image
David Briard

Ontdek de 8 mooiste kastelen van Nederland en België

Je moet niet helemaal tot Frankrijk afzakken om via kronkelige landwegen uit te komen op indrukwekkende optrekjes. Ook dichterbij huis staan enkele prachtige parels. Wist je dat Nederland 700 kastelen en buitenhuizen rijk is en België de meeste kastelen per vierkante kilometer telt? Deze acht kastelen zullen je verbazen met hun magische tuinen, rijke geschiedenis en waanzinnige uitzichten. 

1. Kasteel Twickel, Nederland

Het eeuwenoude Kasteel Twickel wordt omringd door een landgoed van maar liefst 4300 hectare. Hier komen natuur en cultuur moeiteloos samen en vind je nog veel onontdekte plekjes. De verschillende bewoners van het kasteel zijn sinds 1347 in de weer geweest met de indeling van het landgoed. Daarom kun je hier vandaag de dag genieten van verschillende soorten tuinen op een gebied ter grootte van zo’n 6000 (!) voetbalvelden. Zo wandel je van een tuin vol eeuwenoude eikenbomen naar een tuin in Barokstijl, vol sprookjesachtige tierlantijntjes. Even verderop vind je eentje die in een romantische landschapsstijl is gesnoeid en een andere waarin de beroemde geometrische stijl van Franse tuinarchitect Édouard André nog te zien is. Tip: picknick in de 18de-eeuwse moestuin die omgeven wordt door boomgaarden.

Verdwaal in de tuinen van Kasteel Twickel, gelegen in Overrijsel. Foto: Kasteel Twickel

2. Het Kasteel van Walzin, België

Het Kasteel van Walzin is een van de grootste kastelen van België. Het ligt op de top van een vijftig meter hoge klif en kijkt uit over de rivier de Lesse.  Deze parel heeft verschillende perioden van verval en bloei gekend, en werd dan ook doorheen de geschiedenis meermaals verbouwd in verschillende stijlen. Het kasteel ligt in een bosrijke omgeving waar je heerlijk kunt wandelen. Tip: huur een kajak en bewonder het kasteel vanaf het water, avontuur verzekerd!

Het Kasteel van Walzin in de provincie Namen ligt bovenop een klif waardoor je kunt genieten van een panoramisch uitzicht. Foto: Sven Ehmer

3. Kasteel Amerongen, Nederland

Kasteel Amerongen wordt wederom omringd door een prachtige kasteeltuin en behoort tot de topkastelen van Nederland en Vlaanderen. Dit kasteel heeft in het verleden ook de nodige tumult meegemaakt. Zo werd het in 1673 platgebrand door de troepen van Lodewijk XIV tijdens de Frans-Nederlandse Oorlog

Gelukkig herrees Amerongen het kasteel met behulp van de oorspronkelijke fundamenten, maar dan in een nieuw jasje. De tuin werd hierbij ook aangepakt en ingericht in lijn met de zeventiende-eeuwse barokke architectuur waarbij symmetrie de basis vormde.. Later werd de tuin veranderd naar de Engelse Landschapsstijl met een meer natuurlijke vormgeving. Vandaag de dag verzorgen vrijwilligers de kasteeltuin en wordt er onder andere Amerongse Appelcider gemaakt van appels uit de historische moestuin. Tip: proef de groenten uit de kasteeltuin in het naastgelegen restaurant Bentinck

Het Kasteel Amerongen in de provincie Utrecht kent een rijke geschiedenis. Foto: Kasteel Amerongen

4. Château de Balmoral, België

Dit sprookjesachtig kasteel is in Anglo-Normandische stijl gebouwd in 1912 en 1913. Naast een rondleiding, kun je hier ook effectief verblijven met wel tien personen. Als je hier overnacht, waan je je meteen in het zuiden. Dit prachtig optrekje telt acht open haarden, een privézwembad, een jacuzzi, een sauna, een bibliotheek en een pool- en pokertafel. Het uitzicht over het meer van Warfaaz en de heuvels van Spa is adembenemend.

De omgeving bestaat uit  bossen, weiden, groene valleien en authentieke dorpjes. Naast wandelen kun je er kajakken op de Amblève, mountainbiken, vissen, paardrijden, rotsklimmen en bij voldoende sneeuw zelfs langlaufen of skiën. 

In Château de Balmoral kun je met tien personen overnachten en genieten van een adembenemend uitzicht over de heuvels van Spa. Foto: Château de Balmoral

5. Slot Zuylen, Nederland

Dit statige slot wordt omringd door water en staat bekend om zijn karakteristieke kasteeltorens. De schitterende tuin beschikt over een 120 meter lange ‘slangenmuur’, die het slot zo bijzonder maakt. Een speciale bouwtechniek zorgt voor het ontstaan van een microklimaat langs de muur waardoor er subtropische vruchtbomen kunnen groeien. De slangenmuur van Slot Zuylen staat vol perziken, abrikozen en morellen en behoort dan ook tot de mooiste fruitmuren van West-Europa. 

