image
Columbus Travel

Eilandhoppen in Griekenland: de 5 beste routes

Je zou de zeekaart van Griekenland kunnen benaderen als een kleurplaat waarop je zelf de stippen verbindt – eerst trek je een lijn en daarna kleur je het totale plaatje in. Om je alvast op weg te helpen stippelden wij vijf schitterende eilandroutes voor je uit, die je per zeil- en veerboot kunt afleggen. Kleur jij je eilandreis verder in?

1. Eilandhoppen in de Dodekánesos

Aanbevolen route SAMOS > IKARIA > FOURNOI > PATMOS
Hoogtepunten van je vakantie Het strategisch gelegen Samos is van oudsher the place to be. Duizenden jaren aan bedrijvigheid lieten er hun sporen na, en ook de resten van wat ooit de grootste tempel van de antieke wereld was zijn er nog te zien. In de warme maanden kun je in het onherbergzame binnenland naar hartenlust wandelen, fietsen en klimmen. Ikaria is een mythisch eiland. Voor de kust van het eiland zou volgens de welbekende mythe Icarus , zoon van uitvinder Daedelus, te dicht langs de zon zijn gevlogen, zijn vleugels hebben gebrand, en in zee zijn gestort. Aan diezelfde zee liggen nu goddelijke stranden, met daarachter ongerepte natuur, kolkende rivieren en ruige bergen. Laat je tijdens je eilandbezoek verleiden tot een thermisch bad – het water heeft een geneeskrachtige werking – en een traditionele danspartij in een van de vele taveernes. Ten opzichte van het populaire Ikaria is Fournoi een baken van rust. Je verkent de grillige kustlijn al varend, en ontdekt grotten en inhammen die voor de meesten verborgen blijven. Is jouw reishonger nog niet gestild? Ga dan aan land voor zeegerechten, simpel maar o zo smaakvol bereid. Eindhalte Patmos is in vele opzichten een openbaring. In tegenstelling tot veel andere eilanden lijkt Patmos een welhaast spirituele uitwerking te hebben. Het is tevens de plek waar de apostel Johannes het laatste Bijbelboek, Apocalyps, schreef. De grot waar hij zijn ideeën vormgaf is toegankelijk.    
Tijd- en prijsindicaties voor veerbootovertochten

 • Samos > Ikaria – 1u 5m, vanaf € 28 
 • Ikaria > Fournoi – 25m, vanaf € 15
 • Fournoi > Patmos – 1u 20m, vanaf € 22

Uitzicht op Fournoi-Stad en het eiland ThymainaUitzicht op Fournoi-Stad en het eiland Thymaina


2. Eilandhoppen in de Cycladen

Aanbevolen route PAROS > ANTIPAROS > FOLEGANDROS > SANTORINI  
Hoogtepunten van je vakantie Je gaat naar Paros voor de rust. Echt druk zal het eiland nooit worden. Er is simpelweg te weinig ruimte om de massa te accommoderen. Als fotograaf zul je in je handen wrijven. De straten, de huizen, de omgeving; ze baden alle in een zacht en rustgevend licht. Het nabijgelegen Antiparos is al net zo sereen. Tijdens een excursie naar deze parel treed je vanzelf in de antistand – je onthaast en ontstrest, en stelt je geduld op de proef terwijl je snorkelt, duikt en vist met behulp van een speer. Op het hoofdeiland ligt de Grot van Antiparos, een reusachtige inkeping met een oppervlakte van 5600 vierkante meter. In de zomer kun je op Antiparos ook acteur Tom Hanks, die er een villa heeft, tegen het lijf lopen. Een stuk zuidelijker ligt Folegandros. Het eiland telt slechts één stadje van naam en één weg van betekenis. Overdag struin je over de strandjes en naar de pittoreske Panagiakerk, en ’s avonds laat je de boel de boel in Kastro, een sfeervol wijkje. Na een paar dagen geraak je in een zalige cadans. Het laatste eiland dat je aandoet tijdens deze eilandtoer is ook meteen de bekendste. Santorini is feitelijk een vulkaanrand. De dorpjes zijn er min of meer tegenaan geplakt, met alle gevolgen voor het stratenplan. Tot voor kort – we schrijven augustus 2020 – werd het eiland drukbezocht. Maar nu de cruiseschepen noodgedwongen wegblijven, kun je gemoedelijk over het eiland slenteren en zonder al te veel ruis van de waanzinnige uitzichten op de caldera genieten. 
Tijd- en prijsindicaties voor veerbootovertochten

 • Paros > Antiparos (dagexcursie)
 • Paros > Folegandros – 4u 45m, vanaf € 18
 • Folegandros > Santorini – 55m, vanaf € 93, 2u 55m, vanaf € 16

