image
Stan Bouman

7 unieke weekendjes weg in de Achterhoek

De Achterhoek is een van de Gelderse streken en Nederland in het klein. In het afwisselende landschap word je verrast door tal van kastelen en landgoederen, karakteristieke boerderijen en magische vergezichten, om nog maar te zwijgen over de bijzondere musea en wijngaarden. Na elke bocht wacht een nieuw decor. Met deze zeven kant-en-klare avonturen beleef je het Achterhoekse buitenleven in optima forma.

Bekijk ook de video van het Columbus-team in de Achterhoek of beluister onze podcast!

Leef je uit in de open lucht

In het Bergherbos word je na een stevige wandeling beloond met een wijds uitzicht. Het topje van de uitkijktoren op de Hulzenberg torent maar liefst honderd meter boven het NAP uit. ’s Middags stil je je honger en les je je dorst in de proeftuin van Wijngoed Montferland. De twee wijngaarden beslaan een gebied van vier hectare in de heuvels van het Montferland. Na afloop van de proeverij maak je rechtsomkeert naar ’s-Heerenberg. Het stadje ligt tegen de Duitse grens en heeft een oud stadscentrum met een omwalling eromheen. Het imposante Kasteel Huis Bergh is een van ’s lands grootste kastelen en herbergt tevens een museum. Aan het eind van de dag is het tijd voor een laatste wapenfeit: een diner op basis van seizoensgebonden en biologische producten in het restaurant van Havezathe Carpe Diem, waar je na afloop zo je bed in rolt.


Maak een ‘wereldreis’

In Italiaanse sferen de Achterhoek ontdekken? Huur dan een Vespa bij Motorette en toer door het afwisselende coulisselandschap. De volgende halte is Boerderij ’t Westendorp. Op het boerenerf vind je naast dieren óók een museum, een speelbos en silokunst. Op de zijkanten van vier silo’s prijkt een metershoog kunstwerk dat is geïnspireerd op de Australische Silo Art Movement. De theetuin van De Groene Pleisterplaats is de perfecte plek om bij te tanken. Het terrein beschikt over een natuurlijke vijver en is omgeven door een houtwal. Liever iets anders dan thee? Bij Stadsbrouwerij De Borghman kun je Achterhoeks bier proeven dat op eerlijke wijze wordt gebrouwen. Het is ook mogelijk om een wijnproeverij te doen, en wel bij Wijngoed de Hennepe. De druiven worden op eeuwenoude esgronden geteeld. In de namiddag word je door een verklede stadsgids opgewacht in Bredevoort. Ga jij op pad met Prins Maurits of Hendrikje Stoffels? Tijdens de stadswandeling leer je de historie van dit oude vestingstadje kennen. Als de avond valt stap je binnen bij boerderijrestaurant Op de Brusse. De ingrediënten komen uit eigen tuin. Je blijft er slapen in een authentieke zigeunerwagen. Kijk op kamperenindeachterhoek.nl voor meer leuke slaapplekken. 


Zet alle zintuigen op scherp

Kidsgeluk in de Achterhoek; dat is genieten van één van de vele avontuurlijke kinderroutes. Neem bijvoorbeeld het Blotevoetenpad in Engbergen. Het pad is anderhalve kilometer lang en leidt jou door het zand, grind, gras, mos en water. Rol je broekspijpen maar op! Het vervolg van de dag staat eveneens in het teken van de zintuigen. In het Azewijnse Broek is het aan te raden om je ogen open te houden. De fotogenieke waterplas is in trek bij tal van bijzondere vogels. In het natuurgebied zijn twee struinroutes aangelegd: een korte (2,5 km) en een lange (5 km). Uiteraard mogen de smaakpapillen niet achterblijven. In de theetuin NatuurlijkBUITEN in Sinderen geniet je van een kop bloementhee en een royaal stuk taart. De volgende halte ligt in Varsselder. Min40Celsius is een bezoekerscentrum dat volledig is gewijd aan het Achterhoekse landschap en haar archeologische schatten. Bij Het Schaftlokaal op het DRU Industriepark in Ulft eet je wat de pot schaft. De pottenen pannenproeverij is een culinair concept dat uit twee of drie gangen bestaat en een sterke Achterhoekse signatuur hebben. Laat in de avond ga je naar bed in de geometrische ‘Dome’ op het erf van de theetuin en B&B Waar het Wondert. Als je lang genoeg opblijft kun je vanuit je bed naar de sterrenhemel kijken.


