image
Getty Images

Waterpret: 20 tips in, op en aan het water in Nederland

Van suppen bij volle maan en een beversafari tot een onbewoond eiland voor twee: maak je borst nat voor de beste uitjes in, op en aan het water. We reizen van de Zeeuwse Delta tot de Waddenzee en van de IJssel tot de Friese Meren. Reis je mee?

Noord-Holland

1. Overwin je plank(en)koorts

Surfschool Surfana. Foto's: Maarten van ZwetslootLeer de kunst van het surfen bij Surfschool Surfana en ervaar de ultieme vrijheid. Foto's: Maarten van Zwetsloot

Bij Surfschool Surfana blijven de relaxte surfvibes niet beperkt tot de surflessen. Overdag toon jij je durf op de golven van de Noordzee, daarna gaat je surfplank aan de kant en geniet je terwijl anderen op de planken staan. Van 8 t/m 10 september vindt in Bloemendaal aan Zee de negende editie van het Surfana Festival plaats, waar je tot in de kleine uurtjes op de klanken van (inter)nationale muzikanten surft.


2. Vaar mee met een vaarboer

Theetuinvaarboerderij. Foto: Sabrina GaudioOntdek de schoonheid van de natuur, terwijl je geniet van een ontspannen vaartocht met De Vaarboer. 
Foto's: Sabrina Gaudio

Vaarboer Martin Koeman en gids Jan Heitlager verzorgen weidevogelexcursies met de Koeman Express, een platbodem die ook gebruikt wordt om Brandrode koeien, schapen en geiten naar de eilandjes in het Oostzanerveld te vervoeren. De dieren staan telkens twee tot drie weken op een van de eilandjes, waar naast grassen ook veenbessen groeien. Staatsbosbeheer werkt nauw samen met de laatste vaarboeren, want zonder hun hulp zou het natuurbeheer een stuk lastiger zijn.


Groningen

3. Ga suppen bij volle maan

Ga suppen bij volle maan. Foto: Sjoerdje DrijfholtVerken het landschap op je SUP-board onder de glinsterende volle maan. Foto: Sjoerdje Drijfholt

Suppen kan in Groningen op meren, diepen en maren, van het Paterwoldsemeer tot de Waddenzee. En suppen kan altijd – zelfs ’s nachts, wanneer de volle maan zich laat zien. In het voorjaar en de zomer staat de maan vrij laag aan de horizon, wat inhoudt dat je pas laat op pad gaat. In het najaar, wanneer het eerder donker is, begint het SUP-avontuur van Grounded Expedities wat eerder.


4. Boek een onbewoond eiland voor twee

Boek een onbewoond eiland voor twee. Foto: Bas MeelkerGeniet samen van pure afzondering en romantiek op een onbewoond eiland. Foto: Bas Meelker

Wat is er romantischer dan een diner voor twee op je eigen onbewoonde eiland? Bij Beleef Lauwersoog en Waddenpaviljoen De Noorman kun je gewoon een tafel voor twee boeken, maar een zandplaat voor twee kan ook! Na een korte vaartocht schuif je aan voor een exclusief meergangendiner, midden in de Waddenzee en omringd door golven en het uitgestrekte zand.


Friesland

5. Ga eilandhoppen op de waddenzee

Ga eilandhoppen op de Waddenzee. Foto: Getty ImagesVerken de natuurlijke schatten van de Waddenzee, terwijl je van eiland naar eiland hopt. Foto: Getty Images

Eilandhoppen op de Waddenzee geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Om de hele TVTAS-bingokaart vol te krijgen moet je wel een beetje vooruit plannen. Waddenveer De Vriendschap vaart tussen Texel en Vlieland, Rederij Doeksen tussen Vlieland en Terschelling. Daarna wordt het lastiger, want de overtochten van Terschelling naar Ameland en van Ameland naar Schiermonnikoog zijn alleen bij hoogwater mogelijk en slechts een aantal keer per week in het hoogseizoen te boeken. Fietsen meenemen is op alle overtochten (beperkt) mogelijk.

Lees ook: Van sup tot kampeervlot: de 3 leukste wateractiviteiten met kinderen in Friesland

Flevoland

6. Vaar naar nieuwe kusten

Vaar naar nieuwe kusten. Foto: Getty ImagesDe Marker Wadden, een paradijselijk natuurreservaat met zeven eilanden, waar zeldzame vogels en duurzame 
eilandwoningen harmonieus samensmelten in een oase van rust en stilte. Foto: Getty Images

Zeven eilanden telt de Marker Waddenarchipel inmiddels, en sinds kort is het door mensen gecreëerde natuurparadijs ook ’s winters te bezoeken. Het gaat goed met de nieuwe natuur: honderden planten-, insecten-, vissen- en vogelsoorten hebben het gebied in korte tijd gevonden, waaronder zeldzame soorten als de ijseend, dwergmeeuw en kwartelkoning. Vanuit Lelystad vaar je naar het Haveneiland, het enige eiland dat voor mensen toegankelijk is. Helemaal uniek zijn de vier houten eilandwoningen van Natuurmonumenten, waar je duurzaam kunt overnachten. Rust en stilte zijn in deze natuuroase gegarandeerd.


7. Wandel langs wereldhavens

Waterloopbos Marknesse. Foto: Jan10eWaterloopbos Marknesse. Foto: Jan10e

In het Waterloopbos bij Marknesse liggen schaalmodellen van waterwerken als oude tempelruïnes in het bos. Hier testten ingenieurs de loop van het water in wereldhavens op schaal, voordat de constructies in het echt verrezen — van de Maasvlakte tot Denemarken en van Libanon tot Australië.

Ook interessant: 10 kunst- en cultuurtips in de Nederlandse openlucht

Drenthe

8. Word wild van de Hunze

Word wild van de Hunze.Beleef de Drentse natuur vanuit je kano.

Sinds de rivier weer in zijn oude loop stroomt en de bever er is teruggekeerd, is het Hunzedal al behoorlijk wild, maar met de kanotochten van In het wilde weg beleef je de Drentse natuur pas écht intens. Tijdens een dag- of avondtocht speur je samen met kanogids Tim Horneman naar sporen van bevers, reeën, vossen, otters en marters. Onderweg drink je een kop wildplukthee en bak je brood boven een zelfgemaakt kampvuur. Word je helemaal wild van deze terug-naar-de-natuur-belevenis? Verzamel dan eetbare planten en slaap onder de sterrenhemel op een meerdaagse kanotocht.


Overijssel

9. Beklim een watertoren

Beklim een watertoren. Foto: Cuno de BruinOntdek de verborgen torens in het hart van de stad. Foto: Cuno de Bruin

Watertorens worden niet meer gebruikt om de druk in het waterleidingnet constant te houden, maar hun verhalen blijven boeien. Bovendien kun je sommige torens beklimmen of bezoeken, zoals die in Sint Jansklooster. Na een wirwar van trappen kijk je uit op de middeleeuwse verkaveling van sloten en smalle percelen die hier bij de ontginning van het veenmoeras ontstond. De monumentale watertoren van Lutten is verbouwd tot luxe groepsaccommodatie waar je vlak onder het karakteristiek zadeldak een potje tafelvoetbal of pingpong speelt. De watertoren van Steenwijk tot slot staat midden in de stad — en toch zie je hem niet. Hij zit namelijk verscholen in de toren van de St. Clemenskerk.

Lees ook: De 15 hoogtepunten van Nederland - in elke provincie de lucht in

Gelderland

10. Raak niet uitgekeken op de IJssel

Raak niet uitgekeken op de IJssel. Foto: Getty ImagesOntdek de rustige schoonheid van het Nederlandse landschap waar natuur en kalmte samenkomen. Foto: Getty Images

De IJssel is met zijn brede stroom en oogstrelende rondingen misschien wel de mooiste rivier van ons land. Misschien? Wie de elf etappes van het IJsselpad loopt, een langeafstandswandelroute van 177 kilometer over de volle lengte van de rivier, weet het zeker. Je wandelt over dijken, door uiterwaarden en langs Hanzesteden als Doesburg en Zutphen in Gelderland en Deventer, Zwolle en Kampen in Overijssel.


11. Duik in het grootste buitenbad van Nederland

Duik in het grootste buitenbad van Nederland. Foto: Rob VossHet ideale zwemparadijs voor jong en oud, gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving. Foto: Rob Voss

Even buiten Apeldoorn, omringd door de Veluwse bossen, ligt het grootste openluchtzwembad van Nederland. Het Boschbad heeft drie verwarmde baden, een wedstrijdbad van vijftig meter lang, spannende glijbanen en een waterspeeltuin. Laat het mooie weer maar komen!


Utrecht

12. Fiets en vaar in Gooi en Vecht

Loosdrechtse Plassen. Foto: Getty ImagesGeniet van een fietstocht langs de Loosdrechtse Plassen. Foto: Getty Images

Het waterrijke Gooi en Vecht leent zich bij uitstek voor vaartochtjes, maar ook voor prachtige fietstochten langs plassen en rivieren. En waarom zou je kiezen? Met de fietsboot vaar je langs monumentale buitenplaatsen, kastelen en sierlijke theekoepels aan de Vecht, of over de Loosdrechtse Plassen. De drie hop-on-hop-off-vaarverbindingen zijn niet zomaar fietspontjes: je kiest zelf waar je op- en uitstapt om je fietstocht te vervolgen. Met De Fietsboot kun je ook het eiland Markus Pos bezoeken, dat alleen per boot bereikbaar is.


13. Neem een lesje Efoilen

Surfen op een binnenplas, zonder maar een zuchtje wind? Het kan met een efoil, een elektrische surfplank met een vleugel onder de plank. De accu in het board drijft de propeller boven deze foil aan, waardoor je — met een beetje oefening — boven het water uitkomt om de blits te maken met deze gloednieuwe watersport.


Zuid-Holland

14. Bezoek een drijvende boerderij

Bezoek een drijvende boerderij.De Floating Farm in de Merwehaven is de eerste drijvende boerderij ter wereld.

