image
Maartje Roos

Arcadia, het leukste evenement van Friesland

In wat voor wereld wil jij wonen? Arcadia, de cultuurtriënnale in Friesland, moedigt Friezen, Nederlanders en Europeanen aan om daarover het gesprek met elkaar aan te gaan, van elkaar te leren en op een andere manier naar de wereld te kijken. Honderd zomerdagen lang, van 6 mei tot en met 14 augustus 2022, krijgen  (inter)nationale kunstenaars en lokale makers een podium. Dit zijn de grootste highlights!

1. Bosk, Leeuwarden

Bosk in binnenstad van Leeuwarden tijdens Arcadia. Foto: Thomas VaerBosk vindt plaats in de binnenstad van Leeuwarden. © Thomas Vaer

Locatie: binnenstad Leeuwarden | Data: 7 mei t/m 14 augustus | Toegang: gratis

In honderd dagen wandelen meer dan duizend bomen door de binnenstad van Leeuwarden en kleuren de stad letterlijk groen. Ze zijn het decor voor een boeiend programma van meer dan zestig grote en kleine projecten gemaakt door professionele kunstenaars, culturele organisaties en lokale makers. Bosk is een radicaal en vrolijk protest van de bomen die namens de natuur in opstand komen. Wat kunnen we leren van bomen? Hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? En is het misschien tijd om het helemaal anders te doen?


2. Paradys, Oranjewoud

Isa van Lier - Len Tempel, Temple of Spring - (c) Peter de KanIsa van Lier vangt het tijdloze gevoel van Japanse zen-tuinen met kleurrijke objecten. © Peter de Kan 

Locatie: Oranjewoud | Data: 7 mei t/m 14 augustus, dinsdag t/m zondag 10.00 – 18.00 uur | Toegang: € 15 (t/m 15 jaar gratis)

De vorstelijke tuinen en idyllische bossen van voormalig landgoed Oranjewoud zijn het decor van de bijzondere kunsttentoonstelling Paradys. Daar waar de Friese Nassaus een uitgekiend lustoord aanlegden met het idee dat natuur tembaar is, dagen (inter)nationale topkunstenaars deze klassieke idylle uit door haar te bevragen en op te schudden. Bewonder onder andere de drie metershoge jurken van Diana Scherer, gemaakt van plantenwortels die de stadhoudersvrouwen verbeelden die landgoed Oranjewoud hebben gesticht. Andere must-sees zijn een imposant hedendaags wandtapijt van Mercedes Azpilicueta en het vrolijke werk van Isa van Lier die het tijdloze gevoel van Japanse zen-tuinen wil vangen met kleurrijke objecten in de historische Overtuin.


3. IIS, Wergea

ISS (ijs) is belangrijk voor Friezen.ISS (ijs) is belangrijk voor Friezen.

Locatie: IJsbaan van Wergea | Data: 12 mei t/m 9 juli | Toegang:  € 29,50 volwassenen, € 17,50 jongeren, € 24,50 vrienden | kaarten via tryater.nl, 058-2539550 of kaarten@tryater.nl

IIS (ijs) is belangrijk voor Friezen. Zodra het vriest komen de schaatsen uit het vet. De talloze ijsbanen in de provincie zijn een symbool van verbinding, maar tegenwoordig óók een symbool van crisis. De aarde warmt op, het klimaat verandert en de gezellige dorpsbanen worden vaker bevolkt door schapen dan door schaatsers. Wat wil je doorgeven aan volgende generaties? Die vraag staat centraal bij IIS, waarvoor projecten tot stand komen vanuit de Friese mienskip (gemeenschap). De aftrap, de voorstelling Under Wetter van Tryater i.s.m. Dansgezelschap Ivgi en Greben, is een ode aan alle Friese ijsbanen. Een voorstelling vol drama én feest.


4. GAIA, Friesland

Gaia-Martinikerk-Franeker_ThomasVaer FotografieIn de Martinikerk in Franeker is een enorme wereldbol te bewonderen. ©Thomas Vaer 

Een verlichte bol van zeven meter doorsnee laat je de aarde zien zoals ze vanaf de maan zichtbaar is. De installatie geeft het publiek het gevoel dat astronauten hebben wanneer zij naar de aarde kijken, van ontzag, van onderlinge verbondenheid en onze gedeelde verantwoordelijkheid om voor de aarde te zorgen. GAIA is tot en met 24 juli te bewonderen op diverse plekken in Friesland.


5. Fries museum, Leeuwarden

Fries Museum. Foto: Ruben van Vliet FotografieFries Museum. Foto: Ruben van Vliet Fotografie

Het toonaangevende museum van Friesland, het Fries Museum in Leeuwarden, pakt uit met twee tentoonstellingen. De eerste is À la campagne. Ruim negentig schilderijen van onder meer Cézanne, Monet, Pissarro, Gauguin, Van Gogh, Sisley en Boudin laten zien hoe het licht een belangrijke rol speelt in kunst: zonnestralen die schitteren op het water, licht dat door de bladeren valt en wind die danst op het doek. Tot en met 17 juli.

De tweede is Fertile Grounds. Het typische Friese landschap, met groene weilanden vol koeien en veenweidegebied dat werd afgegraven voor turf, is door de mens gevormd. Dit landschap kampt nu met bodemdaling en stijging van het water. Hoe kunnen we het platteland zo gebruiken dat zowel boeren als land en dier floreren? Ontwerper Christien Meindertsma onderzoekt deze vraag met internationale curatoren Laura Drouet en Olivier Lacrouts van studio d-o-t-s. Tot en met 10 april 2023. 


6. Sense of place, Blije

Terp van de Toekomst.Terp van de Toekomst.

De landschapskunst van Sense of Place vertelt, samen met de bewoners van dat landschap, het verhaal van het Waddengebied. De reeds bestaande kunstwerken worden in Arcadia vergezeld van drie nieuwe werken: Camera Batavia, De Streken en de Terp fan de Takomst (Terp van de Toekomst). Dit laatste werk is een gastvrij oord dat verbeelding stimuleert, reflectie op de omgeving biedt en een bouwsteen voor gemeenschappelijkheid is, vanaf 16 juli in Blije.

Ben je benieuwd wat Arcadia nog meer voor je in petto heeft? Bekijk het volledige en actuele Arcadia-programma.


Meer tips voor dagjes uit of weekendjes weg in Nederland? Lees dan nu de nieuwste editie van In Eigen Land en kijk voor meer tips op Vakantie in Nederland.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!