image
Getty Images

Hotlist 2024 van Skyscanner: 10 trending bestemmingen (én goedkoopste maanden om te vliegen)

De eerste maand van het nieuwe jaar staat in het teken van vooruitkijken. Wat worden de goede voornemens van het jaar? En, minstens zo belangrijk, wat zijn de gedroomde reisbestemmingen voor 2024? Laat je inspireren door de reistrends voor 2024 van Skyscanner. Maar let op: voor sommige bestemmingen is januari al de goedkoopste maand om de koffers te pakken!

Skyscanner deed onderzoek naar de populairste zoekopdrachten op de eigen website onder Nederlanders. Welke bestemmingen kregen de grootste stijging in zoekopdrachten in vergelijking met een jaar eerder? Zo heeft Skyscanner vastgesteld wat de hipste bestemmingen voor 2024 zijn onder Nederlandse reizigers. En wat valt op? Zeven van de tien populaire bestemmingen liggen in Azië! Maar ook de Europese bestemmingen zijn verrassend te noemen. We zetten de hele lijst op een rij en tellen af van tien naar één. Zit jouw favoriet er ook tussen?

10. Boekarest, Roemenië (+136% stijging in de zoekopdrachten)

Boekarest, Roemenië. Foto: Getty Images

Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, wordt een stuk minder vaak bezocht dan het populairdere Hongaarse broertje Boedapest, maar mede dankzij de populaire Netflix-serie ‘Wednesday’ is Boekarest bezig aan een opmars. De spin-off van The Addams Family zorgt voor een nieuwe kijk op de stad. Wil jij ook in de voetsporen van de serie reizen? Januari is de goedkoopste maand om te vliegen, met een retourticket vanaf €29.

Hier wil je eten: chic en Michelinsterwaardig eten doe je in Boekarest bij The Artist. Zoals de naam al doet vermoeden is dineren hier uiterst kleurrijk en creatief. Liever iets minder pretentieus? In Beca's Kitchen heb je geen menukaart, maar schuif je gewoon aan bij de gastvrouw. Hier geen luxe interieur, maar een kleine, simpele inrichting. En goed eten. Een plek bemachtigen is soms lastig, dus Beca's succes is niet met iedereen te delen. 

9. Denpasar, Bali (+145% stijging in de zoekopdrachten)

Bali, Indonesië. Foto: Getty Images

Het Indonesische eiland Bali is al jaren populair, maar Nederlanders kunnen maar geen genoeg krijgen van het eiland. Maart is de goedkoopste maand om te vliegen op hoofdstad Denpasar, vanaf €676 retour. Dan zit je nét aan het einde van het regenseizoen, dat loopt van oktober tot en met april. Aan de kust (met name in het westen en het noorden) schijnt de zon veel vaker dan in het hoger gelegen en dus vruchtbaardere, groenere binnenland.

Dit wil je doen: maak een drie uur durende junglewandeling naar het verscholen dorpje Sambangan, waar je in totale afzondering kunt genieten van een duik in een van de natuurlijke zwembaden. Op de achtergrond hoor je slechts kletterende watervalletjes en het zachte geritsel van groen gebladerte. Neem er ook meteen een kijkje in de grotten, als je wat energie over hebt.

8. New Delhi, India (+153% stijging in de zoekopdrachten)

New Delhi, India. Foto: Getty Images

De geuren en kleuren van India zijn overweldigend. Zeker in hoofdstad New Delhi, dé uitvalsbasis voor rondreizen door Noord-India, worden de zintuigen optimaal geprikkeld. Februari is met prijzen vanaf €415 de goedkoopste maand om naar New Delhi te vliegen. Dat is ook nog net een prima maand, maar veel later moet je niet gaan: de temperaturen gaan omhoog en er valt een verstikkende deken over het land.

Dit wil je zien: de Vallei van Ajabgarh in India is een klein, onbekend maar schitterend gebied ten zuiden van New Delhi. Hier vind je forten, verlaten steden, tempels en het meest pittoreske, authentieke plattelandsleven van Rajasthan. Bijzonder is een wandeltocht door de verschillende dorpen. Er is nauwelijks verkeer en op elke hoek wachten mooie taferelen: aan waterpijpen lurkende mannetjes, onkruid wiedende boeren op de rijstvelden en douchende kinderen bij de waterpomp. De beste tijd voor een dorpswandeling is ’s ochtends vroeg of einde middag — dan is de activiteit het grootst.

