image
Columbus Travel

Stedentrip Limburg: de leukste 4 tips voor Maastricht

De Nederlandse steden zijn klaar voor het zomerseizoen en trekken dit jaar alles uit de kast, zo ook in Limburg. Maak in Maastricht een kunstwandeling, las een sanitaire stop in of ontsnap uit de stad. Met onze stedengids voor Maastricht heb ook jij in no time de zomer in de bol.

1. Marres

Marres Kitchen. Foto: Ruben ReehorstFoto: Ruben Reehorst

Marres is het perfecte beginpunt voor een kunstzinnige stedentrip in Maastricht. Verspreid over meerdere ruimtes, in het voormalige woonhuis van de brouwersfamilie Marres, kom je in aanraking met hedendaagse kunst in allerlei verrassende vormen. Naast beeldend kunstenaars nodigt Marres ook musici, theatermakers, wetenschappers en zelfs parfumeurs uit om jouw zintuigen te prikkelen (en foppen). Het museum houdt echter niet op bij de voordeur; het strekt zich uit over de hele stad! Marres ontwikkelde, in samenwerking met kunstenaars, een aantal boeiende kunstwandelingen. Der Raufbold Tour gidst jou langs de belangrijke plekken in het leven van Louis Smeets, een befaamde kunstenaar en uitvinder uit Maastricht. Tijdens de geurwandeling Op Zoek naar de Verloren Tijd ervaar je het verleden van de stad in geuren en kleuren. En Maastricht Tracks toont jou bijzondere plekjes in de stad, vanuit een licht absurdistisch perspectief. De wandelingen zijn te koop in de webshop van Marres.
De meeste museumcafés zijn duur en net-niet. Marres Kitchen vormt de uitzondering. Het intieme café-restaurant ligt aan de achterkant van het museum — door de poort naar binnen — en serveert mediterrane en Midden-Oosterse gerechten, waaronder mezze. In de zomer verandert de weelderige stadstuin in een sfeervol terras.


2. Sphinxkwartier

Bold Rooftopbar. Foto: Eighty8thingsBold Rooftopbar. Foto: Eighty8things

Maastricht pakte groots uit met de voormalige fabrieksgebouwen van de sanitairproducent Sphinx. In het nieuwe Sphinxkwartier kun je nu onder andere een drankje doen in Bold Rooftopbar boven op The Student Hotel, een arthousefilm kijken in Lumière, een expositie bezichtigen in Bureau Europa, een concert bezoeken in poppodium De Muziekgieterij en neerstrijken op een van de terrasjes aan Het Bassin. Op donderdag kun je het Sphinxkwartier verkennen met een gids.


3. De Brandweerkantine

De Brandweerkantine, Maastricht. Foto: Fred BerghmansFoto: Fred Berghmans

Sinds de brandweerlieden zijn verhuisd verspreidt het nieuws over De Brandweerkantine, een speels restaurant in de voormalige brandweerkazerne, zich als een lopend vuurtje. De brandweerwagens maakten plaats voor jarennegentigmeubilair en het culinaire aanbod kreeg een kwaliteitsboost — van bammetjes met kaas tot verfijnde streekgerechten. Toch is het gezellige kantinegevoel nog altijd aanwezig. Recycle een boek in de ruilbibliotheek, schuif aan voor de B*movieNight (woensdagavond) of laat je pingpongkunsten zien tijdens het B*Ping-Pongtoernooi.


4. Buitenplaats Vaeshartelt

Buitenplaats Vaeshartelt. Foto: Andy Smulders/ ANPFoto:  Andy Smulders/ ANP

Buitenplaats Vaeshartelt, aan de noordkant van Maastricht, nam door de eeuwen heen vele gedaanten aan. Het landgoed werd onder andere gebruikt als hoeve, slot, kantoor en opleidings- en conferentiecentrum. Eén ding bleef echter ongewijzigd: voor stedelingen voelt het nog altijd aan als een ontsnappingsoord. Blijf slapen in het romantische kasteelhotel, nip aan een cocktail in The Bar en verwen je smaakpapillen in The Bistro. Het statige landschapspark is altijd open.


Meer tips voor dagjes uit of weekendjes weg in Nederland? Lees dan nu de nieuwste editie van In Eigen Land en kijk voor meer tips op Vakantie in Nederland.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!