image
REDACTIE

5x favoriete gerechten (en bestemmingen) van Nederlands populairste foodbloggers

Eten is een van de leukste manieren om een stukje buitenland in eigen land te ervaren. Nederlands populairste foodbloggers delen hun favoriete culinaire vakantiebestemmingen en gerechten, van Italië tot India.

1. Pauline Weuring van Uit Paulines Keuken tipt citroenrisotto uit Italië

Pauline is al van jongs af aan in de keuken te vinden. Waar ze als kind nog koekjes bakte met haar oma, is haar hobby door de jaren heen uitgegroeid tot een full-time job als foodblogger.

'Mijn favoriete vakantieland is Italië, omdat je daar zo goed kan eten. Of het nu bij een trattoria met plastic stoelen of een fancy restaurant is, het eten stelt nooit teleur. In Polignano (Puglia) at ik met uitzicht op zee een heerlijke frisse en romige citroenrisotto. Risotto vind ik heerlijk, het kan gerust geserveerd worden bij een chic etentje, maar is ook lekker als comfort food op de bank. Hierbij mijn recept voor de betere citroenrisotto. Bekijk voor nog meer lekkere, mooie en echt makkelijke recepten mijn blog.'

Pauline Weuring (rechts): 'Mijn zus Annika (links) bracht me op het idee om mijn recepten met de wereld te delen. Nooit gedacht dat het later zo'n succes zou worden!'   


2. Nadia en Najat van de Kookmutsjes tippen marmita uit Marokko

Samen met haar zus Nadia richtte Najat de Facebookpagina de Kookmutsjes op - de teller staat inmiddels op zo'n 48.000 volgers. Ze dagen elkaar continu uit om veel te experimenteren met verschillende ingrediënten en recepten om zo het beste uit elkaar te halen. 

'Voor ons is Marokko veel meer dan een vakantieland. Niet geheel verrassend, omdat wij er beiden geboren zijn. Naast het diverse landschap, spreekt de Marokkaanse keuken ons (als foodies) het meest aan. En nu de coronacrisis het niet toelaat om Marokko te bezoeken, halen we het land in huis door te koken. Is er een gerecht dat meer Marokkaans is dan de marmita? Vast niet. Het recept hiervoor kan enorm verschillen per regio - er zijn ontelbaar veel varianten. Ons favoriete recept is aardappelmarmita. Tip: serveer het met Marokkaans/Turks brood en dip dit in de jus voor een authentieke ervaring.'

Eind september verschijnt het eerste kookboek van de Kookmutsjes: het Grote Kookmutsjes kook- en bakboek.

Najat (links) en Nadia (rechts): 'De Marokkaanse keuken betekent alles voor ons.' 


3. Foodbloggers Nina en Elise van Chickslovefood tippen Tom Ka Kai uit Thailand

Nina en Elise ontmoetten elkaar tijdens hun studententijd in Rotterdam. Ze deelden een passie voor eten en startten daarom in 2010 de blog Chickslovefood. In eerste instantie bedoeld voor alleen hun vrienden en familie, maar tien jaar later en meerdere kookboeken verder is de foodblog uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland.

'Hoe lang zal het nog duren, totdat we weer écht zonder onrust in een vliegtuig naar een verre bestemming mogen stappen? Zodra het zover is, moeten we toch echt maar eens met z’n tweetjes naar Thailand gaan. Dat willen we al lang, maar is er nooit van gekomen. Als duo dan. Door onze reizen zónder elkaar weten we dat Thailand één en al eten is. Van kookworskshop naar stalletje op straat, en van strandtent naar lokale markt. En die gerechten smaken nergens zo lekker als daar. Alhoewel, door deze Tom Ka Kai te maken, kom je wel in de buurt. Thailand in je eigen huis dus. En weet je, het is niet eens moeilijk.'

Zin in meer dagelijkse inspiratie voor snelle recepten met vaak weinig ingrediënten? Kijk even op Chickslovefood.

Nina (links) en Elise (rechts): 'De eerste bestemming die wij weer gaan bezoeken als we weer mogen vliegen is - vanwege de overheerlijke keuken - absoluut Thailand.'


4. Carolina van Dorenmalen van Foodie-ness tipt een smoothie bowl uit Bali

Carolina is blogger, vlogger, auteur én personal coach van beroep. Op haar online inspiratieplatform Foodie-ness deelt ze alles op het vlak van voeding, sport, lifestyle en mindset. Ze wil vrouwen inspireren om gezonder te eten, meer te bewegen en gelukkiger te leven.

'Van alle mooie plekken op deze wereld is Bali toch wel de plek waar ik het liefst 'overwinter'. Zet mij daar in januari voor een paar weken neer en ik kom helemaal herboren terug met nieuwe (food) inspiratie en mooie herinneringen. Bali heeft veel heerlijke plekjes waar je goed én gezond kunt eten. De Warung tenten sla ik over, want mij vind je daar waar ze de meest verse producten gebruiken, tussen de rijstvelden, waar je vegan kunt genieten en natuurlijk een mooi Instagram plaatje kunt schieten. Ontbijten is mijn favoriete maaltijd van de dag en op Bali heb ik elke smoothie bowl wel geprobeerd. Mijn lekkerste Foodie-ness recept voor een gezonde tropische smoothie bowl vind je hier. Laat je me weten wat je ervan vindt?'

Carolina: 'Ontbijten is mijn favoriete maaltijd en op Bali heb ik elke smoothie bowl geprobeerd.'


5. Danique Aaftink van Vegan Travel Life tipt de vegetarische gerechten uit Indië

Danique Aaftink is en gepassioneerde reiziger en veganist en deelt op haar blog de lekkerste vegan recepten die ze tijdens haar trips proeft.

'De geuren, de kruiden, de kleuren - alles doet je smaak-en geurpapillen op hol slaan in India. En niet alleen de foodie in mij is blij in India, het immens grote land biedt zoveel verscheidenheid aan mogelijkheden: van hiken tussen sneeuwtoppen in de Himalaya en de dichtbegroeide jungle in het oosten tot chillen op een van de tropische stranden. De vegetarische keuken is hier fantastisch. Gerechten zoals Paneer Tikka Masala en Dahl waren als vegetariër mijn favoriet. Nu - als vegan - is de Aziatische keuken nog steeds mijn all-time favourite. Je kunt mij altijd wakker maken voor een Thaise Panang Curry of Indiaas (vegan) naanbrood met een champignon butter masala. Meer inspiratie voor wereldse vega recepten én reizen naar minder bekende bestemmingen zoals Kazachstan, Iran of Georgië vind je op Vegan Travel Life.'

Lees ook Daniques tips hoe je in Europa heerlijk vegan op vakantie kunt
Danique Aaftink: 'De Aziatische keuken is vanwege de vele veganistische recepten een waar walhalla voor de vegan foodie zoals ik.'