image
Getty Images

Vermijd files en Zwarte Zaterdag: de drukste dagen op de weg in Duitsland, Frankrijk en Italië

Een autovakantie vergt planning. Wil jij niet urenlang in de file staan op weg van je vakantieadres? Elk land kent zijn eigen Zwarte Zaterdag. We hebben de rustigste én drukste dagen in 2023 voor Duitsland, Frankrijk en Italië voor je op een rij gezet, zodat jij onbezorgd en filevrij op reis kunt. Au revoir!

Zo vermijd je files in Duitsland

Zo vermijd je files en Zwarte Zaterdag in Duitsland

In Duitsland mag je het gaspedaal weliswaar diep intrappen, maar dan moet je daar wel de kans toe krijgen. Op vrijdagen en zaterdagen in juli en augustus is de kans op files het grootst. In tegenstelling tot andere populaire vakantielanden, valt het in april en mei juist reuze mee met de verkeershinder. Veel vakantiegangers proberen de zomerdrukte te slim af te zijn door op een van de zaterdagen in juni te vertrekken. Maar zij zijn niet de enigen ... In de eerste weekenden van september vinden de grote migraties richting huis weer plaats. Er zijn een paar trechterpunten waar het verkeer regelmatig tot stilstand komt. Denk aan de A1 bij Bremen en Hamburg, de A3 bij Würzburg en Neurenberg en de A5 bij Karlsruhe. Drukte bij de grens is in de zomer eerder regel dan uitzondering. Reis je richting Oostenrijk? Houd dan rekening met oponthoud ter hoogte van Suben (A8), Salzburg Walserberg (A1), Kufstein (A12) en Füssen (B179). Ligt Zwitserland op je route? Zet je dan schrap voor de wachttijd ter hoogte van Basel, Thayngen/Schaffhausen en Konstanz/Kreuzlingen. 

De Zwarte Zaterdagen voor Duitsland in 2023:

De drukste dagen in het verkeer in Duitsland


Zo vermijd je files in Frankrijk

Zo vermijd je files en Zwarte Zaterdag in Frankrijk

Het zonnige vakantiehumeur zal snel verslechteren als je vast komt te staan op de Route du Soleil in Frankrijk. Doe jezelf en je medepassagiers een grande plaisir en plan je autovakantie om de beruchte Zwarte Zaterdagen (29 juli en 5 augustus in 2023) heen. Wil je toch in deze periode vertrekken of terugkeren? Kruip dan achter het stuur op een donderdag of zondag. Ook op de overige vrij- en zaterdagen in juli en augustus is het een drukte van jewelste op de Franse wegen. Datzelfde geldt voor de meeste weekenden in april en enkele doordeweekse dagen in mei en juni. De grootste opstoppingen zijn te verwachten op de Périphérique van Parijs, de A10 van Parijs naar de Spaanse grens en de A6, A7 en A9 tussen Parijs en de Spaanse grens. Niet alleen richting de Spaanse grens is het dringen geblazen, ook ter hoogte van de Fréjus- en Mont Blanc-tunnel richting Italië en Bardonnex/Geneve richting Zwitserland kan het spaak lopen. En over spaken gesproken; de Tour de France wordt in 2023 verreden tussen 1 en 23 juli. Uiterlijk 2 september trekt de vakantiestoet weer richting het noorden. Daarna keert de verkeersrust weder.

De Zwarte Zaterdagen voor Frankrijk in 2023:

Verkeersdrukte kalender Frankrijk

Lees ook: Vergeet Zwarte Zaterdag - zo ga je op ontspannen roadtrip door Europa

Zo vermijd je files in Italië

Zo vermijd je files en Zwarte Zaterdag in Italie

In Italië zul je geen last hebben van zwarte zaterdagen. Wel kan het op veel data extreem druk worden en kunnen de wegen dichtslibben. Op de zomerse vrijdagmiddagen en zaterdagen in juli en augustus is het traditiegetrouw druk op de Italiaanse autostrade. Ook in het derde en vierde weekend in april en de eerste twee weekenden van september maak je kans op lange files. Probeer als het even kan de volgende grensovergangen te vermijden: de Fréjus- en Mont Blanctunnel vanuit Frankrijk, Chiasso vanuit Zwitserland en de Brennerpas en Tarvisio vanuit Oostenrijk. Op de ringwegen van Milaan en Genua is de kans groot dat je muurvast komt te staan. Hetzelfde geldt voor de wegen langs de grote meren in Noord-Italië. Op zondagen is het druk rond grote steden als Modena en Florence (A1), Milaan en Venetië (A4) en Bologna en Rimini (A14). Met de vlam in de pijp afdalen van de Brennerpas? Omzeil dan het traject tussen Trento en Verona (A22).

De  drukste dagen voor Italië in 2023:

Verkeersdrukte kalender Italië


Nog meer roadtripinspiratie? Kijk dan op onze speciale themapagina Auto- en campervakantiesColumbus Travel editie 114

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.