image
Louise ten Have

De mooiste eilanden van Griekenland: 8 tips voor een vakantie op Sifnos

Sifnos, een 2500 zielen tellend eiland in de westelijke Cycladen, is maar half zo groot als Texel. Toch heeft deze bestemming zo’n boeiende geschiedenis en zo’n mooi, met wandelpaden doorsneden berglandschap dat we na ruim een week erachter kwamen dat onze tijd hier veel te kort was. Bonus: het eiland is nog niet door het massatoerisme ontdekt. Hoera! 

Sifnos is voor avonturiers: reizigers die houden van klimmen en klauteren, van stevig wandelen, lekker eten, boottochtjes maken en nieuwsgierig zijn naar cultuur (kies uit 235 kerken, 72 uitkijktorens en 65 historische duivenhuisjes). En bovenal is Sifnos voor liefhebbers van slow travel. Het is er lekker traag en stil. Doodstil. Heerlijk. Deze  ‘onontdekte’ parel zal binnen een jaar of vijftien door de massa worden omarmd, dus zet ’m snel op je bucketlist. Dit zijn onze aanbevolen activiteiten:

1. Ga heerlijk hiken

Vroeg of laat kom je op Sifnos wel een ezel tegen. Het dier wordt door de lokale bevolking 
nog steeds ingezet om spullen te vervoeren. Foto: Louise ten Have voor Columbus Travel

Sifnos heeft maar weinig asfaltwegen. Met ruim honderd kilometer aan duidelijk aangegeven wandelpaden is het daarentegen een waar wandelparadijs. Je loopt vaak berg op, berg af over met kappertjes en kruiden begroeide ezelpaadjes, met aan weerszijden eeuwenoude hoge muurtjes van opgestapelde stenen. Je kunt zo de kust verkennen en komt langs vele van de honderden kerkjes en duivenhuisjes die Sifnos rijk is. Wij liepen met wandelgids Ronia, die mooie en grappige verhalen vertelde. Je betaalt € 80 voor privéwandeling van twee tot vier uur. Neem meer mensen mee om de kosten te drukken.


2. Bezoek de buureilanden

Poliegos is, net als buureiland Milos, vulkanisch en ziet er dan ook compleet anders uit dan het niet-vulkanische maar wel bergachtige Sifnos. Je kunt hier fantastisch snorkelen.Poliegos is vulkanisch en ziet er dan ook compleet anders uit dan het niet-vulkanische maar wel 
bergachtige Sifnos. Je kunt hier fantastisch snorkelen. Foto: Louise ten Have voor Columbus Travel

Maak een rondje rond Poliegos met zijn afgelegen kobaltblauwe baaien, imposante rotsformaties, verborgen strand-in-een-grot en extreme rotsboog en bezoek het laidback Kimolos met zijn lieflijke gemeentestrandje met kantine en slaperig dorpje. Wij waren een halve dag met kapitein Janis van Rib Adventures en zijn spectaculaire 370 pk sterke speedboot op pad. Je betaalt vanaf € 450 voor een halve dag. Neem meer mensen mee om de kosten te drukken.


3. Pak de slow boat door schitterende baaien

Onze eerste kennismaking met de prachtige rotsen en het kraakheldere water bij het Panagia Poulati-kerkje 
hadden we varend met de vissersboot Aegeas. Foto: Louise ten Have voor Columbus Travel

Maak een traag tochtje rond het eiland, misschien al op een van je eerste dagen om je te oriënteren. Je vaart door schitterende baaien, ook die waar je niet met de auto kunt komen, zoals het meer dan prachtige Fikiada. Ook kom je langs spectaculaire rotswanden, kerkjes aan zee en de woeste noordkust. Wij voeren met kapitein Michalis en Georgia op hun comfortabele poeke-poeke vissersboot Aegeas, geschikt voor maximaal zestien gasten. Je betaalt € 90 per persoon.


4. Neem een duik in de kraakheldere zee 

Wie heeft er altijd een strand nodig als je ook heerlijk op de rotsen kunt liggen en kunt zwemmen en snorkelen, zoals hier onder de Kapel van de Zeven Martelaren.Wie heeft er altijd een strand nodig als je ook heerlijk op de rotsen kunt liggen en kunt zwemmen en snorkelen, 
zoals hier onder de Kapel van de Zeven Martelaren? Foto: Louise ten Have voor Columbus Travel

Om de felle zon te vermijden, wandelden we ‘s ochtends bijtijds naar een rotspartij aan zee om een heerlijke duik te nemen in het kraakheldere water. De volgende twee plekken mag je niet missen: de rotsen ten zuidoosten van de Kapel van de Zeven Martelaren en de rotsen die je via de rotstrap bij het Panagia Poulati-kerkje kunt bereiken.