7. Hanoi, Vietnam (+ 160% stijging in de zoekopdrachten)

Hanoi, Vietnam. Foto: Getty Images

Hanoi is de bruisende hoofdstad van Vietnam. Maart is de goedkoopste maand om te vliegen naar Hanoi, vanaf €590 retour. In Noord-Vietnam en Hanoi is het dan nog heerlijk lente: de temperaturen zijn aangenaam, en met het regenseizoen voor de deur valt er af en toe een verfrissend buitje.

Dit wil je doen: in het uiterste noorden van Vietnam ligt een weg die het antwoord vormt op de vraag waar je in dit populaire vakantieland nog écht weg van de massa kunt komen. Door de karstbergen en authentieke inheemse dorpen van de provincie Ha Giang slingert de Happy Road, die wij de mooiste roadtrip van Zuidoost-Azië durven te noemen.

6. Taipei, Taiwan (+ 176% stijging in de zoekopdrachten)

Taipei, Taiwan. Foto: Getty Images

Taiwan is een van de minste toeristische, maar mooiste landen van Oost-Azië. De oppervlakte is iets kleiner dan Nederland, maar de diversiteit in natuur is vele malen groter. Taiwan is een behapbare, overzichtelijke reisbestemming, maar de paradijselijke stranden, ruige kustlijnen, bergen en groene natuur zorgen voor veel variatie. Januari is de goedkoopste maand om een retourticket te scoren, vanaf €495. Maar let op: in de winter is de gemiddelde temperatuur achttien graden. Oktober en november, buiten het tyfoonseizoen van de zomer en de relatief koude winter, zijn de beste reismaanden voor Taiwan.

Dit wil je beleven: neem in Taiwan de trein in een kleine vier uur van Chiayi naar Alishan. Deze klassieke smalspoortrein kronkelt vanuit een dal met rijstvelden bergopwaarts door een dicht woud. Niet bepaald van de gebaande paden, maar wel een must. 

5. Ho Chi Minh-Stad, Vietnam (+ 181% stijging in de zoekopdrachten)

Ho Chi Minh City, Vietnam. Foto: Getty Images

Ho Chi Minh City wordt ook wel het Parijs van de Oriënt genoemd, met bezienswaardigheden als het Presidentiele Paleis, Notre Dame-kathedraal, Chinatown en de boulevards. De stad die je ook wel kent als Saigon is de grootste en drukste stad van Vietnam, gelegen in het zuiden van het land. Maart is, net als voor Hanoi, de goedkoopste maand om te vliegen, vanaf €598. Ook voor Ho Chi Minh-stad heb je in maart een prima reistijd, met weinig neerslag, maar met een gemiddelde van 34 graden wel hogere temperaturen.

Dit wil je zien: huur een scooter en rijd naar het noorden. Hier vind je het eiland An Binh, dat eigenlijk niet veel meer is dan een verzameling kleine lapjes grond in de rivier Tien, verbonden door krakkemikkige houten brugjes. Het is er onwaarschijnlijk groen – een oase van tropische fruitplantages en vooral heel veel rijstvelden.

4. Skopje, Noord-Macedonië (+ 195% stijging in de zoekopdrachten)

Meer van Ohrid, Noord-Macedonië. Foto: Getty Images

Noord-Macedonië is een van de minst bezochte en daardoor minst bekende landen van Europa. Met zijn magistrale meren, bergen en verstilde dorpjes tippen we deze Balkanparel als het laatste stukje onontdekt Europa. Hoofdstad Skopje vormt de uitvalsbasis voor een rondreis door het land. Je vliegt in de maanden januari, februari en maart al voor €44 retour naar Skopje. De goedkoopste maanden zijn echter niet de beste maanden om te reizen, want het is in de winter erg koud in Noord-Macedonië (het is zelfs een populaire wintersportbestemming). Aangezien de zomers weer erg heet zijn, vormen mei, juni en september de beste (en duurste) maanden om naar Noord-Macedonië te reizen.

Hier wil je blijven: Voor nog geen tien euro per nacht huur je al een appartementje voor twee aan het idyllische meer van Ohrid, dat Macedonië met Albanië verbindt. Een ideale uitvalsbasis om te wandelen in het nabijgelegen Nationaal Park Galicica, maar ook om lange zomernachten door te halen in een van de talloze beach clubs aan het meer. Voor de ultieme rustdagen is er Risto’s Guesthouse in het dorpje Elshani op de westelijke flank van de Galicica-berg. Het is even klimmen als je van het strand komt, maar dat wordt rijkelijk beloond met door Risto’s vrouw bereide Macedonische maaltijden en huisgemaakte wijn.

