image
Getty Images

Dit zijn de 10 populairste stedentrips van Nederland in 2022 (en Amsterdam is in geen velden of wegen te bekennen)

We onderzochten in februari welke van de dertig grootste Nederlandse steden de Nederlander het liefst wil bezoeken in 2022. De verrassende conclusies van de grootschalige survey: de populairste stad laat de concurrentie wel héél ver achter zich, en middelgrote steden verdienen de voorkeur boven de grote steden. Hoofdstad Amsterdam, favoriet onder buitenlandse toeristen, komt onder respondenten zelfs niet verder dan de zeventiende plaats. Lees hieronder meer over het onderzoek én we geven je meteen tips hoe je deze topsteden het beste kunt bezoeken!

Meer dan drieduizend Nederlandse reizigers vinkten naar aanleiding van onze oproep* hun favoriete Nederlandse gemeenten voor een stedentrip aan. Op eenzame hoogte staat Maastricht – één op de twee Nederlanders zou de Zuid-Limburgse stad dit jaar willen bezoeken. De tweede plaats wordt ingenomen door Haarlem. Maar liefst 31 procent van de Nederlanders ziet een trip naar de hoofdstad van de provincie Noord-Holland wel zitten. De overige steden in de top 5 zullen voor menigeen een verrassing zijn: de middelgrote gemeenten Ede (20 procent), Deventer (13 procent) en Leeuwarden (11 procent) zijn de andere favorieten voor een binnenlandse stedentrip in 2022. 

Populairste stedentrips in Nederland in 2022

Opmars van middelgrote steden als citytripbestemming

Daarmee vegen deze steden de vloer aan met de Grote Vier: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Geen van deze bevolkingsrijkste steden van Nederland haalt zelfs de top 10. Slechts vijf procent van de Nederlanders geeft aan het liefst een stedentrip Den Haag in te plannen. De hofstad haalt hiermee een bescheiden elfde plek op de ranglijst, op de voet gevolgd door Rotterdam, Utrecht en Amsterdam op respectievelijk de vijftiende, zestiende en zeventiende plek. 

Respondenten melden dat zij middelgrote steden met een historische kern de voorkeur geven voor een stedentrip vanwege hun menselijke maat en fijne sfeer. De locatie binnen Nederland, boven of beneden de rivieren, speelt daarbij geen noemenswaardige rol. ‘Door de coronacrisis zijn Nederlanders ook anders gaan kijken naar hun steden’, voegt Columbus Travel-hoofdredacteur Mark Mackintosh toe. ‘We zijn nieuwsgieriger geworden en sneller bereid verder te kijken dan de geijkte toeristenfavorieten. Dat schept mooie kansen voor steden die zich graag op de kaart willen zetten en bereid zijn energie te steken in een aantrekkelijk cultureel en culinair aanbod.’

Nederlanders ontdekken het eigen land steeds vaker voor een dagje eropuit of weekendje weg. Daarom brengt Columbus Travel samen met Roots en Fietsactief drie keer per jaar de special 'In Eigen Land' uit. De nieuwe editie met 101 tips voor een lekkere lente ligt nu in de winkels!

Op citytrip naar de top 10 Nederlandse steden: dit zijn onze tips

Kun jij je vinden in de lijst van bovenstaande steden en sta je te popelen om eropuit te trekken? Sla dan vooral deze plekken niet over tijdens je stedentrip door Nederland!

 1. Maastricht

De Sphinx is dé industriële hotspot van Maastricht. De stad pakt groots uit met de voormalige fabrieksgebouwen van de sanitairproducent. Ga er een drankje doen in de designbar van The Student Hotel, een arthousefilmpje pakken in Lumière, een expootje bezichtigen bij Bureau Europa, naar een concertje in poppodium De Muziekgieterij of op het terras zitten in de binnenhaven Het Bassin. Op donderdag kun je het Sphinxkwartier verkennen met een gids. 


2. Haarlem

De zeecontainers en tuinkas van het Veerkwartier vormen een relax- en speelplek net buiten Haarlem, met een heerlijke ligging aan de Veerplas. Kinderen die buiten spelen, een fijn uitzicht over het water en een heerlijk zonnetje dat door het glazen plafond naar binnen prikt. Er vinden ook wekelijks leuke activiteiten plaats, van concerten tot lezingen. 


3. Ede

De Nederlandse Big Five (edelhert, wild zwijn, ree, vos en Schotse hooglander) spotten? Ga op pad met de boswachter naar wildkansel De Hindekamp bij Ede. Hier heb je prachtig uitzicht op veld en bos. Grote kans dat je er een roedel herten ziet grazen of dat een zwijnenfamilie voorbij dartelt. Wandel ook eens naar een van de vele wildobservatiepunten in de gemeente Ede – prachtige plekken midden in de natuur waar je even kunt uitrusten en volop kunt genieten. De kans dat je hier wild spot is erg groot. 