SantoriniGouwe ouwe: Santorini


3. Eilandhoppen tussen de Saronische Eilanden 

Aanbevolen route EGINA > POROS > HYDRA > SPETSES
Hoogtepunten van je vakantie Deels heeft Egina zijn populariteit te danken aan het feit dat het slechts dertig kilometer van Piraeus, de havenplaats van Athene, ligt. Je bent er dus zo als je op de Griekse hoofdstad vliegt. Enkele van de redenen om juist hier aan je eilandtrip te beginnen zijn de Dorische Aphea Athena-tempel, de goed bewaarde bouwwerken van Egina-Stad en de lieflijke dorpen eromheen. Ten zuiden van Egina ligt Poros. Dit kleine en dunbevolkte eiland voor de kust van de Peloponnesos ontleent zijn charme aan het achttiende-eeuwse Zoodochos Pigi. Je bereikt dit imposante witgekalkte klooster met de bus of kaïk (traditionele houten zeil- of roeiboot) vanuit Poros-Stad. Vaar in zuidelijke richting om de kaap heen en je komt op Hydra terecht. Wellicht herken je het eiland als het oord waar artiesten Leonard Cohen en Henry Miller neerstreken, op zoek naar het heilige vuur. Het autovrije eiland, met zijn karakteristieke historische hoofdstad, trekt niet alleen talloze romantici, maar is in de zomer ook dé plek om te zien en gezien te worden. Op het autovrije Spetses kun je heerlijk fietsen: je huurt een (elektrische) fiets in het hoofdstadje en maakt dan in een halve dag een gemoedelijk rondje om het eiland, met fantastische uitzichten over zee als je de heuvels op klimt. Neem picknickspullen mee voor onderweg! 
Tijd- en prijsindicaties voor veerbootovertochten

 • Egina > Poros – 1u 20m, vanaf € 9
 • Poros > Hydra – 30m, vanaf € 29
 • Hydra > Spetses – 30m, vanaf € 25

PorosPoros

Waar boek je een boot om te eilandhoppen in Griekenland?
De meest voor de hand liggende startplaats om te eilandhoppen in Griekenland is de haven van Piraeus, bij Athene, maar op de meeste eilanden kan je boten of trips boeken. Uiteraard is de veerboot, als je per persoon rekent, verreweg het goedkoopst. Let goed op: in Covid-19 tijden kan een dienst uit de vaart worden genomen, en wordt je ticket een voucher voor een toekomstige reis. De veerbootdiensten kun je checken op directferries.nl
*Peildatum voor ticketprijzen: 31 juli 2020 voor een enkele reis medio augustus 2020


4. Eilandhoppen tussen de Ionische Eilanden

Aanbevolen route Corfu – ERIKOUSSA – OTHONOI – PAXI – ANTIPAXI  
Hoogtepunten van je vakantie De Ionische Zee is relatief kalm en daardoor geliefd onder eilandhoppers die het niet te ingewikkeld willen maken. Corfu is een klassieker en een logisch startpunt. In de mondaine hoofdstad, Corfu-Stad, struikel je bijkans over de weldadige gebouwen. Rond de gezellige haven liggen talloze barretjes en restaurantjes, waar je tot laat in de avond kun tafelen. Vanuit diezelfde haven vaar je naar het maagdelijke Erikoussa. Het eilandje is nog lekker pretentieloos en basic – er is een handvol stranden en de toeristen zijn op een paar handen te tellen. Hetzelfde geldt voor Othonoi. Op de teller staan slechts zeshonderd inwoners en één hotel. Stop er voor een vers visje, een bezoek aan de twintig meter hoge Kalypsogrot en het door steile kliffen geflankeerde strandje Aspros-ammos (letterlijk: wit zand). Het eilandengroepje Paxi is een goed bewaard geheim onder jetsetters. In de zomer meren zij hun dure jachten aan in de haven. Tikkeltje exclusief dus, al heeft dat ook zijn voordelen. Zo kun je er fantastisch eten en shoppen. Volgens diezelfde jetsetters – zij kunnen het weten – doen de stranden op het naburige Antipaxi niet onder voor de Caribbean.  
Tijd- en prijsindicaties voor veerbootovertochten

 • Corfu > Erikoussa > Othonoi (dagexcursie)
 • Corfu > Paxi – 90m, vanaf € 20
 • Paxi > Antipaxi (dagexcursie)

PaxiPaxi


5. Eilandhoppen in de Cycladen

Aanbevolen route ANDROS > TINOS > MYKONOS > NAXOS 
Hoogtepunten van je vakantie Groen Andros wordt gekenmerkt door zijn rotskust, reliëf, beekjes en weelderige vegetatie, en wijkt daardoor af van het typische toeristenplaatje. Het middeleeuwse en neoklassieke Andros-Stad is overigens wél een plaatje: kruipdoor-sluipdoorstraatjes, een knus dorpsplein en een kasteel dat werd achtergelaten door de Franken. Tinos is een eiland van tegenstellingen. Enerzijds vindt er bezinning plaats – het hele jaar door reizen duizenden pelgrims naar Tinos toe om een icoon te aanschouwen dat wonderen zou verrichten – en anderzijds wordt erop losgefeest. Jaarlijks worden er culinaire festivals gehouden met hoofdrollen voor de artisjok en raki. Mykonos ken je allicht als de prijzige feestlocatie voor celebrities en ruimdenkenden. Tegelijkertijd is het het eiland dat de Cycladische cultuur het beste weergeeft. De huizen in de haven van Mykonos-Stad staan op z’n Venetiaans in het water, de marmeren steegjes nodigen uit tot slenteren en de bijzondere en typische molens op de heuvels maken het plaatje af. Door de stevige wind is Mykonos een mekka voor surfers en zeilers. Het grootste en groenste eiland van de Cycladen is Naxos – groot genoeg om zowel hoge bergen, weidse valleien, spannende kloven, woeste kustlijnen en tal van traditionele dorpjes te herbergen. De hoofdstad is een aanlokkelijke mix van Cycladische en middeleeuwse bouwstijlen, die je ook terugziet in de vele eeuwenoude torens die het eiland kenmerken. Je kunt op Naxos adembenemende natuurwandelingen maken, tot wel duizend meter hoogte.  
Tijd- en prijsindicaties voor veerbootovertochten

 • Andros > Tinos – 1u 35m, vanaf € 14
 • Tinos > Mykonos – 30m, vanaf € 16
 • Mykonos > Naxos – 40m, vanaf € 39

NaxosNaxos