3. Tokio, Japan (+ 250% stijging in de zoekopdrachten)

Tokio, Japan. Door Michael Dehaspe

Op sommige plekken in Tokio lijkt de tijd te hebben stilgestaan, terwijl andere delen juist continu in beweging zijn. Eeuwenoude gebruiken en hightech gadgets, Boeddhistische tempels en moderne wolkenkrabbers: Tokio, de hoofdstad van Japan, is zowel traditioneel als vooruitstrevend. Juni is de goedkoopste maand om naar Tokio te vliegen, vanaf €566. Dan begint wel de klamme zomer, met hoge temperaturen, vrij veel neerslag en een hoge luchtvochtigheid. Inwoners van Tokio hebben niet veel vakantiedagen, maar wat ze hebben wordt doorgaans opgenomen in de zomermaanden om de stad te ontvluchten. Voor een betere reistijd voor Tokio betaal je iets meer en reis je in het voor- of najaar.

Hier wil je naartoe: vergeet de wandelende paspoppen van Harajuku, vergeet de designerwinkels in Aoyama: de hipste wijk van Tokio is het aangenaam compacte Shimokitazawa (bekend als Shimokita onder ingewijden). Slechts een paar minuten verwijderd van Shibuya - de locatie van 's werelds drukste oversteekplaats - waan je je opeens in een gemoedelijk hipsterdorp waar de invloeden duidelijk Amerikaans en Frans zijn. Het is gekend om zijn levendige winkeltjes, bars, restaurants en jeugdcultuur. Undergroundtheater en live muziek spelen sinds begin jaren tachtig een grote rol, met als gevolg dat de buurt ook wel het Williamsburg van Tokio wordt genoemd. 

2. Osaka, Japan (+ 258% stijging in de zoekopdrachten)

Osaka, Japan. Foto: Getty Images

Osaka is de op twee na grootste stad van Japan en ligt in het zuiden van het eiland Honshu. De moderniseringsslag heeft Osaka zeker niet overgeslagen – de skyline is indrukwekkend - maar de rust en het terug-in-de-tijd-gevoel vind je ook nog midden in het centrum. Het Osaka Castle, met de aangrenzende fraaie tuinen, voeren terug naar de zestiende eeuw. Vervolgens ben je op een steenworp afstand weer back to the future in het hypermoderne centrum. In maart vlieg je het voordeligst naar Osaka, vanaf €620. Deze milde, aangename en droge dagen zijn een hele fijne reisperiode voor Osaka!

Dit wil je bezoeken: voorgekookte en gedroogde (instant) noedels zijn als goedkoop en snel Aziatisch gerechtje inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse supermarktschappen. Maar wat je waarschijnlijk níét beseft is dat er aan dit hoofdstuk uit de Japanse eetcultuur een interessante geschiedenis voorafging. De eerste instant noedels werden in 1958 bij wijze van experiment bedacht. Als bezoeker aan het Cupnoodles Museum in Osaka kun je limited-edition noedels proeven, verpakkingen van over de hele wereld bekijken én je eigen verpakking ontwerpen. 

1. Tirana, Albanië (+ 285% stijging van zoekopdrachten)

Tirana, Albanië. Foto: Pexels

De Albanese stad Tirana staat op de eerste plaats voor Nederlandse reizigers, mede dankzij de impact van het populaire tv-programma ‘Wie is de Mol’ dat hier werd gefilmd. Albanië is onbekend, maar adembenemend. Het ene moment waan je je in Zwitserland of Noorwegen, even later zit je op een Zuid-Europees strand voor een duik in warm water en een geroosterd visje. Januari en februari zijn de goedkoopste maanden om naar Albanië te vliegen, vanaf €26 retour. Deze wintermaanden zijn erg koud, maar gelukkig kun je het hele jaar door voor relatief weinig geld naar Albanië vliegen. Mei tot en met september zijn heerlijke maanden om in het land te vertoeven en in deze maanden vind je al vliegtickets vanaf €28 retour. 

Dit wil je meemaken: Op het afgelegen Karaburun-schiereiland vind je een idyllisch strand, het eilandje Sazan met een voormalige onderzeebootbasis van de Sovjets, spannende grotten waar piraten zich verstopten, en verwilderde wandelroutes. Je bereikt Karaburun idealiter over zee (vanuit Orikum/Vlora met een boot, kajakken voor de ervaren peddelaars).

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.