Kruip in de huid van een jonkheer of -vrouw

Tijdens een bezoek aan Huis Verwolde word je teruggeworpen in de tijd. Het huis stamt uit 1776 en werd ruim twee eeuwen bewoond door een adellijke familie. Nadat je de eerste indrukken, onder het genot van een kopje thee en een vruchtentaartje, hebt laten bezinken in de theeschenkerij op het terrein, struin je op eigen gelegenheid door de statige vertrekken en uitgestrekte tuin. In die tuin staat de volgende verrassing alweer op je te wachten: een picknickmand met heerlijke streekproducten. De omgeving kenmerkt zich door rust en ruimte − eigenschappen die ten volste tot uiting komen als je in een Berkelzomp over de Berkel vaart. Het traditionele schip raakte aan het begin van de vorige eeuw in opkomst en heeft een platte bodem. Je sluit je dag af in stijl, met een diner en overnachting in Landgoedhotel Woodbrooke. De volgende dag is er tijd voor een relaxte wandel- of fietstocht.


Verwen je smaakpapillen

Begin je dag met een wandeling in het Vragenderveen. Vragen over het gebied? De gids die met je meeloopt heeft alle antwoorden. Na de wandeling ga je naar Kaasboerderij Weenink, waar je kaas proeft en deelneemt aan toffe activiteiten, of naar de Brouwhoes Bier Experience, waar je op een interactieve manier over de geschiedenis van de brouwerij en de streek leert. In het nabijgelegen Groenlo wacht nóg een brouwadresje: Brouwersnös. Wil jij de calorieën er meteen weer af sporten? Huur dan een kickbike en ‘kick’ terug naar Groenlo. Met een goedgevulde picknickmand van Welgelegen vaar je vervolgens in een bootje over de Grolse Gracht. Puur genieten. Dineren doe je in het restaurant Hoofdkwartier van de Prins op Erve Kots in Lievelde, alvorens je terugfietst naar je eindbestemming: het prachtig gelegen vakantiehuis Bij Laurijs.

Laat je inspireren

De Achterhoek ligt bezaaid met sfeervolle slaapplekken, prachtige (thee)tuinen, romantische wijndomeinen en charmante landwinkels vol verse streekproducten. Laat je inspireren op achterhoek.nl/karakteristiek.

Volg de kastelenroute

Eén fietstocht, acht kastelen. De fietstocht vindt plaats in de omgeving van kastelendorp Vorden en wordt geleid door een gids. Om in de stijl van vroeger te blijven stap je aansluitend in een koets en laat je je in een sukkeldrafje rondrijden door het Achterhoekse coulisselandschap. In het bos achter Kasteel Vorden vind je het Knopenlaantje. Al eeuwenlang komen geliefden hiernaartoe om hun liefde te bezegelen. Jij doet hetzelfde, door je geliefde (of reisgenoot) mee te nemen naar Herberg De Gouden Leeuw in Bronkhorst, het kleinste stadje van ons land met stadsrechten. Het restaurant is ondergebracht in één van de mooiste en oudste stadsboerderijen van Nederland. Na de lunch wacht de volgende verrassing: Landgoed Hackfort. Wat begon als een simpel woonhuis langs de Baakse Beek, is uitgegroeid tot een volwaardig landgoed. ’s Avonds ontdek je de Keuken van Hackfort en blijf je slapen in een statige suite in het gelijknamige kasteel. 


Wandel door hanzesteden en het IJssellandschap

Voor de perfecte eerste kennismaking loop je negentien kilometer over het Hanzestedenpad van Doesburg naar Brummen. Maar voor het zover is verken je eerst de binnenstad van Doesburg. Fotoroute Doesburg is verkrijgbaar bij de VVV en neemt je mee langs twaalf fotogenieke plekjes. De échte mosterd en mosterdsoep komen natuurlijk uit Doesburg. Benieuwd naar de smaak? Bestel dan een bord mosterdsoep in de oudste horecagelegenheid van Nederland: Stadsbierhuys de Waag. Nadat je de mooie binnenstad in je op hebt genomen vervolg je je wandeling langs de oude vestingwallen en door het IJssellandschap. Hak het traject in tweeën door te blijven slapen in een Kampeervat of Trekkershut op Camping Het Zwarte Schaar. Kijk op kamperenindeachterhoek.nl voor meer leuke slaapplekken. De volgende dag neem je het veerpont naar Dieren en loop je verder naar Brummen.

Bekijk de video:

Of beluister onze podcast:

 


Kijk voor alle Achterhoekse avonturen op achterhoek.nl/avonturenNog meer reisinspiratie binnen Nederland? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbriefWil jij ook ontsnappen aan de lockdown en op avontuur in eigen land? We geven je 101 tips!