkante kilometer telt? Deze twaalf kastelen zullen je verbazen met hun magische tuinen, rijke geschiedenis en waanzinnige uitzichten. 

De mooiste kastelen van Nederland: 

 

1. Kasteel Twickel: loop door de tuingeschiedenis

Foto: Lucia den Ouden

Kasteel Twickel ligt te midden van een uitgestrekt landgoed  van maar liefst 4300 hectare in de buurt van Delden. De lieden die er woonden lieten in verschillende tijdperken tuinen aanleggen. Zo kan het dat je anno nu door vijf eeuwen aan tuingeschiedenis kunt lopen, van renaissance tot barok en Victoriaans. Let wel op: het gebied omvat een grootte van zo'n 6000 (!) voetbalvelden. Wandel van een tuin vol eeuwenoude eikenbomen naar een tuin in Barokstijl, vol sprookjesachtige tierlantijntjes. Even verderop vind je eentje die in een romantische landschapsstijl is gesnoeid en een andere waarin de beroemde geometrische stijl van Franse tuinarchitect Édouard André nog te zien is. Tip: picknick in de 18de-eeuwse moestuin die omgeven wordt door boomgaarden. Kasteel Twickel wordt nog bewoond en is slechts een aantal dagen per jaar geopend voor het publiek. Toegang tot het huispark kost € 5 p.p. en een rondleiding met gids is te regelen voor € 15 p.p. (incl. huispark). Neem ook eens een kijkje in De Landgoedwinkel. Er worden producten verkocht van boeren uit de omgeving. Het gebied eromheen is minstens zo interessant: een typisch Twents landschap vol eeuwenoude eikenbossen, heidevelden, vennen, akkers en weilanden met houtwallen. De 11 kilometer lange Umfassungsweg is een goede manier om het gebied te verkennen.


2. Kasteel Amerongen: doe een tuinspeurtocht

Foto: Kasteel Amerongen

Na de verwoestende Frans-Nederlandse Oorlog waarin Kasteel Amerongen in 1673 werd platgebrand door de troepen van Lodewijk XIV, is het opnieuw opgetrokken. Eromheen werd een zeventiende eeuwse baroktuin aangelegd, die zich kenmerkt door symmetrie. Later kreeg de tuin een Engelse make-over; het perceel werd omgetoverd tot een landschapstuin met natuurlijke vormen. Momenteel worden de vele fruitbomen en moestuin beheerd door vrijwilligers. Van de appels wordt Amerongse appelcider gemaakt en de groenten worden gebruikt in restaurant Bentinck, in de oude stallen. Op donderdag en vrijdag kun je een rondleiding volgen en op zaterdag en zondag kun je je eigen route uitstippelen. In het weekend zijn er gidsen aanwezig in de zalen van het kasteel, € 12,50 p.p. Bij Kasteelwinkel Annebetje kun je voor € 3,50 een opdrachtblad kopen voor een tuinspeurtocht. Leuk voor kinderen!


3. Slot Zuylen: vergaap je aan een slangenmuur

Foto: Bert Knot

Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht en staat bekend om zijn karakteristieke kasteeltorens. Een paar eeuwen geleden werd het slot bewoond door Belle van Zuylen, een achttiende-eeuwse schrijfster en componist, die onder andere novelles, pamfletten, opera’s en toneelstukken schreef. Je kunt het slot op eigen gelegenheid bezichtigen – eventueel aan de hand van een gids of audiotour, € 13 p.p. Je kunt ook enkel de tuin bezoeken. In de schitterende tuin vind je een 120 meter lange ‘slangenmuur’. Langs deze muur is een microklimaat gecreëerd en daardoor groeien er allerlei subtropische vruchtbomen. Denk bijvoorbeeld aan perziken, abrikozen en morellen, € 3,50 p.p. In het koetshuis is een gezellig museumcafé ondergebracht.


4. Landgoed Oud Amelisweerd: doe je tegoed aan ambachtelijke lekkernijen

Foto: Ngoc Chau

Landgoed Oud Amelisweerd is een mooi voorbeeld van hoe oud en nieuw elkaar kunnen versterken; de geschiedenis van de achttiende-eeuwse edelmanwoning werd tot voor kort toegankelijk gemaakt middels een pop-up museum. Veel van de vertrekken in dit monumentale pand zijn opgeluisterd met Chinese behangsels van 250 jaar oud. Wat de nieuwe bestemming van het landhuis gaat worden is nog onduidelijk. Het zal in ieder geval mogelijk blijven om een bezoek te brengen aan de Veldkeuken. In dit sfeervolle eetcafé kun je terecht voor biologische en ambachtelijke gerechten, die bereid zijn met ingrediënten uit de historische moestuin van Amelisweerd. Stap ook eens binnen bij De Landgoedwinkel!


5. Slot Loevestein

Foto: ANP

Geuzenleider Herman de Ruyter verzon in 1570 een slinkse list om Slot Loevestein in te nemen: hij verkleedde zich als monnik. Jij kunt deze inbraak nog eens dunnetjes overdoen door deel te nemen aan de Real Life Game. Tijdens dit groepsspel, dat plaatsvindt in een bijgebouw van het kasteel, dien je allerlei puzzels op te lossen. Je speelt met 8 tot 24 personen. 


6. Kasteel Heemstede: verwen je smaakpapillen

 Foto: Kasteel Heemstede

In Restaurant Kasteel Heemstede, op de onderste verdieping van het gelijknamige kasteel in Houten, kun je je smaakpapillen verwennen. Chef Ollie Schuiling en zijn team toveren de lekkerste gerechten op tafel. Kies à la carte of een zogenaamd Creations-menu (vijf à acht gangen).


