image
Vellah

Ervaar onze eigen Noordzee op 6 onvergetelijke manieren

Wij raken maar niet uitgekeken op onze Noordzeekust. Ga met ons in zee en ontdek driehonderd kilometer aan onvergetelijke ervaringen, van zspeuren naar zeevonk tot slapen in een Atlantikwall-bunker. Dit zijn zes originele tips om de kustlijn te verkennen!

1. Bewonder fraaie staaltjes kunst in Wijk aan Zee

Kunst in Wijk aan Zee

Onder de rook van IJmuiden ligt het beeldenpark Een Zee van Staal. In een lieflijk duinlandschap staan veertien metershoge stalen beelden van kunstenaars uit heel Europa, van Spanje tot Estland en van Denemarken tot Griekenland. De industriële taferelen van rokende hoogovens en donkere ertsbergen op de achtergrond maken de totaalbeleving compleet.


2. Eet, drink en slaap in een Atlantikwall-bunker

Atlantikwall Bunkers CREDIT Els van der GunAtlantikwall Bunkers. Foto: Els van der Gun

Duik in de geschiedenis met een bezoek aan de Atlantikwall. Na de Tweede Wereldoorlog bleef Nederland zitten met 150.000 bunkers, forten en kazematten. Enkele van die betonnen bouwwerken werden onder handen genomen door creatieve ondernemers, die van de nood een deugd wisten te maken. Zo kun je champagne proeven en dineren op een forteiland of logeren in de ecologisch gerenoveerde bunker Cocondo in Hoek van Holland.


3. Beleef plezier voor twee in Zeeuws-Vlaanderen

Catamaranzeilen. Foto: Marjoke SchijveCatamaran-zeilen. Foto: Marjoke Schijve

Surfen, suppen en zeekajakken is fantastisch, maar voor dubbel zoveel plezier proef je bij Cadzand-Bad van catamaran-zeilen (één uur, € 70 voor twee personen). Smaakt dit naar meer? De basisvaardigheden leer je tijdens een dagcursus (€ 175 per persoon), waarna je voldoende skills hebt om op eigen houtje de Zeeuwse kust te verkennen.


4. Fiets langs de volledige Noordzeekust

Fiets langs de volledige Noordzeekust. Foto: Getty ImagesFiets langs de volledige Noordzeekust. Foto: Getty Images

Van de nieuwe Nederlandse langeafstandsfietsroutes is de LF Kustroute langs de hele Nederlandse Noordzeekust onze favoriet. In zes dagen fiets je van Retranchement op de grens met België naar Den Helder (327 kilometer), door uitgestrekte zandduinen, havenstadjes en schitterende natuur als Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Met de LF-icoonroutes-app vind je onderweg fietsvriendelijke accommodaties en (eet)cafés.


5. Ga vogelen in de duinen van Goeree

Ga vogelen in de duinen. Foto Getty ImagesGa vogelen in de duinen. Foto: Getty Images

In natuurgebied de Kwade Hoek in Goeree Overflakkee, een plek waar talloze schepen vergingen, loop je nog altijd het risico om te stranden. Het afwisselende duinlandschap met overgangen van zout naar brak en zoet water staat garant voor 300 plantensoorten. Ook vogelaars zullen moeite hebben hier weg te komen: de Kwade Hoek is een belangrijk broedgebied voor weidevogels.


6. Speur naar mysterieuze zeevonk

Mysterieuze Zeevonk. Foto: Getty ImagesMysterieuze zeevonk. Foto: Getty Images

Het wordt het Noorderlicht van de Noordzee genoemd: zeevonk. De lichtgevende eencellige organismen zorgen ervoor dat het zeewater rond je voeten helblauw oplicht.
Het is een natuurverschijnsel dat je alleen onder speciale omstandigheden ziet: bij warm weer, in ondiep water en bij rustige zee. Hou de Facebookgroep Zeevonk Alert Zandvoort in de gaten om je spotkans te verhogen.


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief! Wil je meer leuke tips voor een fijne lente? Bestel de nieuwe voorjaarseditie van In Eigen Land in onze webshop.