image
Saarschleife

Weekje weg in Duitsland: 6 tips voor een korte (en duurzame) vakantie

Wist je dat een derde van het totale oppervlak van Duitsland uit beschermde natuur bestaat? En dat het land meer dan 3000 duurzame accommodaties telt? Wij geven zes tips die jouw (korte) vakantie in Duitsland in het nieuwe reisjaar onvergetelijk én ecoverantwoord maken. Van citytrips naar Berlijn en Hamburg tot wandelingen in de Eifel en Saksisch Zwitserland. 

1. Berlijn / Ontdek de groene kant van de hoofdstad

Berlijn is één van de groenste steden van Europa; meer dan een derde van het grondgebied bestaat uit parken, bossen en water. En tussen al dat groen is er veel te ontdekken voor stadsavonturiers die van duurzaam winkelen, verantwoord eten en authentiek buurtleven houden. Locals helpen je op weg.  Check voordat je afreist de fantastische website GreenMe Berlin, onderhouden door lokale eco warriors. Zij houden een handige online kaart bij met de beste vega en vegan restaurants, originele ecowinkels en biologische markten, en organiseren rondleidingen naar de leukste duurzame hotspots van de stad.

Berlijn groene stad DuitslandGeen stad in Europa heeft zoveel groen als Berlijn.

Lees verder: Zo kun je heerlijk op vegan vakantie: tips voor citytrips van food expert Danique Aaftink


2. Deutsche Weinstraße / Onthaast met een wijntje

Cittaslow is een internationaal keurmerk dat wordt toegewezen aan steden en dorpen die hoge ogen gooien op het gebied van slow travel. In Duitsland alleen al liggen 21 van deze Cittaslow-gemeentes. Eén ervan is Deidesheim. Dit stadje ligt aan de Deutsche Weinstraße, de 85 kilometer lange Duitse Wijnroute, en wordt dan ook gekenmerkt door de vele wijngaarden en -kelders en regionale restaurants. Tel daar de lieflijke omgeving en het milde klimaat van de deelstaat Rijnland-Palts bij op, en je snapt waarom Genieten hier met een hoofdletter G wordt geschreven. Onze Geheimtipp: breng een bezoek aan Franz Braun, een van de beste biowijnboeren van Duitsland.

Deutsche WeinstraßeDe Duitse wijnroute in de deelstaat  Rijnland-Palts staat bekend om zijn  wijngaarden, wijnkelders en regionale restaurantjes.


3. Hamburg / Ontdek het water en de gezellige buurten van de hanzestad

Of je nou op zoek bent naar innovatieve biologische fusiongerechten of leuke woonaccessoires die gemaakt zijn van drijfhout uit de haven; je vindt het in Hamburg. Ook oor een beetje natuur hoef je nooit ver de deur uit. Natuurlijk is er de rivier de Elbe, maar je kunt ook  wandelen of fietsen langs de Binnen- en Außenalster, de twee meren die midden in de stad liggen. Daarvan is de Binnenalster het kleinst en, dankzij de locatie aan de historische binnenstad, het bekendst. Op het Außenalster kun je ook heerlijk zeilen. Leg dan aan bij het Alsterpark voor een picknick. Local tip: neem vooral de tijd om de leuke buurten rondom het centrum te bezoeken, zoals Rotherbaum en het Karolinenviertel, en de sfeer op te snuiven. Foodies komen hier ruimschoots aan hun trekken, want Hamburgers nemen biologisch eten bloedserieus. Verspreid over de stad vinden de hele week biomarkten in de openlucht plaats. De leukste is de Öko-Wochenmarkt  in de hippe multiculti wijk Sternschanze. Heerlijke groente en fruit en regionale kaas- en broodspecialiteiten die je nergens anders kunt krijgen. Elke donderdag tussen half twee en half zeven. Ben je met de trein naar Hamburg gekomen? Loop dan voordat je terugreist nog even binnen bij Mutterland, naast het station, voor lekkere biologische delicatessen en zoetigheid van Duitse bodem. Kijk voor meer specifieke adresjes op de website van Hamburg Tourismus


4. Eifel / Ga op zoek naar je sterrenbeeld

In tegenstelling tot de rest van de dichtbevolkte deelstaat Noordrijn-Westfalen, kan het in Nationaal Park Eifel nog écht donker worden. Dat heeft uiteraard alles te maken met de afwezigheid van kunstmatig licht. Sinds 2014 draagt het beschermde gebied dan ook de titel Dark Sky Park. De Melkweg en andere stelsels waarnemen? Dat kan, vanuit het observatorium in Vogelsang of tijdens een nachtelijke sterrenwandeling onder leiding van een gids.

Nationaal Park Eifel DuitslandSlow travel in optima forma: de bossen van de Eifel.


5. Sächsische Schweiz / Wandel in een schilderij

Qua schoonheid kan het zich meten aan Zwitserland, maar verder heeft Saksisch Zwitserland niets met het Alpenland te maken. Voor een ultieme kennismaking met dit nationaal park in het oosten van Duitsland maak je een wandeling over een van ’s lands mooiste wandelroutes: de 112 kilometer lange Malerweg. De route doorkruist uitgestrekte bossen, imposante rotspartijen en kloven die de muzen waren van menig schilder.

De imposante rotsformatie de Bastei in het nationaal park Sächsische Schweiz.


6. Saarschleife / Speel de hoofdrol in een cliffhanger

Slapen in een zogenaamde portaledge (hangende tent) is normaal gesproken alleen weggelegd voor professionele bergbeklimmers. Tenzij je voor € 119 per persoon een Cloefhänger regelt. Deze toepasselijk genaamde tenten hangen op twee meter hoogte tussen de bomen en bieden een wáánzinnig uitzicht op de Saarschleife, een beroemde lus in de Saar-rivier. Je brengt de avond door aan een kampvuur, en laat je door de unieke constructie in slaap wiegen. Zeg zelf: deze cliffhanger is toch niet te filmen?! Vind jij het belangrijk dat je accommodatie duurzaam is, maar zie je het niet zitten om in een tent boven de grond te bungelen? Kijk dan op de website van Germany Travel. Je vindt er onder andere een kaart met maar liefst 3000 andere duurzame overnachtingsplekken.

 Deze tenten van Cloefhänger hangen op twee meter hoogte tussen de bomen en bieden een waanzinnig uitzicht op de Saarschleife. Foto: Jens Wegener


Op de website van Germany Travel vind je nog meer duurzame (Nederlandstalige) reisinspiratie voor je volgende trip naar Duitsland. Check ook onze themapagina 'Stedentrips Duitsland' voor leuke uitjes in de metropoolregio Keulen-Düsseldorf-Ruhrgebied in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.