image
Getty Images

Hier beleef je het ultieme eilandgevoel in Europa: 11 tips

Naar de tropen voor parelwitte stranden en helderblauwe zee? Niets daarvan! Ook in Europa vind je de meest geweldige eilanden om te al hikend, fietsend, duikend of per boot (eilandhoppen!) te verkennen. We zetten onze 11 favorieten op een rij. Van de Azoren tot Kefalonia: here we come!

1. Duik in Kroatisch Venetië bij Korcula

Snorkelen bij Korcula, Kroatie. Foto: Getty Images

Het gaat te ver om Korcula het tweede Venetië te noemen. Maar niemand die door de nauwe straatjes van het plaatsje slentert, zal de gelijkenis met de Italiaanse stad ontgaan − sfeervolle renaissancegebouwen bieden overal doorkijkjes naar een schitterende baai. In navolging van de Grieken en de Romeinen deelden de Venetianen hier dan ook acht eeuwen lang de lakens uit. Korcula was voor hen een belangrijke tussenstop op de handelsroute die verder naar het oosten voerde. Het middeleeuwse stadje en de gelijknamige archipel, bestaande uit zeventien eilanden voor de zuidkust van Kroatië, heeft echter een paar belangrijke streepjes voor op Venetië. Je loopt nergens het risico te worden opgeslokt door een enorme mensenmassa, een kort verblijf kost geen maandsalaris en ... je kunt er fantastisch duiken in het warme water van de Adriatische Zee. Algen en gevaarlijke stromingen zijn hier onbekende verschijnselen en op de bodem voor de eilandengroep liggen de wrakken van tientallen galeien die tijdens een enorme zeeslag in 1287 tussen aartsrivalen Genua en Venetië zonken. Ook meer recente wrakken, uit de periode dat Korcula onder het bewind viel van de Fransen, Russen, Britten en het Habsburgse rijk, zijn populair onder duikers. In combinatie met spectaculaire rotsformaties, grotten en rifmuren, waar felgeel en vuurrood koraal aan kleeft, ben je hier onder water gemakkelijk een weekje zoet. Tientallen duikplekken zijn geschikt voor elk niveau maar de Blue Hole, een grot waar aan de bovenkant zonlicht doorheen schijnt, verdient een eervolle vermelding.

En Korcula is natuurlijk lang niet het enige eiland dat Kroatië rijk is. Zo haal jij het maximale uit eilandenparadijs Kroatië!

2. Eilandhoppend over de Eolische eilanden Italiaans leren

Eilandhoppen in Italië. Foto: Getty Images

Je Italiaans bijspijkeren? Laat dat stoffige leslokaal achter voor een volledig uitgeruste zeilboot en zet koers naar een van de meest magische plekjes van Italië: de Eolische Eilanden. Elke september en oktober gaan twee docenten van het taalinstituut Laboratorio Linguistico met maximaal acht cursisten een weekje zeilen naar de zeven vulkanische eilandjes ten noordoosten van Sicilië. Elk eiland heeft zijn eigen karakteristieke trekjes: Filicudi en Alicudi zijn rauw en ongerept, Lipari en Panarea chic en mondain. Salina is ingetogen en rustig, Vulcano en Stromboli zijn met hun actieve vulkanen één en al spektakel. Een talenknobbel of basiskennis van het Italiaans zijn geen voorwaarden voor deelname, enthousiasme en inzet wel. Leerlingen krijgen maar liefst drie keer per dag les, zowel aan boord als aan wal. Uiteraard is er ook buiten de lessen om volop gelegenheid om je Italiaans te oefenen − op terrasjes met eilandbewoners, tijdens vulkaanwandelingen met de gids en op de zeilboot met de bemanning.


3. Dobber in een Atlantisch Oceaanbad op La Gomera

La Gomera - Canarische eilanden. Foto: Getty Images

De meeste mensen die La Gomera − het op een na kleinste bewoonde eiland van de Canarische Eilanden − weten te vinden, komen voor de rust. Voor de sprookjesachtige nevelbossen en diep uitgesleten ravijnen en bergen, die miljoenen jaren geleden door vulkaanuitbarstingen zijn ontstaan. En voor het zachte oceaanbriesje dat de lucht op het ronde eilandje vult met de geur van wilde lavendel en orchideeën. Een van onze favoriete plekken is het zoutwaterbad bij Punta Gabina, even buiten Hermigua. Half in de zee ver zonken en omringd door grillige rotspartijen en enkele gigantische stenen pilaren van een voormalig bananenoverslagstation. Het water wordt dagelijks vanzelf ververst: bij vloed ligt het bad onder water. Dobberend in het kalme water, omringd door vissen, heb je een fantastisch uitzicht op de kustlijn en het hoger gelegen dorpje Agulo. Doe dit bij voorkeur aan het eind van de middag, als de laatste zonnestralen de nabijgelegen vallei in een gouden gloed onderdompelen.


4. Ga paardrijden op São Miguel, de groene parel van de Azoren

Sao Miguel, Azoren. Foto: Getty Images

Groene kraters, glinsterende meren en zwarte kliffen die wegzinken in de oceaan − São Miguel lijkt te zijn gemaakt voor spectaculaire paardrijtochten. In het zuiden van het grootste eiland van de Azoren kun je vanuit de zeventiende-eeuwse boerderij Quinta da Terça het zadel op en de zes dagen lange Green Island Trail volgen. Highlight: de twee enorme meren in vulkaankrater Sete Cidades, eentje diepblauw en de ander smaragdgroen.


5. Kies het luchtruim met vreemde vogels op de Faeröer-eilanden

Papegaaiduiker - Faeroer eilanden - Denemarken. Foto: Getty Images

Hemelsbreed zijn de Faeröer-eilanden niet eens zo heel ver weg, maar het voelt als het eind van de wereld: achttien ruige eilanden, verloren in het stormachtige niemandsland tussen Schotland en IJsland (ook al behoren ze tot Denemarken). Al bij de eerste blik weet je dat je met iets bijzonders te maken hebt. De eilanden − gekerfd uit een vulkanisch plateau waar gletsjers hun vormende werk hebben gedaan − verheffen zich bruusk uit zee, vaak uitlopend in dramatische kliffen, soms in een subtielere glooiing. Bomen zijn er nauwelijks en − de tienduizenden schapen daargelaten − dieren evenmin. De zee daarentegen is rijk aan plankton. Het maakt de Faeröer tot een ideale omgeving voor broed- en trekvogels zoals de zeekoet, jan-van-gent, aalscholver, alk en − de sterattractie − de papegaaiduiker. Bewonder de Faeröer ook in vogelperspectief door het lokale ov te nemen: de eilandhelikopter. Hoewel er een dienstregeling is, zijn vluchten wel afhankelijk van het weer − informeer daarom altijd een paar uur van tevoren hoe de omstandigheden zijn.


6. Duik onder op de Engelse Scilly-eilanden

Scilly eilanden in Groot-Brittannië. Foto: Birdsonline/ iStock

Schattige cottages, pubs en cream tea: de Scilly-eilanden lijken op het eerste gezicht typisch Engels. Maar in plaats van een grijs wolkendek wacht je dankzij de Golfstroom een bijna subtropisch klimaat − ‘Scilly’ betekent ‘zonnig’ in het oud Engels. Een helikopter vliegt je naar de fijnste zandstranden en duikplekken van Groot-Brittannië. ‘Door de eeuwen heen zijn duizenden schepen hier op de rotsen vastgelopen’, legt eilandbewoner Katherine Sleep uit. ‘Je kunt dan ook fantastisch naar scheepswrakken duiken. Met een bootje hop je eenvoudig van eiland naar eiland.’ Het logische startpunt is St Mary’s, verrreweg de grootste van de vijf bewoonde Scilly’s. Regel hier een tentje op het kampeerterrein van Troytown Farm, nabij een zandstrand (wildkamperen is op de eilanden helaas verboden). Om je een beetje op te warmen duik je niet meteen het water in, maar ontdek je eerst wat zich boven het oppervlak afspeelt. Je kunt zeilen of kajakken naar de andere vier bewoonde eilanden of − nog beter − naar een van de vele onbewoonde Scilly’s.


7. Laat alles vallen in IJsland

Dettifoss - IJsland. Foto: Getty Images

De IJslandse Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa, stort zich in een afgrond die niet onderdoet voor die van de Grand Canyon. Bovenop de rand van het ravijn zie je niets dan een eindeloos uitgestrekt lavalandschap, dat in de winter − als in een sprookje − is bedekt met sneeuw. Daarmee is Dettifoss een van de hoogtepunten van het bijzonder vulkanische noordoosten van IJsland. Reis hier na een dag hiken ook af naar het Myvatn-meer om stoom af te blazen in het gelijknamige natuurbad.


8. Kom tot rust op Sifnos

Sifnos, Griekenland. Foto: Getty Images

Sifnos, een 2500 zielen tellend eiland in de westelijke Cycladen van Griekenland, is maar half zo groot als Texel. Toch heeft deze bestemming zo’n boeiende geschiedenis en zo’n mooi, met wandelpaden doorsneden berglandschap dat we na ruim een week erachter kwamen dat onze tijd hier veel te kort was. Het eiland heeft maar weinig stranden en is waarschijnlijk daarom nog niet door het massatoerisme ontdekt. Hoera! Wie heeft er stranden nodig als je heerlijk van berghellingen af kunt dalen om op grote rotspartijen aan zee te zonnen en af en toe een duik kunt nemen in de azuurblauwe zee? Sifnos is voor avonturiers: reizigers die houden van klimmen en klauteren, van stevig wandelen, lekker eten, boottochtjes maken en nieuwsgierig zijn naar cultuur (kies uit 235 kerken, 72 uitkijktorens en 65 historische duivenhuisjes). En bovenal is Sifnos voor liefhebbers van slow travel. Het is er lekker traag en stil. Doodstil. Heerlijk. 

Benieuwd naar Sifnos? We geven je 8 insider-tips om het eiland te verkennen

9. Vind je rots in de branding op Sicilië

Sicilie-Italie. Foto: Getty Images

Een van onze favoriete stukjes Siciliaanse kust ligt in de buurt van de zuidelijke stad Agrigento. Op een steenworp afstand van bekende Griekse tempelruïnes ‘schuift’ een berg in de zee. Italianen zonnebaden en picknicken op de geelwitte lagen zandsteen en klei en duiken in de turkooizen zee.


10. Op de fiets op 'Klein Ibiza' Formentera

Formentera Ibiza Spanje. Foto: Getty ImagesFoto: George Williams/ iStock

Op twintig minuten met de boot van Ibiza ligt het Spaanse zustereiland Formentera. Klein, heerlijk rustig en relatief vlak en daarom net zo geschikt als een Nederlands waddeneiland om per fiets te temmen. Fietsen huur je bijvoorbeeld in de haven van La Savina, reken op € 7 per dag. Kom bij op Platja de Illetes, een van de fraaiste stranden van de Balearen. Wit zand, ondiep, helder water en een sfeer die in niets lijkt op de drukke toeristenstranden van Ibiza.


11. Kajak in de Ionische Zee rondom Grieks Kefalonia

Kajakken in de Ionische zee - Kefalonia-Griekenland. Foto: Borchee, iStockFoto: Borchee/ iStock

Kefalonia is een van de grotere eilanden van Griekenland, maar juist vanwege zijn omvang nog relatief onbedorven. De toeristen die het eiland in de Ionische Zee weten te vinden, blijven voornamelijk op het vasteland plakken en houden het op een strandvakantie nabij het hoofdstadje Argostoli of een handjevol kleine resorts. Jij niet. Jij stapt in een kajak om het plaatselijke natuurschoon te bewonderen. Allereerst is er het fabelachtige uitzicht op de kust − op de beboste, tot wel 1600 meter hoge pieken in het zuiden en de spectaculaire, door erosie ontstane rotsformaties en druipsteengrotten. En dan is er de zee zelf. Een groot deel van de kustlijn is beschermd natuurgebied vanwege de uitgestrekte zeegrasvelden die hier liggen: belangrijke kweekplaatsen voor onder andere vissen en zee-egels. In de wateren zijn ook bijzondere dieren als de karetschildpad en de bedreigde mediterrane monniksrob kind aan huis. Kies bij voorkeur voor een weeklange kajaktocht − je hebt dan alle tijd van de wereld om je zeebenen te trainen, maar kunt ook langer aan wal blijven, bijvoorbeeld om daar te hiken door de bergen of je onder te dompelen in het dorpsleven. 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!