5. Bewonder de prachtige kerkjes

De Kapel van de Zeven Martelaren verdient ongetwijfeld de hoofdprijs voor fotogeniekste kerk van Sifnos.De Kapel van de Zeven Martelaren verdient ongetwijfeld de hoofdprijs voor fotogeniekste kerk van Sifnos. 
Foto: Louise ten Have voor Columbus Travel

 Waar je ook bent op Sifnos, kijk om je heen en je ziet één, twee of misschien wel drie witgekalkte kerkjes in het landschap. De toppers zijn het klooster van Chrissopigi, de op een rots in zee gelegen Kapel van de Zeven Martelaren bij Kastro en het hooggelegen Agios Symeon met panoramisch uitzicht onder andere over de baai van Kamares. Maar alle 235 zijn prachtig en publiek toegankelijk. Vraag bij aankomst op het eiland waar een icoon teruggebracht wordt naar de kerk: een festiviteit om niet te missen.


6. Klop aan bij duivenhuisjes

De peristerona is karaktersitiek voor Sifnos; in enkele gevallen kun je er blijven slapen. 
Foto: Louise ten Have voor Columbus Travel

Wat de beroemde trulli’s zijn voor het Italiaanse Puglia, zijn de peristeronas, of duivenhuisjes, voor Sifnos. Op het eiland vind je 65 van deze karakteristieke bouwwerken, rijk gedecoreerd met driehoekige hangplekken voor de duiven. De begane grond was vaak een zomerhuis voor de eigenaar of een opslagplaats. De eerste verdieping was gereserveerd voor de duiven, om ze te fokken, voederen en de duivenpoep te gebruiken als bemesting voor de arme grond. Er zijn slechts enkele peristeronas omgebouwd tot gastenverblijf, de meeste zijn nog vervallen. Wij verwachten dat dit de komende decennia dé eyecatcher zal worden van Sifnos.


7. Ga baaien jagen

Veel baaien van Sifnos fungeren als natuurlijke havens voor plezierboten. Cheronissos is ook een vissers-plaatsje met een paar restaurantjes (eet elders) en een strand.Veel baaien van Sifnos fungeren als natuurlijke havens voor plezierboten. Cheronissos is ook een 
vissersplaatsje met een paar restaurantjes (eet elders) en een strand. Foto: Louise ten Have voor Columbus Travel

Welke baai zullen we vandaag doen? Het afgelegen en zeer slaperige Cheronissos, waar het water zo helder is dat het onzichtbaar is, of het kleine Vathi met haar kerkje op de aanlegsteiger? Of misschien Platis Gialos, met haar mooie strand en comfortabele strandbars? Voor elke dag in de week heb je een nieuwe baai.


8. Verdwaal in middeleeuws Kastro 

Het witte dorpje Kastro leent zich uitstekend voor urenlang rondslenteren. 
Foto: Louise ten Have voor Columbus Travel

Kastro en omgeving was onze favoriete bestemming op Sifnos. Deze middeleeuwse nederzetting is gebouwd als een fort: nauwe straatjes, hoge muren, toegangspoorten en binnenplaatsen. Wandel door de witgepleisterde straatjes en daal af naar de Kapel van de Zeven Martelaren of de heerlijk ongeorganiseerde baai van Seralia.


Reizen naar Sifnos

Sifnos is te bereiken via Athene en dan de snelboot vanaf de haven van Piraeus (3 uur) of je vliegt op Santorini en pakt daar de fast ferry (2 uur). Wij huurden onze auto voor op het eiland bij het uitstekende El Mar, direct aan de haven van Kamares, waar de veerboot arriveert.


Beste reistijd Sifnos

De beste reistijd voor Sifnos is half mei tot half juli en half augustus tot half september, het is dan rustig en warm weer. Maar let op: van half juli tot half augustus waait op de Cycladen vaak een sterke wind. Deze geeft wat verkoeling, maar is niet ideaal voor al je wateractiviteiten, boottochtje en je picture-perfect bountyshot. In het voorjaar is het zwemwater best koel. Vóór half mei en na half september zijn veel restaurants gesloten. Foodies kiezen er wellicht voor begin september te gaan tijdens het driedaagse culinaire festival Nikolaos Tselementes, waar de eilanden van de Cycladen jou hun lokale gerechten laten proeven. 


Eten en drinken op Sifnos

De beste restaurants en gerechten van het eiland:

  • de zero waste smaaksensaties van chef Giorgos Samoilis, in zijn nieuwe Cantina in de spectaculaire en onontdekte Seralia Bay bij Kastro, waar bijvoorbeeld ook de huid van vis en kapperblaadjes in de gerechten worden gebruikt. 
  • Bij To Steki in Platis Gialos kun je heerlijk, traditioneel en eenvoudig eten. 
  • Bij van Symposio in Faros klets je met de voeten in het zand met chef, boer én visser Marino. Vraag om de nectar. 
  • We namen een mojito (driedubbele voor de halve prijs) bij Kavos Sunrise van Che Guevara-aanhanger Kostas, die overigens nog nooit in Cuba is geweest. Behalve het interieur van de bar is ook het uitzicht over de baai van Seralia geweldig! 
  • Waar je ook gaat eten, vergeet niet de kaparosalata te proberen als voorgerecht, een zoetzure chutney van kappertjes en uien.

Kun je geen genoeg krijgen van Griekenland? Lees dan ook dit: 

Pilion en Volos

Naxos en Tinos

Pieria en de Olympische Riviera


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!