Streek van Verrassingen: 5 tips voor Leiden en omstreken image
Columbus Travel

Streek van Verrassingen: 5 tips voor Leiden en omstreken

De Zuid-Hollandse stad Leiden staat garant voor een uitstapje vol ontdekkingen: hier vind je niet alleen musea als Naturalis, Corpus en Boerhaave, maar ook het langste park én de diepste parkeergarage van Nederland. Wie verder kijkt dan z’n neus lang is, ontdekt in de omgeving van Leiden nog meer verrassingen, zo ontdekten we. Dit zijn onze tips! Reis jij met ons mee? 

1. Verken Leiden tijdens een wandeling door het Singelpark

Denk jij bij een park aan een omheind stuk grond vol bomen en gras? Think again! Het Leidense Singelpark omarmt de binnenstad van Leiden en meandert met het water mee langs de singels van de stad. Het park is in totaliteit maar liefst 6,5 kilometer lang; tijdens je ‘rondje’ kom je langs highlights als Museum Volkenkunde, Rembrandtplaats, Rapenburg en de Hortus Botanicus. Je kunt een voorgestippelde natuurhistorische, cultuurhistorische of kunstobjectwandeling volgen, of je trekt er gewoon op uit en laat jezelf verrassen. 


2. Duik in de geschiedenis in Naturalis

Bij de aanblik van het ultramoderne gebouw van Naturalis Biodiversity Center zou je het niet zeggen, maar dit museum is maar liefst 200 jaar oud! En dat is nog niets vergeleken bij de schatten die er gewaarborgd worden; niet alleen vind je de complete Ark van Noah hier opgesteld in een spectaculaire setting, maar wat dacht je van skeletten van een dodo, een mammoet en zelfs een t-rex?! Hoe jong of oud je ook bent, je bent hier gerust een middag zoet. 

Bonustip: Natuurlijk kun je parkeren op het parkeerterrein van Naturalis, maar stiekem is het leuker om te parkeren in parkeergarage Lammermarkt. Dit is de diepste parkeergarage van Nederland! Van hieruit loop je in een kwartiertje door de binnenstad naar Naturalis toe. Onderweg kun je desgewenst een pitstop maken bij de VVV, voor extra tips voor de stad. 

3. Voel je koning te rijk in Kasteel Duivenvoorde

Bij Nederlandse kastelen denken we al snel aan de Achterhoek, maar zelfs in de Hollandse provinciën vind je landgoederen van formaat. Een daarvan ligt op een steenworp afstand van Leiden. Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten stamt uit 1226 en kent een roemruchte geschiedenis, waar je tijdens een audiotour door het kasteel of een historische tuinrondleiding alles over te weten kunt komen. Onze tip: neem de tijd om de gronden van het kasteel te verkennen en geniet van de rust, alvorens neer te ploffen in een van de loungestoelen van het Hof van Duivenvoorde, het restaurant op het terrein waar ze sublieme lunches (en cocktails!) serveren. Met een beetje geluk struint de ‘huispauw’ nog even langs. 


4. Kom tot rust in Meijendel

Waar de meeste dagjesmensen voor een spectaculair duingebied naar de Hollandse Waterleidingduinen trekken, kun je in Meijendel hele afstanden afleggen zonder een hond (of mens) tegen te komen. Dit natuurgebied dat sinds kort deel uitmaakt van het Nationaal Park Hollandse Duinen ligt ingeklemd tussen Den Haag en Wassenaar en kent tal van verschillende landschappen met verschillende plant- en diersoorten zoals reeën en konikpaarden. 

Wil je meer weten over dit gebied? Lees dan ons artikel 'Ontsnappen uit Den Haag: Nationaal Park Hollandse Duinen'.

5. Waai uit bij de Wassenaarse Slag

Genoeg bos en duin gezien? Struin dan door richting zee en zet je voetjes in het zand van de Wassenaarse Slag. Het acht kilometer lange strand van Wassenaar is heerlijk om nog even op uit te waaien, waarna je bij een van de strandtenten neer kunt ploffen om de batterij weer even op te laden. Onze persoonlijke favoriet? Beachclub Bait

Ben je op zoek naar meer tips voor Leiden en omgeving? Kijk dan op streekvanverrassingen.nl.


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer tips voor binnen Nederland? Bestel onze zomerspecial 'In Eigen Land' nu voor slechts €4,99. Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten!