image
Getty Images

15 etiquetteblunders op reis en hoe je ze voorkomt

In sommige landen is slurpen de normaalste zaak van de wereld. Maar brood in je soep dopen ho maar! Het moge duidelijk zijn, etiquetteregels verschillen behoorlijk per land. Met deze traditionele tips ga je op tussen de locals. Al zien ze onze overtredingen doorgaans wel door de vingers...Eten met stokjes wordt met de paplepel ingegoten (Foto: Reisreporter Jelle51)

 

1. Thailand

 

Vraag niet voor eetstokjes als ze niet worden aangeboden. De Thai gebruikt alleen stokjes voor noodlegerechten die in een kom worden geserveerd. Ook een mes is overbodig, want vrijwel alle gerechten uit de Thaise keuken zijn van bijtgrootte. Conclusie: eet in Thailand met stokjes of lepel en vork.

 

2. Japan

 

Slurp, slurp, slurp; wel zo beleefd in Japan. Klaar met eten? Leg je stokjes dan plat naast je bord, parallel aan de tafelrand. Steek ze nooit rechtop in de rijst, want dat staat symbool voor de dood. Dit geldt overigens in de meeste Aziatische landen.

 

3. China

 

In China staat het omdraaien van je vis op je bord gelijk aan een kapseizende boot. Haal liever de graat uit de vis of laat de onderzijde liggen. Wrijf ook nooit je stokjes tegen elkaar; dit betekent min of meer dat het restaurant goedkoop is en geen kwaliteitsstokjes heeft.

 

4. Zuid-Korea

 

Wanneer een ouder iemand je eten of drinken aanbiedt, neem het bord of glas dan altijd aan met twee handen. Zo toon je in Zuid-Korea respect aan ouderen.

 

5. Cambodja

 

In Cambodja is het doornormaal om te slurpen en te smakken. Sterker nog, het is beleefd! Houd wel altijd je mond bedekt. Het laten zien van je vullingen is niet zo netjes.

 

6. Georgië

 

Wie rustig aan zijn wijntje wilt nippen kan maar beter niet naar Georgië gaan. Hier drink je alleen wanneer er wordt geproost en dan sla je direct je hele glas achterover.

 

7. Rusland

 

Twee regels voor russische vodka: nóóit mixen, zelfs niet met ijs, en al helemaal nooit weigeren. Nastrovja!

 

8. Hongarije

 

Na de revolutie in 1948 vierden Duitsland de overwining op Hongarije met veel bier en geproost. Reden genoeg voor de Hongaren om proosten met bier af te zweren. Op sommige plekken wordt deze traditie nog steeds in ere gehouden. Proosten met andere drankjes is overigens helemaal oké.

 

9. Frankrijk

 

Brood als voorgerecht? Niet in Frankrijk! Want hier is brood bestemd als hoofdmaaltje. Breek het in stukjes en leg het op tafel. 

 

10. Italië

 

’s Middags op het terras zin in een cappuccino? Geen denken aan, want cappuccino bestel je enkel in de ochtend. Bestel je tóch een cappuccino, dan sta je meteen te boek als toerist.

 Iemand zin in gefrituurde spinnen? (Foto: Reisreporter Suus71)

 

11. Duitsland

 

Ook onze oosterburen houden er een aantal vreemde etiquetteregels op na. Zo is het een belediging aan het adres van de kok als je je aardappels snijdt in plaats van prakt. Wil je de kok complimenteren? Snijd je vlees dan zo klein mogelijk om te laten zien dat het lekker mals is. 

 

12. Groot-Brittannië

 

Asperges eten in Groot-Brittannië? Dat doe je gewoon met je handen! Als er dan ook nog port wordt geschonken is het feest compleet. Geef de port wel altijd links door en niet recht. Sowieso móét je de fles port doorgeven.

 

13. Spanje

 

In Spanje is eten een sociale aangelegenheid. Ga er dan ook niet als een gek vandoor na de maaltijd, maar tafel nog een tijdje na. Oh ja, doop je brood ook maar niet in de soep. Dat is not done.

 

14. Denemarken

 

Zin in dat laatste stukje brood op tafel? In Denemarken is het de gewoonte om nooit het laatste stukje te pakken, maar het net zo lang te halveren totdat er alleen maar kruimels over zijn.

 

15. Mexico

 

Mexicaanse enchillada’s, burrito’s en taco’s eet je met je handen! Let op: de harde taco’s die we hier kennen worden door veel Mexicanen als nep en Amerikaans beschouwd.