7. Kasteel Asten: luister naar angstaanjagende verhalen

Foto: Simone Wittgen

De idyllische ruïne van Asten, aan de rand van het gelijknamige dorp, is meer dan zeshonderd jaar oud en ligt goed verscholen. Tijdens een rondleiding van gids Franka van den Heuvel komt de ruïne pas echt tot leven. Zo kom je meer te weten over de heksen die hier ooit gevangen hebben gezeten, en de pachters die het U-vormige voorhof bewoonden. Momenteel wordt het deel dat nog overeind staat bewoond door particulieren – je zou maar mogen leven in een geschiedenisboek ... Het kasteel is daardoor niet vrij toegankelijk. Op donderdagen in juli en augustus is het echter mogelijk om deel te nemen aan een zomeravondrondleiding. Reserveer je bezoek op Kasteelasten.nl.


8. Château St.Gerlach: vat slaap als een koning(in)

 Foto: Oostwegelcollection

Verspreid over het Heuvelland liggen tal van kastelen. Maar het deftige Château St. Gerlach in Houthem is en blijft een van de mooiste. In het verleden werd het kasteel bezocht door klinkende namen als Karel de Stoute en George W. Bush. Dat betekent overigens niet dat een overnachting alleen is weggelegd voor de groten der aard. Ook jij kunt er blijven slapen, vanaf € 199 per nacht voor twee personen. De moderne koffiezaak Burgemeester Quicx en het statige restaurant Bistrot de Liège liggen eveneens op het terrein en zijn voor iedereen toegankelijk. Achter het château ligt een van de mooiste stukken van de Geul-rivier – ideaal voor een wandeling van/naar Valkenburg.


De mooiste kastelen van België

1. Kasteel Ooidonk

Foto: Kasteel Ooidonk

Op een steenworp van Gent vind je tussen de kronkelende bochten van de Leie het sierlijke kasteel Ooidonk. Het omringende water en de prachtige tuinen stralen rust uit en geven je instant een vakantiegevoel. Deze versterkte burcht is een bijzonder voorbeeld van de Spaans-Vlaamse architectuur uit de Renaissance. Het kasteel werd in 1595 herbouwd en is op dit moment een van de mooiste kastelen in België. De kenmerkende trapgevels en uivormige torens geven deze  Oost-Vlaamse parel een uniek karakter. Tip: volg de zeven kilometer lange wandelroute langs het kasteel.


2. Château de Balmoral, België

Foto: Château de Balmoral

Dit sprookjesachtig kasteel is in Anglo-Normandische stijl gebouwd in 1912 en 1913. Naast een rondleiding, kun je hier ook effectief verblijven met wel tien personen. Als je hier overnacht, waan je je meteen in het zuiden. Dit prachtig optrekje telt acht open haarden, een privézwembad, een jacuzzi, een sauna, een bibliotheek en een pool- en pokertafel. Het uitzicht over het meer van Warfaaz en de heuvels van Spa is adembenemend.

De omgeving bestaat uit  bossen, weiden, groene valleien en authentieke dorpjes. Naast wandelen kun je er kajakken op de Amblève, mountainbiken, vissen, paardrijden, rotsklimmen en bij voldoende sneeuw zelfs langlaufen of skiën. 


3. Het Kasteel van Walzin, België

Foto: Sven Ehmer

Het Kasteel van Walzin is een van de grootste kastelen van België. Het ligt op de top van een vijftig meter hoge klif en kijkt uit over de rivier de Lesse.  Deze parel heeft verschillende perioden van verval en bloei gekend, en werd dan ook doorheen de geschiedenis meermaals verbouwd in verschillende stijlen. Het kasteel ligt in een bosrijke omgeving waar je heerlijk kunt wandelen. Tip: huur een kajak en bewonder het kasteel vanaf het water, avontuur verzekerd!


4. Het Kasteel van Reinhardstein

Foto: Patrice Fagnoul

In het schitterende dal van de rivier de Warche, steekt het Kasteel van Reinhardstein ver boven het landschap uit. Staande op een rots, versmelt deze parel perfect met het landschap. De bijzondere ligging gaf het kasteel vroeger een uitstekende verdedigingspositie. De wachttorens, kerker en hoge vestingmuren zijn enorm imposant. Om Reinhardstein te bezoeken moet je een rondleiding volgen met een gids. Deze kleedt zich soms in middeleeuwse kostuums, waardoor de sfeer van lang vervlogen tijden onmiddellijk voelbaar wordt. In de bosrijke omgeving kun je mooi wandelen, genieten van de vergezichten en het stuwmeer van Robertville bewonderen.. 


Dit is een kleine greep uit het aanbod van wondermooie kastelen in Nederland en België . Eén ding is zeker: voor bijzondere landgoederen en sprookjesachtige tuinen hoef je niet ver weg te gaan. 

Dit artikel is samengesteld met behulp van Honeyguide. Honeyguide stimuleert reizen en vrije tijd met een positieve impact. Nederland kent talloze verborgen parels die allemaal bijdragen aan een mooiere, eerlijkere en duurzamere wereld. Met behulp van de duurzame doelen van de VN maakt Honeyguide het gemakkelijk een bewuste keuze te maken. Bezoek Honeyguide voor tips over bewuste slowspots in Nederland en ga op vakantie in eigen land. 

Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!