image
Getty Images

Met de nachttrein door Europa: 8 routes om bij weg te dromen

Tegenwoordig hoef je steeds minder vaak het vliegtuig te pakken als je binnen Europa op vakantie wilt. Een uitgebreid spoornetwerk rijgt de verschillende landen aan elkaar. Wie de nachttrein neemt, komt ook nog eens uitgerust op z'n eindbestemming aan. Met deze acht treintrajecten zet je jouw vakantie op de rails!

1. Brussel > Amsterdam > Berlijn (Duitsland)

Berlijn. Foto: Getty ImagesBerlijn is een dynamische stad vol levendige wijken. Foto: Getty Images

Drie keer per week rijdt de European Sleeper naar de Duitse hoofdstad Berlijn. Met zes opstapplaatsen in Nederland is dit ook voor reizigers buiten de Randstad een fijne verbinding. De nachttrein vertrekt vanuit Brussel en stopt in Antwerpen, Roosendaal, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Amersfoort en Deventer. De reistijd vanaf Roosendaal bedraagt tien uur; vanaf Deventer is het zeven uur rijden. In de trein heb je keuze uit slaapwagons met maximaal drie bedden of couchettes met vier of zes bedden. Enkele reis vanaf € 79. Goed nieuws: vanaf volgend jaar rijdt de trein door naar Dresden en Praag.


2. Amsterdam > Basel > Zürich (Zwitserland)

Lake Zürich. Foto: Getty ImagesReis vanuit Nederland met de trein naar Lake Zürich. Foto: Getty Images

De nachttrein naar Zwitserland is weer dagelijkse kost. De Nightjet, eenvoudig te boeken bij NS, vertrekt om 20.28 uur vanaf Amsterdam Centraal en een half uur later in Utrecht. Na het ontbijt aan boord (inbegrepen bij de prijs) stap je om 8.05 uur uit op het Zwitserse Zürich Hauptbahnhof. Enkele reis vanaf € 90.


3. Amsterdam > Kitzbühel > Zell am See (Oostenrijk)

Pitoresk stadje Zell am See. Foto: Getty ImagesGeniet van pittoresk Zell am See. Foto: Getty Images

Met de TUI Ski Express glijd je naar 17 wintersportlocaties in het Oostenrijkse SalzburgerLand, Tirol en Vorarlberg, om vervolgens ’s ochtends uitgerust over de piste te suizen. Naast pakketreizen inclusief accommodatie en skipas kun je ook losse treintickets boeken. Retour vanaf € 347.


4. Hamburg > Kopenhagen > Stockholm (Zweden)

Skyline Stockholm. Foto: Getty ImagesIn Stockholm komen moderne architectuur en historische pracht samen. Foto: Getty Images

De nachttrein Snälltaget die sinds maart tussen Berlijn en Stockholm rijdt is ook voor Nederlandse reizigers interessant. Vanaf Hamburg − en daar ben je vanuit Amsterdam al voor € 38, met slechts één keer overstappen − reis je in iets meer dan veertien uur rechtstreeks naar de Zweedse hoofdstad. Enkele reis vanaf € 87.


5. Stuttgart > Rijeka (Kroatië) en München > Genua (Italië)

Genua. Foto: Getty ImagesGenua is een charmante havenstad met historische pracht aan de Middellandse Zee. Foto: Getty Images

Met de ÖBB Nightjet reis je niet alleen ontspannen naar Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Na een overstap in Stuttgart kun je met de nachttrein in zo'n veertien uur door naar Zagreb en Rijeka in Kroatië (enkele reis vanaf € 98). Vanaf München reis je in ongeveer dezelfde tijd naar Venetië, Milaan, Genua of La Spezia en Cinque Terre in Italië (enkele reis vanaf € 88).


6. Parijs > Barcelona > Madrid (Spanje)

Madrid. Foto: Getty ImagesMadrid  staat garant voor een bruisende citytrip. Foto: Getty Images

Dat juist de Italiaanse spoorwegmaatschappij Trenitalia heeft aangekondigd vanaf eind 2024 Frankrijk met Spanje te verbinden is frappant, maar het is goed nieuws voor Nederlandse treinreizigers. Nog even geduld en met één keer overstappen in Parijs sta je in no time in Madrid.


7. Parijs > Milaan > Venetië (Italië)

Venetië. Foto: Getty ImagesMaak een romantische citytrip door Venetië. Foto: Getty Images

De verbinding tussen Parijs en Venetië ligt nog verder in de toekomst (2025), maar de voorpret begint nu al. Midnight Trains ziet zichzelf als hotel op wielen en belooft een comfortabele en duurzame reis. Alle coupés herbergen privékamers en op de menukaart staan seizoensgebonden producten, craft beers en natuurlijke wijnen.


8. Amsterdam > Brussel > Barcelona

Barcelona Foto: Getty ImagesGa naar Barcelona voor kunst, architectuur en mediterrane vibes. Foto: Getty Images

Nog meer voorpret: in het voorjaar van 2025 komt European Sleeper met een nachttrein tussen Amsterdam en Barcelona. Alle vanaf-prijzen zijn gebaseerd op een slaapplek in een ligwagon.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.