image
Getty Images

De 7 leukste stedentrips van Oostenrijk (midden in de natuur)

Zelfs in de Oostenrijkse steden is de natuur nooit ver weg. Tijdens een van deze zeven groene breaks ervaar jij het beste van twee werelden: het bruisende van de stad én het rustgevende van de stadsnatuur.

1. Trotseer de stadsbergen van Salzburg

Salzburg - Trotseer de stadsbergen CREDIT iStockFoto: Tourismus Salzburg GmbH / Günter Breitegger

Wordt het stadsgebruis van Salzburg jou even te veel? Maak dan een ontspannen wandeling over een van de stadsbergen: de Festungsberg, met daarbovenop de imposante Vesting Hohensalzburg, de Mönchsberg of de Kapuzinerberg. Alle drie de bergen liggen op loopafstand van het historische centrum van Salzburg en bieden een fantastisch uitzicht op de stad. Voor het zwaardere werk neem je de auto of bus naar de voet van de Gaisberg of de Untersberg, waar je aan een tocht met overnachting in een berghut begint.


2. Daal af in een kloof in Innsbruck

Innsbruck - Daal af in een kloof Foto: Innsbruck Tourismus/ Mario Webhofer

Kijk eens verder dan de Bergisel, de futuristische springschans die boven de stad Innsbruck uittorent, en ga op ontdekking uit in de Sillkloof, die als het ware om de berg heen buigt. Terwijl je over bruggen en paden door een afwisselend landschap loopt, waan je je hoog in de Tiroolse bergen. Het is hier zo vredig dat je helemaal vergeet dat je dicht bij de stad bent. De wandeling door de kloof duurt één uur. Heb je daarna nog puf? Loop dan bovenlangs terug via het Drachenfelsen-uitkijkpunt.


3. Zoek het water op in Wenen

Wenen - Zoek het water op CREDIT iStockFoto: iStock

Waar zijn alle locals gebleven? Als de zon schijnt trekken de inwoners van Wenen massaal naar de Alte Donau. Het hoefijzervormige meer vormde ooit de loop van de Donau, maar raakte later afgesloten. De watermassa is omgeven door grasweides en trekt zwemmers, roeiers, surfers en zeilers aan. Dankzij de prachtige huizen en heerlijke terrasjes wordt de Alte Donau ook wel de Wiener Riviera genoemd. Langs het water liggen tal van wandel- en fietspaden.

Bonustip 1: Verken de stadsjungle
In het langgerekte Nationaal Park Donau-Auen kun je genieten van ongerepte natuur. Tijdens een wandeling door de ‘jungle van Wenen’ ga je op zoek naar achthonderd planten- en meer dan tweehonderd diersoorten. De oostelijke parkentree ligt aan de rand van Wenen en is in ongeveer drie kwartier te bereiken met de fiets of het openbaar vervoer.

Bonustip 2: Breng een toost uit
Boven op de Kahlenberg is het vooral ’s avonds heel gezellig. Je vindt er veel restaurantjes en wijnbarretjes waar je heerlijk kunt eten en drinken terwijl je uitkijkt over Wenen.


4. Neem een duik in een zwemmeer in Klagenfurt

Klagenfurt - Neem een duik in de WortherseeFoto: Wörthersee Tourismus/ Franz Gerdl

De Wörthersee is een mediterrane verrassing in de Alpen — het water is azuurblauw en aangenaam warm. En het mooie is: vanuit het centrum van Klagenfurt loop je er zo naartoe! Vanaf het centraal gelegen Landhaushof loop je naar de Zillhöhe toe, vanwaar je weids uitkijkt over het meer. Op de terugweg maak je een stop bij het Maria Lorettokasteel op de oever en volg je het Lendkanaal om weer terug te komen in de binnenstad. Maar niet voordat je een duik hebt genomen in het meer ...


5. Haal de wijn- en fijnproever naar boven in Graz

Graz - wijnvelden CREDIT Margriet HoekstraFoto: Margriet Hoekstra

Op slechts een half uur rijden van Graz vind je het glooiende wijnlandschap van de deelstaat Steiermark. In de omgeving van Gamlitz wemelt het van de wijnroutes, die dwars door de wijngaarden en langs talloze wijnhuizen en Buschenschanks, rustieke wijnbarretjes, lopen. Must: de 25 kilometer lange Südsteirische Weinstraße leidt je langs idyllische wijnbouwdorpen.

Bonustip: Kom tot rust in een stadsoase
De pas geopende Augartenbaai in het Augartenpark kan met recht een stadsoase worden genoemd. Het stadsstrand ligt direct aan de Mur-rivier en nodigt uit tot relaxen, in het gras of op een van de zit- en loungemeubels. Zwemmen is hier helaas niet toegestaan, pootjebaden wel. 


6. Slenter over de boulevard van Bregenz

Bregenz boulevardFoto: Bregenz Tourismus Stadtmarketing/ Christiane Setz

Bregenz ligt in het uiterste westen van Oostenrijk en ontglipt daardoor aan de aandacht van menig reiziger. Toch is de stad aan het Bodenmeer een heerlijke bestemming voor een korte stedentrip. De Bregenzer boulevard ademt zowel Oostenrijkse traditie als een welhaast mediterrane kwaliteit van leven. Vul je flaneertochtje aan met een zwempartijtje of een wandeling of fietsrit langs het meer.


7. Wandel door het buitengebied van Linz

Linz - Wandel door het buitengebied CREDIT iStockFoto: iStock

De leukste manier om Linz te ontdekken? Via de negen bewegwijzerde wandelroutes! Kies jij voor een wandeling naar geijkte plekken als de Pöstlingberg of het Meer van Pleschingen? Of toch voor een minder bekende route, zoals die langs de negentiende-eeuwse torenlinie?


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief! Wil je meer leuke tips voor een groene stedentrip? Bestel dan editie #103 in onze webshop.