image
Getty Images

Vermijd vakantiestress met deze 6 handige tips!

De zomer is eindelijk hier, en dat betekent voor veel mensen maar één ding: vakantie! Hoe heerlijk dat vooruitzicht ook klinkt, pakt de realiteit soms net iets anders uit. Want laten we wel wezen, zelfs de meest zorgeloze vakantie kan enige stress met zich meebrengen. Volgens recent onderzoek van Time2Play blijkt dat maar liefst 67% van de Nederlanders last heeft van vakantiestress. Gelukkig zijn er simpele trucjes die je in kunt zetten om dat te voorkomen.   


1. Vermijd te veel bagage

Tip tegen vakantiestress: vermijd te veel bagage. Foto: Getty Images

Niets is zo frustrerend als het moeten meeslepen van een loodzware koffer. Bij ruim een kwart van de vakantiegangers begint de stress al bij het inpakken van de bagage. ‘Wat moet ik allemaal meenemen? Vergeet ik niet iets? Straks past het niet in m’n koffer!’ De oplossing is simpel: maak lijstjes én minimaliseer. Het handigste is om een lijst te maken wat je moet regelen (zoals een oppas vinden voor je kat of je plant), een lijst wat je moet inpakken én een lijst wat je nog moet kopen. Neem deze door met je reisgenoot en maak duidelijke afspraken wie waarvoor verantwoordelijk is, zodat niet al het regelwerk bij jou ligt en zodat jullie niet allebei een literfles zonnebrandcrème meezeulen. Maar wees ook kritisch: heb je echt zonnebrandcrème factor 50 én factor 30 nodig? Is die derde bikini of dat extra paar schoenen absoluut noodzakelijk? Door licht te reizen, verminder je niet alleen de stress van het sjouwen, maar bespaar je ook op bagagekosten én win je kostbare tijd op de luchthaven. Een win-winsituatie!

Lees ook: Dit zijn de handbagage-regels anno 2023 voor het vliegtuig

2. Wees voorbereid, maar flexibel

Vermijd vakantiestress: maak het beste van een lastige situatie. Foto: Getty Images

Volgens het onderzoek van Time2Play voelt 28% van de Nederlanders stress door een gebrek aan planning. Zorg ervoor dat je de essentiële zaken, zoals accommodatie en vervoer, op voorhand regelt. Maak een lijst van de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken en check alvast wat eventueel de beste routes zijn om er te komen. Maar onthoud ook: het leven zit vol verrassingen, dus wees flexibel en sta open voor spontane avonturen. Wie weet wat voor onvergetelijke ervaringen je opdoet wanneer je van het gebaande pad afwijkt! Accepteer ook dat vakanties niet perfect zijn. Als je van tevoren incalculeert dat je wellicht in de file komt te staan, dat de zee minder blauw gaat zijn dan je had verwacht of je hotelkamer toch net iets kleiner is dan op de foto’s, dan is de teleurstelling ook een stuk minder groot. 

Ook interessant: Zo vermijd je Zwarte Zaterdag in Duitsland, Italië en Frankrijk

3. Plan wat ontspanning

Vermijd vakantiestress: plan ontspanning. Foto: Getty Images

Vakantie is bedoeld om te ontspannen, dus zorg ervoor dat je daar ook daadwerkelijk wat tijd in je vakantieschema voor reserveert. Bijna de helft van de reizigers geeft aan de cruciale fout te maken om de planning te vol te proppen. Schuif je fear of missing out aan de kant en maak keuzes die je gemoedstoestand ten goede komen, zeker aan het begin en aan het eind van je vakantie. Ga lekker zonnebaden op het strand, maak een wandeling in de natuur of geniet van een ontspannende spa-dag. Laat je vakantie niet veranderen in een marathonrace!


4. Spreek je verwachtingen uit tegen je reisgenoot

Vermijd vakantiestress: spreek je verwachtingen uit. Foto: Getty Images

Hoewel maar liefst 88% van de respondenten het liefst in gezelschap reist, leidt vakantiestress bij maar liefst 49% van de vakantiegangers tot ruzie tijdens de vakantie. Gelukkig zijn er manieren om dat te voorkomen. Praat met je reisgenoten over verwachtingen, voorkeuren en eventuele zorgen vóórdat je op reis gaat. Neem de tijd om elkaars behoeften te begrijpen en compromissen te sluiten. Door open en respectvol met elkaar te communiceren, kun je mogelijke conflicten vermijden en ervoor zorgen dat iedereen een geweldige tijd heeft. Vergeet ook niet om af en toe wat tijd alleen door te brengen, zodat iedereen even op adem kan komen. Een beetje ruimte kan wonderen doen om wrijving te voorkomen en de vakantiesfeer positief te houden.


5. Zet je digitale leven op pauze

Vermijd vakantiestress: plan een digital detox. Foto: Getty Images

Volgens het onderzoek voelt 25% van de reizigers stress door constant verbonden te zijn met het digitale leven. Durf je smartphone of tablet uit te zetten. De wereld zal echt niet vergaan als jij niet bereikbaar bent of elke ervaring niet a la minute op je socialmediakanalen deelt. Probeer je vakantie eens met eigen ogen te beleven in plaats van door de cameralens van je telefoon en concentreer je op de mensen en ervaringen om je heen. Je zult versteld staan van hoe bevrijdend het kan zijn om even los te koppelen van de digitale wereld.


6. Bereid je de terugkeer goed voor

Vermijd vakantiestress: bereid je terugkeer goed voor. Foto: Getty Images

Herken je dit: nog voordat je in het vliegtuig naar huis bent gestapt ben je alweer aan het bedenken wat je allemaal moet doen als je thuiskomt? Een van de grootste bronnen van vakantiestress is de gedachte aan de stapel werk die je bij thuiskomst te wachten staat. Dat kun je deels al vooraf voorkomen. Organiseer je zaken voordat je vertrekt, zodat je bij terugkomst een soepele overgang hebt. Dat kan zowel thuis als op werkgebied zijn. 
Werk indien mogelijk nog een weekje verder vooruit, zodat je bij thuiskomst rustig je mail weg kunt werken en de simpele klusjes op kunt pakken, zonder meteen aan allerlei deadlines te hoeven voldoen. Stel vooraf ook prioriteiten en bespreek met je leidinggevende wat er verwacht wordt en aan wie je je werk tijdens je afwezigheid kunt overdragen. Voorkom dat je de week voordat je vertrekt twee keer zo hard moet rennen, want dan sta je al 2-0 achter voordat je vakantie goed en wel begonnen is. 
Zorg dat je thuis de boel aan kant hebt, het bed verschoond hebt en de afwas is gedaan. En kijk op vakantie of je je hotel een wasservice heeft of dat er ergens in de buurt een wasserette is. Niets is lekkerder thuiskomen dan je koffer opentrekken en al je schone was linea recta terug in je kledingkast te kunnen leggen. Een georganiseerde aanpak voorkomt chaos en stelt je in staat om de boel écht even de boel te laten.


Onthoud dat een stressvrije vakantie niet alleen afhangt van de bestemming, maar ook van je mindset. Vakantiestress kan ons soms overvallen, maar laten we niet vergeten dat het júíst de imperfecties en onverwachte momenten zijn die kleur geven aan onze herinneringen. Dus lach om de misverstanden, omarm de verrassingen en wees dankbaar voor de onvergetelijke avonturen die je te wachten staan. Fijne vakantie!


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.