image
iStock

Vakantie in Griekenland: de vijf leukste bezienswaardigheden van Pilion en Volos

Griekenland buiten de gebaande paden ontdekken? We tippen de schitterende natuur van het schiereiland Pilion, dat perfect te combineren is met een verblijf in de gezellige kuststad Volos. Dit zijn de leukste activiteiten om alles uit je vakantie te halen!

Halverwege Athene en Thessaloniki liggen de stad Volos en het Pilion-schiereiland, dat als een gekromde vinger in de Egeïsche Zee wijst. Volgens de Griekse legenden zijn de beboste bergen en verborgen valleien het thuisland van de centauren,  wilde wezens met het lichaam van een paard en het hoofd van een mens. Verscholen in het groen vind je hier 24 traditionele dorpen met oude fonteinen en stenen boogbruggetjes, met daartussen een netwerk van geplaveide straten en kronkelende bergpaadjes. Of je de mythische wezens vindt tijdens een speurtocht over het schiereiland? Natuurliefhebbers vinden op Pilion hoe dan ook wat ze zoeken:

1. De leukste wandelingen (inclusief watervallen en natuurlijke zwembaden)

Wandelwalhalla - het dorpje Portaria is een van de leuke pitstops tijdens een wandeling in de bergen van Pilion CREDIT iStockWandelwalhalla - het dorpje Portaria is een van de leuke pitstops tijdens een wandeling in de bergen van Pilion. Foto: iStock

Je ontdekt Pilion bij uitstek te voet, op eigen houtje of met een lokale gids. Kriskras over het schiereiland lopen talloze wandelpaden. Verdwaal op goed geluk of loop de adembenemende kustroute van Pouri naar Chorefto, met onderweg een verfrissende duik in zee vanaf het strand van Tourkopigi of Parisena. Je kunt ook gaan watervalhoppen bij het dorpje Chania. Een gemarkeerde route leidt door een bos van beuken, kastanjes en pijnbomen, langs watervallen en kleine poelen die natuurlijke zwembaden vormen. Heerlijk verkoelend in de zomer, maar mogelijk nog mooier in de herfst, wanneer de bladeren van de verschillende boomsoorten voor een ware explosie aan kleuren zorgen. ’s Winters liggen de tot 1610 meter hoge toppen van het Piliongebergte bedekt onder een romantische laag sneeuw, terwijl in het voorjaar een tapijt van wilde bloemen de hellingen opvrolijkt. Je ziet, er bestaat geen verkeerde tijd van het jaar om dit deel van Griekenland te bezoeken!


2. De (botanische) geheimen van de Griekse keuken

De Griekse natuur heeft ook verrassingen in petto voor je smaakpapillen. Wie door de vele omzwervingen op Pilion nieuwsgierig is geworden naar de mediterrane vegetatie kan een workshop botanische kunsten volgen. Plantenkenner Maria Zafiriou raakte als lid van een bergreddingsteam geïnteresseerd in de geheimen van de rijke flora om haar heen. Ze begon met het biologisch telen van aromatische en medicinale planten. Uiteindelijk kon ze de aantrekkingskracht van de bergen van de centauren niet langer weerstaan. Ze verhuisde, samen met haar bijen, naar het dorp Lafkos in het zuiden van het schiereiland. Hier kun je met al je zintuigen deelnemen aan een unieke workshop, waarin je alles leert over de plantkunde van Pilion. Tijdens een wandeling door de natuur leer je de verschillende plantensoorten herkennen. Je leert niet alleen hoe je kruiden zaait, kweekt, verzamelt en droogt, maar ook welke soorten je kunt gebruiken in de Griekse keuken en hoe je ze verwerkt in olie en azijn om er vervolgens mee te koken. Wijsheid uit het verleden wordt hier nog altijd van generatie op generatie overgedragen in de vorm van traditionele zalven en kruidenoliën met een therapeutische werking, maar de kruiden bewijzen ook op cosmetische vlak hun nut: van het heerlijk geurende badzout dat je tijdens de workshop prepareert heb je nog je hele vakantie lang plezier.


