image
Vellah

Dit zijn de 15 landen waar Nederlanders het liefst willen wonen en werken in 2022 (en waarom)

Door de coronacrisis maken workations een enorme vlucht: als we thuis kunnen werken, kan dat in veel gevallen net zo goed in het buitenland, waarmee baan met vakantie wordt gecombineerd.  Maar waar wil de Nederlandse workationer het liefst wonen en werken, en waarom? En waar moet een goede workation eigenlijk aan voldoen? Om antwoord te krijgen op die vragen, hielden we een grote online survey en dit zijn de zeven belangrijkste conclusies. Herken jij jezelf erin?

Eerder zetten we al de zaken op een rij waar je op moet letten als je wilt gaan werken vanuit het buitenland.

1. Meerderheid van de Nederlanders ziet een workation in 2022 wel zitten

Uit onze survey blijkt dat de meeste Nederlanders nog nooit op workation zijn gegaan, maar dat in 2022 wel graag zouden willen doen. Bijna driekwart van de respondenten geeft aan niet eerder een tijdje te hebben gewoond en gewerkt in het buitenland. Dat moet volgend jaar veranderen: maar liefst 61% van de respondenten wil dan wel een workation uitproberen. Of die wens ook in daden worden omgezet, blijft uiteraard nog de vraag.

corona-workation-werken-in-het-buitenland-columbus-travel-survey corona-workation-werken-in-het-buitenland-columbus-travel-survey


2. Europa is verreweg de populairste bestemming voor workations

Veruit de meeste respondenten geven de voorkeur aan een bestemming dicht bij huis voor hun workation: 39% van de deelnemers aan de survey houdt het bij Europa. Azië staat op nummer 2, op de voet gevolgd door de Cariben en Centraal- en Zuid-Amerika. Opvallend is de lage score van Afrika; slechts 7,6% van de respondenten overweegt hiernaartoe te gaan. 

vakantie 2021: wanneer de Nederlander zijn vakantie wil boeken


3. Spanje is de koning van de workation

De voorkeur voor een Europese bestemming wordt ook duidelijk in de top 15 populairste landen voor een workation. Daarin staat Spanje op eenzame hoogte; maar liefst van 37% van de Nederlanders die een workation overwegen zouden daar zonder blikken of blozen hun koffers voor pakken. Een goede tweede is Italië, waar bijna een kwart van de respondenten ook graag een tijdje zou willen wonen en werken. Opvallend is de populariteit van Costa Rica, dat als workationbestemming de concurrentie aan kan met het veel grotere Frankrijk.

corona-workation-werken-in-het-buitenland-columbus-travel-survey


4. Reisdrang en een hogere levenskwaliteit zijn de belangrijkste motivaties voor een workation

Voor mensen die een workation overwegen is het ontdekken van nieuwe plekken de belangrijkste beweegreden. Acht op de tien respondenten geeft dit aan als motivatie om een tijdje te wonen en werken in het buitenland. Voor vier op de tien respondenten is ook de verwachting van een hogere levenskwaliteit een belangrijke reden om op workation te gaan. Nieuwe mensen leren kennen en nieuwe vaardigheden opdoen zijn eveneens populaire motivaties.

corona-workation-werken-in-het-buitenland-columbus-travel-survey


Op workation in Italië: de ervaringen van Columbus-schrijver Roman Helinski
Momenteel woont en werkt Columbus-schrijver Roman Helinski op Sicilië. Hoe bevalt zijn leven van workationer, waar loopt hij tegen aan en wat raadt hij aan iedereen met soortgelijke dromen aan? Luister naar deze aflevering van de Goede Reispodcast van BNR Nieuwsradio en Columbus Travel!


5. Klimaat, internetverbinding en natuur zijn de belangrijkste selectiecriteria voor een woon- en werkplek in het buitenland

Bij de keuze voor een geschikte workationbestemming laat de Nederlander zich leiden door drie belangrijke criteria: klimaat, internetverbinding en toegang tot natuur. Deze factoren worden door meer dan de helft van alle respondenten genoemd. Op enige afstand volgen het woningaanbod en de kosten van levensonderhoud, elk door 30% van de respondenten genoemd. Voor een kwart van de Nederlanders die graag op workation zouden willen gaan is het cultureel en culinair aanbod ter plekke van doorslaggevend belang.

vakantie 2021: in welk werelddeel de Nederlander op vakantie wil gaan


6. De meningen zijn verdeeld over de ideale lengte van een workation 

Op de vraag hoe lang de Nederlander op workation wil gaan, komt een opvallend breed scala aan antwoorden. Eén op de vijf respondenten houdt het op één tot twee weken, maar een even groot percentage is liever één of twee maanden weg of zelfs langer dan drie maanden. 
corona-workation-werken-in-het-buitenland-columbus-travel-survey


7. Helft van de Nederlanders is bereid om € 1.000-2.000 besteden aan een workation

Ruim een kwart van de Nederlanders (26,5%) met workationwensen is bereid om tot € 2.000 aan een workation te besteden. Een net iets kleinere groep (23.7%) wil maar tot € 1.000 gaan. Met andere woorden: de helft van alle respondenten heeft € 1.000-2.000 te besteden om een tijdje in het buitenland te wonen en werken.

corona-workation-werken-in-het-buitenland-columbus-travel-survey

Bron: Columbus Travel-survey 'Live anywhere: zou jij in het buitenland willen wonen en werken?'. Aantal respondenten: 1.024. Peildatum: 9 november 2021.


Vakantie en corona: meer artikelen van Columbus Travel


Beginnen de reiskriebels al te komen? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.