4. Deventer

Het pontje over de IJssel is dé manier om Deventer binnen te komen. Heb je tijd? Sla dan vóórdat je op het pontje stapt een kleedje uit in het Worpplantsoen, het oudste stadspark. Hapjes en drankjes mee, en genieten maar. In de zomer vinden er regelmatig openluchtconcerten plaats. Iets verder naar het westen liggen de uiterwaarden van de Ossenweerd; even je hoofd leegmaken. 

Wil je liever op citytrip over de grens? Zo beleef je de 7 meestbezochte steden van Europa net even anders.

5. Leeuwarden

Neem een sup-les en ontdek pittoresk Leeuwarden op unieke wijze. Als je daarmee klaar bent, zit je zo weer aan de bar voor een drankje. 


6. Groningen 

De opkomst van het voormalige Suikerunieterrein, waar vroeger suikerbieten tot kristalsuiker werden verwerkt, is bitterzoet. Het industriële gebied groeide uit tot een Klein Berlijn en leeft als nooit tevoren. Maar uiteindelijk zullen de vele creatieve ondernemers die voor die kwaliteitsinjectie hebben gezorgd, moeten wijken voor zo’n vijfduizend nieuwbouwwoningen. In 2023 gaat de eerste schep de grond in. Tot het zover is kun je er geniet van experimentele evenementen en leuke horeca. Voor een eerste kennismaking (en een biertje of cocktailtje) zoek je de hoogte op. Dakterras BOOVN werd gerealiseerd op het dak van het centrale fabrieksgebouw en biedt uitzicht op de proeftuinen en de Groningse skyline. Alleen open met mooi weer. Wil je het fabriekspand van binnen zien? Maak dan een reservering voor een Wolk’-In, een etentje in de Wolkenfabriek, met elke week een ander menu.


7. Nijmegen

Toen Marion en haar partner in 2011 twee hectaren land bij Nijmegen kochten, hadden ze geen vast plan. Zo kon Kiemkracht64 uitgroeien tot wat het nu is: biologische moestuin, streek - productenwinkel en ontmoetingsplek. In het aardehuis — dat geheel is gemaakt van natuurlijke materialen — verkopen ze seizoensgebonden groenten en fruit en op het terras kun je elke zaterdag genieten van de lekkerste vega(n) creaties. Marion organiseert bovendien elke maand pop-up diners, rondleidingen door de tuin en workshops omtrent gezondheid, voeding en tuinieren. 


8. Den Bosch

In de ‘goed bezig’-categorie: Social label lab brengt vaklui en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij elkaar, en ontwerpt ‘arbeid op maat’. Zeventien topontwerpers en veertien werkplaatsen stelden hun expertise al beschikbaar, met als doel kwetsbare individuen aan waardering en kansen te helpen. De creaties die voorkomen uit die samenwerkingen worden te koop aangeboden in een designshop, tussen de graansilo’s en watertorens van een voormalige veevoerfabriek. 


9. Leiden

Bij Nederlandse kastelen denken we al snel aan de Achterhoek, maar zelfs in de Hollandse provinciën vind je landgoederen van formaat. Een daarvan ligt op een steenworp afstand van Leiden. Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten stamt uit 1226 en kent een roemruchte geschiedenis, waar je tijdens een audiotour door het kasteel of een historische tuinrondleiding alles over te weten kunt komen. Onze tip: neem de tijd om de gronden van het kasteel te verkennen en geniet van de rust, alvorens neer te ploffen in een van de loungestoelen van het Hof van Duivenvoorde, het restaurant op het terrein waar ze sublieme lunches (en cocktails!) serveren. Met een beetje geluk struint de ‘huispauw’ nog even langs. 


10. Arnhem

Arnhem is Nederlands parkstad bij uitstek. Sonsbeek, op slechts vijf minuten lopen vanaf het Centraal Station en het centrum, is het bekendste park. Het kreeg reeds in 1963 de status van Rijksmonument. Samen met de parken Zypendaal en Gulden Bodem vormt Sonsbeek het groene hart van de stad, waar wordt gesport, geluierd, gepicknickt en gewandeld. Je kunt er ook van openluchtconcerten, zondagmarkten en tentoonstellingen genieten.

* Surveybron: Columbus Travel-survey 'Welke Nederlandse steden wil jij in 2022 het liefst bezoeken?’
Aantal respondenten: 3.024. Peildatum: 14 maart 2022.


Nog meer tips om eropuit te trekken in eigen land vind je op onze themapagina 'Vakantie in Nederland' en in de nieuwe voorjaarseditie van In Eigen Land.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief