image
Vellah

De 15 hoogtepunten van Nederland: in elke provincie de lucht in

Vergezichten vanaf hoge torens en glooiende heuvels, schommelen boven afgronden, luchtig dineren in een heteluchtballon en slapen in een hijskraan: ook in ons laagland kun je het hogerop zoeken. De boom in, het dak op en de (frisse) lucht in!

1. Groningen: kijk uit over stad en ommelanden vanaf de Martinitoren

Uitzicht vanaf de Martinitoren in Groningen - Foto Getty ImagesUitzicht vanaf de Martinitoren in Groningen. Foto: Getty Images

In de afgelopen vijfhonderd jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. Toch steekt d’Olle Grieze, zoals de Groningers de toren liefkozend noemen, nog altijd ver boven de stad uit. Trek gerust een uur uit voor een bezoek: een lift is er niet, dus om de 97 meter hoge kerktoren te beklimmen loop je de benen uit je gat.


2. Friesland: zoek de randjes op in de Bosbergtoren

De Bosbergtoren in Appelscha, Friesland. Foto: Getty ImagesDe Bosbergtoren in Friesland is een van de mooiste uitkijktorens in Nederland. Foto: Getty Images

De Bosbergtoren, boven op een stuifduin op het hoogste punt van het Friese vasteland in Appelscha, is een van de mooiste uitkijktorens van Nederland. Het is ook een van de engste. Zoek de randjes op door over de ‘takken’ — smalle glazen uitkijkplatforms — van deze 33 meter hoge dennenstam te schuifelen, om uit te kijken over het uitgestrekte Drents-Friese Wold en tot steden als Leeuwarden, Groningen en Coevorden.


3. Friesland: doe je lichtje uit in een oude vuurtoren in Harlingen

Vuurtoren in Harlingen.Vuurtoren de Rode Kabouter in Harlingen. Foto: Getty Images

Na 75 jaar trouwe dienst doofde in 1998 het licht in de vuurtoren van Harlingen. Nu kun je er slapen in een eenkamerhotel met een ronde douche op de eerste etage, een op maat gemaakt bed en knusse zithoek op de tweede verdieping en een tafel voor twee — met fantastisch uitzicht — in de voormalige lichtkoepel.


4. Drenthe: slaap in een boomhut

Slaap in een boomhut met uitzicht op het Drentsche Aa. Foto: Guido RikkersSlaap in een boomhut met uitzicht op het Drentsche Aa. Foto: Guido Rikkers

​​​Droomde je er als kind al van om in een boomhut te slapen? Bij het dorpje Anderen heeft de boomhut, onderweg van vrolijke kindertekening naar gedurfde bouwtekening, een flinke upgrade gekregen. Aan de rand van Landgoed Tolhek staat een riant bouwwerk met master bedroom, kinderkamer, woonkamer en ruime keuken, met vrij zicht op de Drentsche Aa en velden waar reeën en wilde konijnen zich geregeld laten zien.


5. Flevoland: krijg een zweverig gevoel tijdens een vliegtochtje

Zweefvliegen bij het Zweefvliegclub Noordoostpolder in Marknesse Flevoland. Foto: GettyImagesZweefvliegen doe je bij Zweefvliegclub Noordoostpolder in Marknesse Flevoland. Foto: Getty Images

De lier trekt de kabel strak, je vliegtuig accelereert in luttele seconden naar een snelheid van honderd kilometer per uur en even later wordt de kabel op vierhonderd meter hoogte losgekoppeld. Door handig gebruik te maken van thermiek kun je soms wel een kwartier blijven zweven. In Flevoland kan het bij Zweefvliegclub Noordoostpolder in Marknesse, maar ook in Drenthe, Gelderland, Noord-Holland, Overijssel en Zeeland kun je zweefvliegen.


6. Gelderland: culinair genieten in een luchtballon

Koken in een heteluchtballon. Foto CuliAirGeniet van exquise gerechten in een heteluchtballon. Foto: CuliAir

Hautere cuisine dan dit bestaat niet: meesterkok Angélique Schmeinck kookt sinds 2003 als enige ter wereld met de hete lucht van (en in) een heteluchtballon. Zwevend tussen hemel en aarde geniet je bij Culiair van exquise gerechten en topwijnen, terwijl Angélique ingrediënten als zeebaars, coquilles en landhoen met een ingenieus katrolsysteem omhoog takelt en langzaam laat garen in de nok van haar ballon, waar de temperatuur rond de negentig graden ligt. Genieten van deze unieke ervaring, de hemelse smaken én een heerlijk uitzicht kan op verschillende plaatsen in Nederland, waarbij het midden en oosten van het land door gunstige wind en weersomstandigheden de meeste dagen levert om met een ballon te kunnen varen.


7. Gelderland: slaap de klok rond in een Arnhemse torenkamer

Slapen in de torenkamer van de oudste kerk in Arnhem. Foto: Walburgis-residentiesSlapen in de torenkamer van de oudste kerk in Arnhem. Foto: Walburgis-residenties

De torenkamers van de oudste kerk van Arnhem, de St. Walburgiskerk, combineren hoogstaande architectuur met stijlvolle stadsthema’s. Kies voor het design van de Rietveld Kröller-Müller Suite of het Slag om Arnhem Penthouse, met tweepersoons hemelbed en dakterras met fenomenaal uitzicht over de stad. In de comfortabele hotelkamers kun je het klokje rond slapen, want de kerkklokken zijn buiten werking gesteld.


8. Overijssel: vlieg terug in de tijd op vliegbasis Twenthe

Uitkijktoren op vliegbasis Twente.Vanauit de 12 meter hoge uitkijktoren op vliegbasis Twenthe leer je meer over de geschiedenis van het vliegveld.

Op de plek waar ooit de verkeerstoren van de voormalige vliegbasis Twenthe stond, staat nu een opvallende serpentine-vormige uitkijktoren. De metalen wenteltrap voert je niet alleen naar een uitzichtplateau op twaalf meter hoogte, maar dankzij informatiepanelen die je meer vertellen over het vooroorlogse vliegveld ook terug in de tijd.


9. Noord-Brabant: snoep van junglebomen in de mooiste daktuin

De mooiste daktuin van Nederland vind je in het Brabantse Cuijck. Foto: René PostDe mooiste daktuin van Nederland vind je in het Brabantse Cuijck. Foto: René Post

De mooiste daktuin van Nederland vind je verrassend genoeg niet in de Randstad (waar de dakdichtheid toch het grootst is), maar in het Brabantse Cuijk. Op het dak van Inspyrium, een groene eventlocatie midden in een boomkwekerij met wel 300.000 bomen in alle soorten en maten, ligt een daktuin van 1200 vierkante meter . De bloemen, bomen, fruitgewassen en honderden kruiden waren afgelopen jaar goed voor het winnen van de Rooftop Award 2022. Inspyrium werd daarmee de opvolger van het Boijmans Depot in Rotterdam, dat de prijs een jaar eerder won. Zo’n prijs is hard nodig om vergroening in Nederland te stimuleren, stelt stichting Rooftop Revolution. De leefbaarheid van ons land staat door verstedelijking en klimaatverandering namelijk steeds meer onder druk. Door duurzame en functionele daktuinen aan te leggen kunnen we de natuur extra ruimte geven. En het hoeft niet alleen functioneel te zijn: dankzij een boomhut, varens en junglebomen met eetbare vruchten waan je je in de acht meter hoge daktuin in een Brabants oerwoud. Een heerlijke plek voor een event, ook door de gezellig kronkelende paadjes, vuurplaats, schommeltafel en 3D-geprinte tuinbanken.


10. Limburg: zoek de grens op op het Drielandenpunt

De Boudewijntoren bij het Drielandenpunt in Vaals. Foto: Getty ImagesDe Boudewijntoren in Vaals biedt een perfect uitzicht over België, Duitsland en Nederland. Foto: Getty Images

Op onze hoogste berg zijn we zó trots dat we hem graag delen met onze buren. Want op de Vaalserberg — met 322,4 meter boven NAP het topje van Nederland — ligt ook het Drielandenpunt. Met één pas sta je in België of Duitsland, maar neem liever een paar extra passen en beklim de vijftig meter hoge Boudewijntoren. Dit is het absolute hoogtepunt van ons land. Tot en met 17 februari kun je op het Drielandenpunt terecht voor een winterarrangement met speurtocht in het labyrint en erwtensoep en warme chocolademelk in Taverne de Grenssteen.


11. Zeeland: sluit je op in een gevangenistoren

De gevangentoren in Vlissingen, Foto: Getty ImagesDe Gevangentoren in Vlissingen is lang niet meer zo duister als dat het ooit was. Foto: Getty Images

Als er vroeger één plek in Vlissingen was waar je niet wilde belanden, dan was het wel ‘de donkere put’. De kelder van de Gevangentoren, een overblijfsel van de zestiende-eeuwse Westpoort, was het gevreesde eindpunt voor de zwaarste Zeeuwse misdadigers. Tegenwoordig is een nachtje in de robuuste toren aan de monding van de Westerschelde het aanbevelen waard. Vanuit een luxe suite kijk je uit over de boulevard en voorbijvarende schepen. Onder de juiste weersomstandigheden ontwaar je in de verte de Lange Jan in Middelburg en de skyline van het Belgische Knokke. Buiten kun je over de kantelen rondom de torenspits lopen. Je bereikt de suite via een tachtig treden tellend oude trappenhuis.


12. Zuid-Holland: wandel door een luchtpark

Luchtpark Hofbogen Rotterdam. Foto: ANPLuchtpark Hofbogen biedt een stuk groen midden in de stad. Foto: ANP

Luchtpark Hofbogen in Rotterdam bereik je via de Luchtsingel en de ingang aan de Heer Bokelweg. In het dakpark wandelen buurtbewoners en bezoekers tussen fruitbomen en door moestuinen, met om je heen de Rotterdamse skyline. ’s Zomers kun je er terecht voor picknicks, yogasessies en bijzondere overnachtingen.


13. Utrecht: ga uit eten in een watertoren

Richt je blik naar binnen én naar buiten in Restaurant de Watertoren in Utrecht. Op de negende etage zie je in de open keuken hoe koks heerlijke gerechten bereiden met lokale en grotendeels biologische producten, terwijl het panorama in de serre, een verdieping hoger, ook om te watertanden is.


14. Utrecht: slaap in een torenkamer

In de Torenvalkkamer van Kasteel Sterkenburg slaap je helemaal boven in een ronde kasteeltoren. De particulier bewoonde buitenplaats beschikt over zeven sfeervolle kamers en ligt tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijn.


15. Noord-Holland: schommel als je durft

De Lookout Swing van de A'Dam Toren in Amsterdam is alleen voor dare devils. Foto: ANPDe Lookout Swing van de A'Dam Toren in Amsterdam is alleen voor dare devils. Foto: ANP

De A’DAM Toren in Amsterdam staat op eenzame hoogte. Waar anders vind je een hotel als Sir Adam, met in elke kamer een collectie werken van lokale kunstenaars en op maat gemaakte meubels, een ronddraaiend restaurant (Moon), een panoramarestaurant en skybar (Madam) en een observatiedek met ongeëvenaard panoramisch uitzicht bij elkaar? O ja, en ook nog de hoogste schommel van Europa, waarbij je op honderd meter hoogte heen en weer schommelt — tot over de rand van de toren ...


Kun je geen genoeg krijgen van Nederland? Lees dan alle tips voor activiteiten in Nederland of bestel de nieuwste editie van In Eigen Land!

In Eigen Land 1-2023: alle hoogtepunten van Nederland

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.