image
Adrère Amellal

7x groene reizen die je leven zullen veranderen

Milieubewust en duurzaam reizen: we staan er allemaal achter, maar hoe begin je eraan en waar kun je naartoe? We selecteerden 7 tips om je te helpen iets aan de natuur terug te geven en van een mooie vakantie een onvergetelijke reiservaring te maken. Van de beste ecommodatie tot de meest fantastische wildlife-ervaringen.

1. Verblijf bij eco-Berbers in Egypte

Op acht uur rijden van Caïro, diep in de Sahara, ligt het vriendelijke oasestadje Siwa. De plaatselijke Berbers hebben hun krachten gebundeld en op deze plek een van de eerste groene hotels van Egypte gebouwd. Adrère Amellal is een romantische, hippiechique ecolodge, die uitsluitend verlicht wordt door kaarsen en de sterrenhemel en waarvan de maaltijden uit eigen tuin komen. De veertig huisjes van het complex zijn gemaakt uit natuurlijke materialen als steen, zoutwater en klei en bieden uitzicht over een zoutmeer. Ga paardrijden in de olijfbossen of bezoek een van de biologische boeren of traditionele naaisters die dankzij deze lodge aan het werk kunnen blijven.

Adrère Amellal is een van de eerste groene hotels van Egypte. (Foto: Adrère Amellal)

2. Teel een reuzenkool in Schotland

Ooit weleens een reuzenkool van 19 kilo gezien? Aan de Schotse noordkust zijn de bewoners van het zelfvoorzienende ecodorp Findhorn Bay inmiddels gewend aan reuzengroenten in hun moestuintjes, die door de pers ook wel ‘het wonder van Findhorn’ worden genoemd. Maar moestuinen vormen slechts één onderdeel van deze bijzondere gemeenschap. De dorpelingen willen aantonen dat een duurzaam leven, weg van de consumptiemaatschappij, een haalbaar streven is. Ze leven in yurts, caravans en hypermoderne ecohuizen die door windturbines van stroom worden voorzien, bakken hun eigen brood en geven workshops, die uiteenlopen van meditatie tot tips om je huis energiezuinig te maken. Loop een middagje mee of stort je in de experience week. Je wordt dan betrokken bij alle dagelijkse activiteiten van de gemeenschap, inclusief excursies naar omliggende baaien en stranden. De prijzen voor cursussen en een verblijf in Findhorn zijn afhankelijk van je inkomen. 

Verblijf in het ecodorp Findhorn Bay en teel een reuzenkool. (Foto: Findhorn Bay)

3. Bouw een olifantenreservaat in Thailand

‘Koop een banaan, voed een olifant!’ schreeuwt een jonge Thaise man terwijl hij een ruk geeft aan het oor van de sjokkende viervoeter, die versierd is met lichtgevende kettingen. De taxi’s en straatverkopers in het drukke Bangkok banen zich een weg om het dier heen. Een paar dronken toeristen betalen de man geld om te mogen poseren met de olifant en geven het wat van hun bier te drinken. Dergelijke taferelen zie je overal in Thailand. Een veelvoorkomend probleem zijn de stoelen die voor jungletochten op de rug van olifanten worden gebouwd en voor ernstige verwondingen zorgen. Wilde olifanten worden vaak op gruwelijke wijze gevangengenomen bij de grens met Myanmar. De benen worden gebroken, ze krijgen gaten in de slurf geboord of er wordt een oor afgesneden. Daarna ondergaan ze een pijnlijke training om kunstjes te leren. De Nederlandse Antoinette van de Water kon het niet meer aanzien en richtte Bring The Elephant Home op, een non-profitorganisatie die mishandelde en ondervoede olifanten bevrijdt en ze terugbrengt naar hun natuurlijke leefomgeving. Dat gebeurt in de jungle bij het dorpje Mae Tang, in het groene noorden van Thailand. De locals zijn intensief betrokken bij het project. Het dorpshoofd verzorgt de olifanten en blijft dag en nacht in de buurt, terwijl de kinderen helpen bij het planten van bananenbomen en het voeren van de dieren. Bring The Elephant Home waardeert ook hulp van buitenaf. Reizigers helpen mee de jungle geschikt te maken voor de olifanten en slapen en eten bij gastfamilies. Het geld dat ze betalen voor deelname gaat naar deze families, die daarvan weer landbouwproducten kunnen kopen om te voorzien in het onderhoud van de olifanten. Je kunt al vanaf een lang weekend in Mae Tang verblijven. 

