image
Getty Images

Zo verplaatsen we ons in 2023: 3 nieuwe gave reistrends

Van de nieuwste treinroutes in Europa en daarbuiten tot fietssafari's en alternatieve roadtrips: in 2023 zijn er tal van nieuwe manieren om ons te verplaatsen. Dit zijn de nieuwste trends op het gebied van vervoer op reis!

1. Daktentreizen: ga kamperen op het dak van je auto

Een daktent past tegenwoordig bijna op elke auto. Foto: Getty ImagesEen daktent past tegenwoordig op vrijwel elke auto met hard dak. Foto: Getty Images

Bijna geen enkel ander volk trekt er zo graag op uit met een tent, caravan of camper. Maar er is nog een optie: reizen met een daktent heeft, mede door de coronapauze, een enorme vlucht genomen en is allang niet meer voorbehouden aan avonturiers in stoere Landrovers. Op nagenoeg elke auto met een hard dak past een daktent. Het in- en uitklappen duurt enkele minuten. België is voorloper op het gebied van daktentreizen. Kijk op RooftoptravelOverland Adventures of Tenti.

En er is meer te ontdekken op de weg. In 2023  gaat het niet zozeer om de bestemming en zelfs niet om de weg ernaartoe, maar om het verhaal achter de roadtrip. Wat maakt de reis en de omgeving uniek? En wat kun je ervan leren? We zetten nog twee roadtriptrends op een rij

2. Bikepacking: ga op vakantie met de fiets

Reis per fiets rond, bepakt en bezakt. Foto: GettyImagesReis per fiets rond, bepakt en bezakt. Foto: GettyImages

In fietskringen wordt al jaren gesmiespeld over backpacken met de fiets, oftewel bikepacken. De trend lijkt, mede ingegeven door reisboeken als One Year on a Bike (en het vervolg Two Years on a Bike) en Bikepacking: Exploring the Roads Less Cycled, eindelijk aan te slaan bij het grote publiek. Het idee is fundamenteel: je bepakt en bezakt je fiets met ultralichte tassen en kampeerspullen en reist op die manier rond door een gebied. Met zo’n fiets wek je bovendien sympathie en word je vrijwel overal met open armen ontvangen. Wil jij de Karakoram Highway tussen China en Pakistan per fiets bedwingen? Doen! Maar het mooie aan deze trend is dat het niet extreem hóéft te zijn. De fietsfanaten achter Bikepacking Holland stimuleren een fietstocht in Nederland, waarbij je van stad naar stad fietst en in fietsvriendelijke hostels verblijft, van een voormalig gevangenis- of bankgebouw tot pleisterplaatsen aan de zee of in het bos. Wie alle vijftien deelnemende hostels wil aandoen, staat 1100 kilometer op de pedalen.

En we trappen door.  Vergeet het vliegtuig, vergeet de auto: de fiets is de manier om je te verplaatsen! Dat kan ver weg én dicht bij huis. Dit zijn de drie nieuwste fietstrends. 

3. Trending treinen: ga met de luxetrein door Spanje

Vanuit El Expreso de la Robla bewonder je het landschap tussen Bilbao en León. Foto: RenfeVanuit El Expreso de la Robla bewonder je het landschap tussen Bilbao en León. Foto: Renfe

De treintrend dendert door en is nu ook aangekomen in Spanje. Bij Renfe, de nationale spoordienst, kun je in 2023 tal van luxe treinreizen boeken. Maak bijvoorbeeld een treinbedevaart van Bilbao naar Santiago de Compostella, of andersom, aan boord van de Costa Verde Express. Zes dagen lang glijd je langs de prachtige kust van Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië. Onderweg krijg je goddelijk eten voorgeschoteld en word je aangespoord om deel te nemen aan excursies, € 4000 p.p.

Tijdens een rit in een van de historische Pullmanrijtuigen van de El Transcantábrico Gran Lujo, waan je je in de jaren twintig van de vorige eeuw. De vijfsterrentrein vervoert je in acht dagen van San Sebastián naar Santiago de Compostella, of vice versa, en komt eveneens met decadente extra’s € 7500 p.p. 

El Expreso de la Robla is iets laagdrempeliger: de reis duurt ‘slechts’ een weekend en je slaapt in een stapelbed. Ondertussen bewonder je het landschap tussen Bilbao en León, € 1050. Ook Andalusië laat zich per luxetrein verkennen. Tren Al Ándalus rijdt op en neer tussen Sevilla en Malaga. De reis duurt een week en kent onderbrekingen in Cadiz, Ronda, Córdoba en Granada. Wagons uit deze serie werden gebruikt door leden van het Britse koninkhuis, en staan nog steeds garant voor een royale treinervaring, € 4700 p.p. Te boeken op vaste data in 2023 via Renfe.

Het houdt niet op bij Spanje. De tijd staat niet stil en ook op het spoor dendert het door. Zowel binnen als buiten Europa worden tal van nieuwe trajecten aangelegd, waardoor steeds meer bestemmingen gemakkelijk per trein bereikbaar worden. We delen alle nieuwste treintrends- én routes.

Bekijk nog meer reistrends voor 2023 of lees er alles over in Columbus Travel editie 116!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.