image
Getty Images

6 x de beste bestemmingen om júíst in het regenseizoen te bezoeken

Het regenseizoen heeft op veel reizigers een afschrikwekkend effect. Ten onrechte, want veel bestemmingen zijn júíst in het regenseizoen op hun mooist. Meer groen, minder toeristen en lagere prijzen; genoeg redenen om een tropisch buitje te trotseren.

1. Thailand: vermijd de mensenmassa’s in het regenseizoen

Een strandvakantie en het regenseizoen gaan in Thailand prima samen. © Flowdzine Creativity, Unsplash

In de maanden augustus, september en oktober valt in Thailand de meeste neerslag. Dit zijn dan ook de maanden die meeste reizigers proberen te vermijden. Maar de buien in Thailand zijn kort en krachtig. Vaak trekt pas in de namiddag of ’s nachts een fikse bui over het land, wat de reisplannen niet tot nauwelijks in de weg hoeft te zitten. Zelfs een strandvakantie in Thailand is in het regenseizoen geen probleem. De invloed van het regenseizoen is dus klein, maar de voordelen zijn groot. De natuur kleurt vijftig tinten groen, de meeste toeristen slaan deze maanden over en accommodaties en activiteiten zijn gunstig geprijsd.

Eilandhoppen in Thailand tijdens het regenseizoen? Geen probleem! Wij selecteerden vast zeven droomeilanden buiten de gebaande paden.

2. Costa Rica: geniet maximaal van de natuur

Juist het regenseizoen geldt als beste reistijd voor Costa Rica. © Getty Images

Groen, groener, groenst, Costa Rica. Waar veel mensen bij de beste reistijd voor Costa Rica op zoek gaan naar wanneer de minste neerslag valt, durven wij te stellen dat het regenseizoen juist hét moment is om het land te bezoeken. In het regenseizoen, grofweg tussen april en november, staat de overweldigende natuur van Costa Rica in bloei. Planten en dieren komen volledig tot leven. Waar de wildlife in de droge tijd zich diep in de jungle terugtrekt, is de regentijd het moment om op onderzoek uit te gaan. Bovendien zijn de meeste ochtenden droog en zonnig en valt de neerslag pas in de loop van de middag. Trotseer die tropische bui om Costa Rica op haar mooist te ontdekken.

Een jungletrekking is een onvergetelijke ervaring die op ieders bucketlist hoort te staan. Costa Rica is het land bij uitstek voor deze ervaring. Trek door het tropische regenwoud, slaap in een boomhut en word wakker tussen de zingende vogels.

3. Sri Lanka: zoek de zonnige zijde van het eiland

Aan één kant van Sri Lanka schijnt vrijwel altijd de zon. © Getty Images

In Sri Lanka is er altijd een sunny side of the island. De zuid- en westkust van Sri Lanka kennen het tegenovergestelde weerbeeld van de noord- en oostkust. Voor een rondreis over het eiland reis je júíst het beste in het regen-/laagseizoen, simpelweg omdat er geen eenduidig regenseizoen bestaat. De zuid- en westkust en het binnenland van Sri Lanka kennen van december tot maart de beste kans op mooi weer, maar de noord- en oostkust zien de meeste zon juist van april tot en met september. Tijdens de Nederlandse zomer (mei tot en met augustus) vindt het Yala regenseizoen plaats aan de zuid- en westkust van Sri Lanka. De meeste reizigers vermijden deze periode, door de grote hoeveelheid neerslag die dan valt. Dat biedt kansen, want de natuur is groener en jij weet dat aan de andere kusten de zon schijnt.

In Sri Lanka maak je een van de mooiste treinreizen ter wereld. Het wereldberoemde traject tussen Ella en Kandy neemt je in zeven uur mee langs theeplantages, watervallen en waanzinnige uitzichten. Haal het meeste uit deze treinreis met onze tips!

4. Zuid-Afrika: beste kans op wildlife spotten

Het verse regenwater is van levensbelang voor wildlife. © Getty Images

Zuid-Afrika ligt op ongeveer dezelfde oosterlengte als Nederland, maar dan aan de zuidzijde van de evenaar. Dat betekent dat de seizoen precíés andersom zijn: zomer versus winter, lente versus herfst. Een echt regenseizoen kent Zuid-Afrika niet, neerslag is het hele jaar door schaars, maar in januari en februari valt de meeste neerslag. Voor de wildlife is de regen van levensbelang. De dieren gaan op zoek naar drinkwater en laten zich geregeld zien bij de poeltjes die ontstaan. Zo heb jij de beste kans om dieren te spotten en weet je waar je zoeken moet!

Wist jij dat het noorden van het Krugerpark veel minder druk bezocht is dan het zuiden? Laat de busladingen homo sapiens links liggen en kom oog in oog te staan met de Big Five! Zie voor veel meer tips en bezienswaardigheden van Zuid-Afrika, buiten de gebaande paden, onze reistips.

5. Oost-Afrika: kleintjes worden geboren

Oog in oog met een gorilla is een van de mooiste reiservaringen. © Getty Images

Oost-Afrika, met Uganda en Rwanda als topbestemmingen, staat bekend als apenparadijs. Hier vind je onder meer berggorilla’s, chimpansees, bavianen, meerkatten en franje-apen. In mei en juni loopt het regenseizoen op zijn einde en zijn de tropische regenwouden prachtig groen. Ook worden de meeste jongen geboren en ligt het toerisme nog grotendeels stil. Genoeg redenen om die maanden te bestempelen tot beste reistijd voor Oost-Afrika.

Wij vonden de beste plek om gorilla’s te spotten, buiten de gebaande paden!

6. Vietnam: laat je niet afschrikken door de moesson

De Happy Road in het noorden van Vietnam is de mooiste roadtrip van Zuidoost-Azië. © Tim Bilman

‘One day it started raining, and it didn’t quit for four months’, luidt een befaamde en beruchte uitspraak van Forrest Gump over Vietnam. Ja, het kan grofweg tussen april en september flink regenen tijdens de moesson. Maar planning is key, want door de grote verschillen in weertype in de verschillende regio’s kun je je reis bijna geheel regenvrij plannen. Ook zijn de meeste buien niet meer dan wat neerslag aan het eind van de dag. In juli en augustus valt de meeste neerslag in Noord-Vietnam, maar in Zuid-Vietnam juist in september en oktober. De meeste reizigers vermijden echter de gehéle periode van de moesson. Met reizen in de regentijd zie je de groenste versie van Vietnam, is het niet zo verstikkend heet, is het minder druk en dalen de prijzen.

In het uiterste noorden van Vietnam is het mogelijk om echt weg van de massa te treden. Door de karstbergen en authentieke inheemse dorpen van de provincie Ha Giang slingert de Happy Road, die wij de mooiste roadtrip van Zuidoost-Azië durven te noemen. 

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.