Bring The Elephant Home waardeert ook hulp van buitenaf. (Foto: Bring The Elephant Home)

4. Koop je eigen bos in Costa Rica

Wat je al hebt, moet je koesteren. Nog beter dan ‘klimaatneutraal’ vliegen – waarmee je voor de aanplanting en het beheer van nieuwe bomen betaalt – is het dan ook om bestaande, eeuwenoude oerbossen te beschermen tegen kap. Via verschillende non-profitorganisaties kun je een stuk bedreigd oerbos kopen. Onze favoriet is Cool Earth, dat oerwoud in de Peruaanse Amazone en in Ecuador verwerft en beheert. Koop een enkele boom of zo veel hectaren als je wilt, vanaf € 1. Ook aan te bevelen: Oasebos, een Nederlandse stichting die je vanaf € 950 mede-eigenaar maakt van een jungle in Costa Rica. 

Via verschillende non-profitorganisaties kun je een stuk bedreigd oerbos kopen. (Foto: Isabella JuskováUnsplash)

5. Langlauf van hol naar hol in Noorwegen

Vergeet de comfortabele gondels en sneeuwscootersafari’s en ga avontuurlijk wintersporten op eigen kracht. In acht dagen tijd verken je met Fjell Tours de pieken van het uitgestrekte Dovrefjell met niets meer dan je rugzak, twee langlauflatten en een gids. Aan het einde van een lange dag graaf je eigenhandig een sneeuwhol: een gat in een steile berghelling. De ingang van het hol wordt afgedekt met sneeuw, zodat de wind buiten blijft en de muisstille nacht kan beginnen. 

Ga avontuurlijk wintersporten op eigen kracht. (Foto: Fjell Tours)

6. Red schildpadden in Guatemala

De driehonderd schildpaddensoorten op de wereld worden zwaar bedreigd. Mensen kunnen maar niet met hun handen van de kwetsbare eitjes afblijven. In Guatemala speelt ook nog eens het probleem dat de beestjes gretig aftrek vinden als essentieel ingrediënt voor potentiedrankjes. De landelijke milieuorganisatie ARCAS probeert daar In Parque Hawaii aan de zuidkust een stokje voor te steken met behulp van vrijwilligers. Jij kunt de kapers voor zijn door ’s nachts schildpadden op te zoeken, over de beestjes te waken en hun eieren naar beschermde gebieden over te brengen. Neem contact op met ARCAS en help mee voor minimaal een week.

Red schildpadden in Guatemala. (Foto: Rogier Timmermans)

7. Word een ranger in Zuid-Afrika

Wie meegedaan heeft aan een game drive in Zuid- Afrika, weet dat het een ware kunst is om de bush te begrijpen. Je denkt dat je de uitdaging aankan? Volg dan een rangercursus van EcoTraining in Kruger National Park. Elke dag worden theorielessen gevolgd door ontdekkingstochten in de praktijk. ‘Je staat ’s ochtends vroeg op terwijl je hoort hoe de wildernis langzaam ontwaakt’, zegt oud-deelnemer Tom Knaapkes (31). ‘De ene dag leer je tijdens een wandeling meer over insecten, de andere dag volg je de verse sporen van een neushoorn. Het is bovenal een les in bescheidenheid – als mens ben je hier volledig overgeleverd aan de natuur’, vanaf € 1115 voor een weekcursus all-in.  

Volg een rangercursus van EcoTraining in Kruger National Park. (Foto: EcoTraining)

Meer lezen over duurzaam reizen >