image
Cuno de Bruin

Hoe kleur jij je bezoek aan Heerlen in?

Zuid-Limburg is een van de kleurrijkste regio's die ons land rijk is. Columbus-reporters Cuno de Bruin en Lotte Harms trokken eropuit om de couleur locale te proeven en leerden dat Heerlen niet alleen een roetzwart mijnverleden kent, maar ook opgevrolijkt wordt door kleurrijke graffitiwerken en paarse heide.

Roetzwart - leer meer over het mijnverleden

Mijnmuseum in Heerlen. Foto's: Cuno de BruinMijnmuseum in Heerlen. Foto's: Cuno de Bruin

Heerlen kan bogen op een imposante mijnhistorie. In het nieuwe Nederlands Mijnmuseum, gevestigd in het voormalige warenhuis Kneepkens uit 1939, maken we kennis met deze bijzondere periode. Elke verdieping covert een hoofdstuk: de bikkelharde realiteit van de mijnwerker en de welvaart die de mijnbouw met zich meebracht, maar ook de onzekere periode die aanbrak na de sluiting van de mijnen. Bereid je voor, want in dit interactieve museum heb je al je zintuigen nodig!

Ben je nog niet uitgedolven? Combineer het museum dan met een bezoek aan het schachtgebouw van de voormalige Oranje-Nassaumijn. Het gebouw, dat slechts beperkt te bezoeken is, bleef als een van de weinige gespaard en herinnert aan de verdwenen steenkoolindustrie.

Tussen het warenhuis en de schacht loopt de drie kilometer lange route Het mijnverleden op straat. Deze is te combineren met de Pungelroute van 2,2 kilometer. Tijdens laatstgenoemde zoek je in de etalages van winkels naar verstopte pungels, blauw-wit geblokte theedoeken waarin men mijnwerkerskleding droeg, en de corresponderende foto’s die het Heerlen uit de mijntijd laten zien.


Kleurenexplosie - wandel langs internationale graffitiwerken

Streetart in Heerlen. Foto: Cuno de BruinKleurrijke streetart in Heerlen. Foto: Cuno de Bruin

Heerlen is een onbetwiste streetart-hoofdstad. Van over de hele wereld reizen straatkunstenaars naar de Zuid-Limburgse stad toe om hun stempel te drukken op het straatbeeld. Bankjes, pleintjes, winkelgevels en flatmuren; geef ze een oppervlak, en er ontstaat wat moois. Zo’n tien jaar geleden trad de politie nog hard op tegen de illegale kunstvorm. Tegenwoordig is de sfeer een stuk gemoedelijker. Toen de muur naast het politiebureau in 2014 werd bespoten, zorgden de dienders voor stroom en verse koffie. Samen met gids Sanne vergapen we ons aan de openbare kunstwerken, van piepklein tot de grootste mural van Europa. De immense creatie op de Auroraflat werd aangebracht door het Spaanse kunstenaarscollectief Boa Mistura − met de hulp van de bewoners. En zo dient de verf als bindmiddel. Het rauwe randje en industriële karakter maken Heerlen tot een Klein Berlijn! De rondleiding kun je elke eerste zondag van de maand volgen voor € 8,75 p.p.


Aardekleur - graaf diep en ontdek een stad onder een stad

Aardekleur in Heerlen. Foto: Cuno de BruinOntdek de aardekleur in Heerlen. Foto: Cuno de Bruin

Coriovallum, het huidige Heerlen, gold vanaf het begin van de christelijke jaartelling tot zo’n vierhonderd jaar erna als een belangrijke Romeinse nederzetting. De stad lag precies op de plek waar twee belangrijke langeafstandswagen samenkwamen. In het Romeins Kwartier kom je in aanraking met het Romeinse verleden. Het Thermen­museum toont de resten van een badhuis dat officieel wordt erkend als het oudste gebouw van Nederland. Werp een blik op de funderingen en krijg een indruk van het goede leven dat de Romeinen hier leidden. Tip: leg de speciale voettocht van drie kilometer door het Romeins Kwartier af en breng het verleden tot leven met behulp van QR-codes en video’s. Op het binnenplein achter De Vondst, een centrum voor archeologie, vind je een Romeinse pluktuin met groenten en kruiden die de Romeinen met zich meebrachten.


Bloesemroze - wandel over een landgoed

Landgoed Terworm vanuit de lucht Rechts Een grote zwartwitte poort biedt toegang tot Kasteel Terworm Foto Cuno de BruinLinks: Landgoed Terworm is zowel vanaf de grond als vanuit de lucht spectaculair. 
Rechts: Een grote zwart-witte poort biedt toegang tot Kasteel Terworm. Foto: Cuno de Bruin

Even buiten het centrum ligt Terworm. Het landgoed, met een lieflijk kasteeltje erop, is een heerlijke plek om aan de stadsdrukte te ontsnappen. Neem ook zeker een kijkje in de Franse rococotuin en bij de orangerie. Terworm is sinds 1987 in handen van de Van der Valk-hotelketen en omgetoverd tot een Valk Exclusief-hotel: kleinschaliger en luxer dan wat je wellicht gewend bent. In de statige salons van het restaurant krijg je streek- en seizoensproducten voorgeschoteld. Vanaf € 120 per nacht voor twee personen. Als je budget het niet toestaat om in het kasteel te overnachten, kun je ook in het Van der Valk Hotel Heerlen overnachten, vanaf € 99 per nacht voor twee personen.


Paars landschap - struin over de Brunssummerheide

Terwijl de zon opkomt hangt de mist nog boven de Brunssummerheide. Foto: Cuno de BruinTerwijl de zon opkomt, hangt de mist nog boven de Brunssummerheide. Foto: Cuno de Bruin

De Brunssummerheide, tussen Heerlen en het naburige Brunssum, is het grootste heidegebied van Limburg. Het landschap wordt doorkliefd door de Roode Beek en begraasd door een schaapskudde. In augustus en september kleurt de heide prachtig paars. Het loont om de wekker te zetten. Wij staan al vroeg op het hoogste punt (50.926807, 5.984779) en zien hoe de zon opkomt boven de mistflarden. Loop ook even naar het duin (50.928678, 5.996954) aan de oostkant van de ijzerrijke beek. Prima wakker worden zo!


Lees ook: Meer tips voor dagjes uit of weekendjes weg in Nederland? Lees dan nu de nieuwste editie van In Eigen Land en kijk voor meer tips op Vakantie in Nederland.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!