In Rotterdam zijn ze klaar voor de Transfarmation. Om transport van voedsel te beperken moet ons eten dichterbij de consument geproduceerd worden. Boerderijen die dierenwelzijn, circulariteit, duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel hebben, worden een vast onderdeel van schone, leefbare en bewuste steden. De Floating Farm in de Merwehaven is de eerste drijvende boerderij ter wereld. Hier rijpen ambachtelijke kazen op houten planken onder de waterspiegel en koop je yoghurt en (karne)melk van veertig koeien die gevoed worden met organische reststromen uit de stad, zoals bierbostel van Rotterdamse brouwerijen en gras van sportvelden uit de buurt.


15. Ga in zee met Toine de Zeewierman

De zeewierman. Foto: Luuk StiekemaDe zeewierman brengt de smaak van de oceaan tot leven met zijn duurzame en innovatieve zeewierproducten. Foto: Luuk Stiekema

Surfer, wetenschapper en levensgenieter Toine de Zeewierman bakt graag zeewierburgers, schreef het boek Koken met zeewier en zilte groente en organiseert zeewierwandelingen. Met je blote voeten in de branding struin je het strand af op zoek naar zeewier, met een kleine proeverij toe.


Noord-Brabant

16. Vaar mee op een binnenvaartschip

Vaar mee op binnenvaart schepen.Een unieke cruise-ervaring binnen handbereik: vaar mee op een binnenvaartschip en ontdek het leven aan boord terwijl je door schilderachtige havens, 
Nederlandse rivieren en betoverende Europese waterwegen reist.

Je hoeft echt niet naar het Caribisch deel van het Koninkrijk om een mooie cruise te maken. Alex Mutsaars organiseert namelijk wel heel bijzondere cruises: op binnenvaartschepen. Aan boord kijk je mee hoe de kapitein zijn schip door de haven loodst en ervaar je het leven aan boord, met het comfort van een eigen hut. Vaste routes zijn er niet, maar Binnenvaart Cruises heeft schepen die regelmatig door Brabant en Limburg varen, over de grote Nederlandse rivieren en door België, Frankrijk en Duitsland.

Ook interessant: De 7 mooiste slaapplekken aan het water in Nederland

17. Ga op beversafari

Ga mee op beversafari. Foto: Getty ImagesOntdek de magie van de natuur tijdens een adembenemende beversafari en kom oog in oog te staan met deze indrukwekkende dieren. Foto: Getty Images

Voor een meet-and-greet met de beroemdste bewoner van De Biesbosch vaar je vanuit Drimmelen mee op een bevertocht. Zo’n driehonderd knagers houden zich schuil in het natte natuurgebied, waar je vanaf een fluisterboot speurt naar vraatsporen, burchten en modderglijbanen. Vooral ’s avonds heb je een goede kans om de schemerdieren te ontdekken.


Limburg

18. Vind je draai in Limburg

In Limburg staan tal van monumentale watermolens die nog altijd draaien. Wie niet duizelig wordt van het draaien van het waterrad kan de jenevers, kruidenbitters en likeuren van Graanbranderij de IJsvogel eens proberen in de Wijmarsche watermolen te Arcen. In de Volmolen in Epen werd wol vervilt met klei, ranzige boter en urine. De lakenindustrie heeft het niet gered, maar de geur van het beekje de Geul is erop vooruitgegaan. Even verderop in Gulpen draaien de zware molenstenen van De Pannekoekenmolen om de lekkerste pannenkoeken van eigen meel te kunnen bakken.


Zeeland

19. Ga op zeehondensafari

Ga op zeehondensafari in Zeeland. Foto: Getty ImagesGa op avontuur en beleef een onvergetelijke ontmoeting met zeehonden tijdens een zeehondensafari in het prachtige Zeeland. Foto: Getty Images

De Oosterschelde is een dynamische wereld van slikken, schorren en zandplaten die bij vloed onder water lopen en bij eb weer droogvallen. Twee keer per dag stroomt er 800 miljard liter zout zeewater het grootste nationale park van Nederland in. De beroemdste bewoners zijn de bruinvissen en zeehonden. Van die laatste kun je in het getijdengebied zelfs twee soorten spotten: de gewone zeehond en de robuustere grijze zeehond. Bij laag water liggen de dieren te zonnen op zandbanken en kun je ze vanaf rondvaartboten goed bekijken zonder ze te verstoren.


20. Ontdek het Zeeuwse Oerlandschap

Zeeuwse Oerlandschap. Foto: Getty imagesBetreed het betoverende Zeeuwse oerlandschap en laat je verwonderen door de ongerepte schoonheid van dit natuurlijke juweel. Foto: Getty images

In Zeeland zijn ze geen groot voorstander van polders onder water zetten, maar áls het gebeurt levert het wel prachtige natuur op. Neem het Verdronken land van Saeftinghe: dit is het Zeeuwse oerlandschap, waar het getij allesbepalend is. Het natuurgebied met de mooiste naam van Nederland is uniek in Europa. Nergens anders vind je zo’n groot brakwatergetijdenschor, een kraamkamer voor vissen en broedgebied voor tal van zeldzame vogelsoorten. Tijdens een excursie met gids bezoek je delen van het natuurgebied die anders niet toegankelijk zijn.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.