Het slot werd een paar eeuwen geleden bewoond door de bekende Belle van Zuylen, een achttiende-eeuwse schrijfster en componist. Ze schreef onder andere novelles, pamfletten, opera’s en toneelstukken. 

Slot Zuylen in de provincie Utrecht staat bekend om zijn 120 meter lange slangenmuur. Foto: Bert Knot

6. Kasteel Ooidonk, België

Op een steenworp van Gent vind je tussen de kronkelende bochten van de Leie het sierlijke kasteel Ooidonk. Het omringende water en de prachtige tuinen stralen rust uit en geven je instant een vakantiegevoel. Deze versterkte burcht is een bijzonder voorbeeld van de Spaans-Vlaamse architectuur uit de Renaissance. Het kasteel werd in 1595 herbouwd en is op dit moment een van de mooiste kastelen in België. De kenmerkende trapgevels en uivormige torens geven deze  Oost-Vlaamse parel een uniek karakter. Tip: volg de zeven kilometer lange wandelroute langs het kasteel.

Tijdens een bezoek aan Kasteel Ooidonk waan je je in de middeleeuwen. Foto: Kasteel Ooidonk

7. Landgoed Oud Amelisweerd, Nederland

Dit achttiende-eeuwse landhuis is vandaag de dag een pop-up museum om het huis en geschiedenis ervan toegankelijk te maken voor bezoekers. 

In de kamers van het landhuis brachten verschillende adellijke Nederlandse families de nacht door, maar ook bekende figuren zoals Napoleon. De muren van de kamers zijn versierd met 250 jaar oud Chinees behang, dat ooit werd meegebracht door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Na een bezoekje aan het landgoed kun je terecht bij het biologische en ambachtelijke eetcafé de Veldkeuken, waar de gerechten bereid worden met ingrediënten uit de historische moestuin van Amelisweerd

Het landgoed Oud Amelisweerd is vandaag de dag een pop-up museum. Foto: Pop-up Museum Oud Amelisweerd

8. Het Kasteel van Reinhardstein, België

In het schitterende dal van de rivier de Warche, steekt het Kasteel van Reinhardstein ver boven het landschap uit. Staande op een rots, versmelt deze parel perfect met het landschap. De bijzondere ligging gaf het kasteel vroeger een uitstekende verdedigingspositie. De wachttorens, kerker en hoge vestingmuren zijn enorm imposant. Om Reinhardstein te bezoeken moet je een rondleiding volgen met een gids. Deze kleedt zich soms in middeleeuwse kostuums, waardoor de sfeer van lang vervlogen tijden onmiddellijk voelbaar wordt. In de bosrijke omgeving kun je mooi wandelen, genieten van de vergezichten en het stuwmeer van Robertville bewonderen.. 

In de omgeving van het Kasteel van Reinhardstein kun je prachtig wandelen. Foto: Patrice Fagnoul

Dit is een kleine greep uit het aanbod van wondermooie kastelen in Nederland en België . Eén ding is zeker: voor bijzondere landgoederen en sprookjesachtige tuinen hoef je niet ver weg te gaan. 

Dit artikel is samengesteld met behulp van Honeyguide. Honeyguide stimuleert reizen en vrije tijd met een positieve impact. Nederland kent talloze verborgen parels die allemaal bijdragen aan een mooiere, eerlijkere en duurzamere wereld. Met behulp van de duurzame doelen van de VN maakt Honeyguide het gemakkelijk een bewuste keuze te maken. Bezoek Honeyguide voor tips over bewuste slowspots in Nederland en ga op vakantie in eigen land. 

Laat een reactie achter

4 reactie(s) bij "Ontdek de 8 mooiste kastelen van Nederland en België"

 • profile image comment
  Door TravelGoom• geplaatst op 07 Sep 2020 | 18:37:17

  Ik sluit me hierbij aan helaas. Vind dit geen toplijst. Kasteel Walzin kun je niet van bovenaf bezoeken dus niet genieten van het uitzicht. Zonde dat er geen foto's van communityleden zijn gebruikt. Dit soort artikelen moeten beter kunnen... ((o:

 • profile image comment
  Door Specie• geplaatst op 06 Sep 2020 | 19:00:31

  Nou, die zogenaamde Nederlandse 'kastelen' vind ik nogal tegenvallen. Grote saaie landhuizen, vergeleken met de Belgische kastelen. Oké, Slot Zuylen is een bezienswaardig kasteel te noemen, maar ik begrijp niet waarom de echte Nederlandse kastelen uit dit verhaal zijn weggelaten. Dit lijkt wel een artikel dat gesponsord is door bepaalde 'belanghebbenden'...

 • profile image comment
  Door Marcvankessel• geplaatst op 02 Sep 2020 | 22:10:25

  Excuus, slot Zuylen staat er wel bij. Maar onze trots Loevestein niet :-(