3. De mooiste treinreis van Griekenland

De historische stoomtrein vanuit Volos CREDIT iStockDe historische stoomtrein vanuit Volos.​​​​​​ Foto: iStock

Een unieke manier om het prachtige landschap van Pilion te ervaren is door het stoomtreintje vanuit Volos te nemen. Het spoor kronkelt vanaf het stationnetje van Ano Lechonia, op ruim een kwartier ten oosten van Volos, de bergen in en wordt niet voor niets de mooiste treinrit van Griekenland genoemd. Van het oorspronkelijke smalspoortraject (60 centimeter breed) van 28 kilometer is vandaag de dag nog vijftien kilometer in gebruik. ’s Zomers rijdt Moutzouris (‘Smoezelig’, zoals het treintje liefkozend wordt genoemd) elke dag, buiten het hoogseizoen kun je elk weekend instappen. De stoomtrein boemelt in een heerlijk ontspannen tempo van twintig kilometer per uur richting eindstation Milies, over technische hoogstandjes van bruggen en door duistere bergtunnels, door een weelderige vegetatie van platanen en olijfbomen. Vergeet niet achterom te kijken: doordat het treintje gestaag omhoog klimt, heb je een spectaculair uitzicht op Volos en de Pagasetische Golf.


4. Een boottocht naar goddelijke zeegrotten

Het strand van Mylopotamos op Pilios CREDIT iStockHet strand van Mylopotamos op Pilion. Foto: iStock

Waar de centauren zich thuisvoelden in het binnenland van Pilion, koos zeegod Poseidon duidelijk voor een ander stekje: de moeilijk te bereiken zeegrotten van Thetis, moeder van de mythische held Achilles. Of Poseidon of de zeenimf Thetis de Grieken te hulp kwamen vertelt Herodotus niet, maar lang geleden verdween hier het grootste deel van de machtige vloot van de Perzische koning Xerxes in de diepte. Daarvoor hoef je vandaag de dag gelukkig niet bang te zijn tijdens een boottochtje naar de zeegrotten. Vanaf het strand van Chorefto vaar je in anderhalf uur over het adembenemend blauwe water naar de onbewoonde noordoostelijke kust van Pilion. Je bezoekt onder andere Bishop’s Cave, waar hoog boven de ingang de overblijfselen van een middeleeuws kasteel staan. Vergeet je zwemkleding niet, want het kristalheldere water voor de zeegrotten – zo helder dat je diep onder je een scheepswrak op de bodem ziet liggen – nodigt uit voor een verkwikkende duik in de Egeïsche Zee. Met een beetje geluk spot je dolfijnen of zelfs de mediterrane monniksrob, die hier graag aan de kust ligt te soezen.


5. Verrukkelijke tuinen, wijngaarden en sweet spoons

Zeg firikia en de ogen van de inwoners van Pilion beginnen te twinkelen. De kleine appeltjes zijn de trots van de regio en worden maar wat graag gebruikt in lokale recepten, van traditionele taarten tot de beroemde glyko tou koutaliou, oftewel sweet spoons. Struin door de heerlijk geurende tuinen van Pilion en je ontdekt er citroenen, sinaasappels, rozen en noten; ingrediënten waarvan niet alleen jam wordt gemaakt, maar die ook regelmatig als verrukkelijk hapje op een lepel worden aangeboden om gasten te verwelkomen. Wie een dag in de leer gaat bij de dorpelingen ontdekt al snel hoe je deze zoete lekkernijen zelf kunt maken. Een vorm van agrotoerisme die niet alleen leuk is, maar je ook kennis laat maken met de cultuur, de geschiedenis en het erfgoed van de bewoners van het land van de centauren. Bezoek een wijngaard, leer sweet spoons maken of neem deel aan kooklessen buiten in de natuur, waarbij je gebruik maakt van de verse groenten, kruiden en vruchten die het schiereiland te bieden heeft – pure ingrediënten zonder kunstmatige toevoegingen. Een recept om zowel de keuken van Pilion te leren kennen als nieuwe vrienden te maken.


Kun je geen genoeg krijgen van Griekenland? Lees dan ook dit: 

Piera en de Olympische riviera

Sifnos

Naxos en Tinos


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!