image
Renfe

Dit zijn de nieuwste treintrends en -routes wereldwijd

De tijd staat niet stil en ook op het spoor dendert het door. Zowel binnen als buiten Europa worden tal van nieuwe trajecten aangelegd, waardoor steeds meer bestemmingen gemakkelijk per trein bereikbaar worden. We delen de nieuwste treintrends- en routes. 

Dit zijn de nieuwste treintrends: 

Je bedje gespreid in de trein

De ouderwetse Nightjet-wagons worden in de zomer van 2023 vervangen voor nieuwe en comfortabelere exemplaren, compleet met USB-aansluitingen, wifi en rekken voor fietsen en wintersportspullen. Privécoupés krijgen zelfs een eigen douche en toilet!


De Iberië-Express: met de luxetrein door Spanje

Vanuit El Expreso de la Robla bewonder je het landschap tussen Bilbao en León. Foto: RenfeVanuit El Expreso de la Robla bewonder je het landschap tussen Bilbao en León. Foto: Renfe

De treintrend dendert door en is nu ook aangekomen in Spanje. Bij Renfe, de nationale spoordienst, kun je in 2023 tal van luxe treinreizen boeken. Maak bijvoorbeeld een treinbedevaart van Bilbao naar Santiago de Compostella, of andersom, aan boord van de Costa Verde Express. Zes dagen lang glijd je langs de prachtige kust van Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië. Onderweg krijg je goddelijk eten voorgeschoteld en word je aangespoord om deel te nemen aan excursies, € 4000 p.p.

Tijdens een rit in een van de historische Pullmanrijtuigen van de El Transcantábrico Gran Lujo, waan je je in de jaren twintig van de vorige eeuw. De vijfsterrentrein vervoert je in acht dagen van San Sebastián naar Santiago de Compostella, of vice versa, en komt eveneens met decadente extra’s € 7500 p.p. 

El Expreso de la Robla is iets laagdrempeliger: de reis duurt ‘slechts’ een weekend en je slaapt in een stapelbed. Ondertussen bewonder je het landschap tussen Bilbao en León, € 1050. Ook Andalusië laat zich per luxetrein verkennen. Tren Al Ándalus rijdt op en neer tussen Sevilla en Malaga. De reis duurt een week en kent onderbrekingen in Cadiz, Ronda, Córdoba en Granada. Wagons uit deze serie werden gebruikt door leden van het Britse koninkhuis, en staan nog steeds garant voor een royale treinervaring, € 4700 p.p. Te boeken op vaste data in 2023 via Renfe.


Prijzenoorlog op het Spaanse spoor

Meerdere budgettreindiensten vechten om een plekje op het Spaanse spoor. En daar pluk jij als reiziger de vruchten van. Met de hogesnelheidstreinen van Ouigo kun je al vanaf € 9 p.p. tussen Madrid en Barcelona reizen. In 2023 komen daar routes naar Córdoba, Sevilla, Málaga en de Costa del Sol bij. Net als sommige airlines rekent Ouigo extra kosten voor grote bagage-items. Ook Avlo reis je voor € 9 p.p. van Madrid naar Barcelona en andere steden. Net als je denkt dat je je als reiziger geen betere positie kunt wensen, komt er ook nog een derde concurrent bij. De pijlsnelle treinen van Iryo rijden op meerdere trajecten en zijn spotgoedkoop.


Geldteruggarantie in Italië

Wie Friuli Venezia Giulia in Noord-Italië wil bezoeken, kan een deel van z'n treinkosten terugclaimen. Foto: Getty ImagesWie Friuli Venezia Giulia in Noord-Italië wil bezoeken, kan een deel van z'n treinkosten terugclaimen. Foto: Getty Images

Sommige Italiaanse dorpen verkopen panden voor één euro, andere beloven bergen met geld als je er komt wonen. Het toeristenbureau van Friuli Venezia Giulia, in het noordoosten van Italië, heeft een nieuwe tactiek bedacht: bezoekers krijgen een deel van hun reiskosten terug. In aanmerking komen? Boek een treinretourtje vanaf een van de aangesloten stations en verblijf minstens twee nachten in de regio. En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je er ook nog een gratis museum- en kortingspas bij. De ludieke actie is geldig tot en met 31 mei 2023. 


Japan in sneltreinvaart

Niemand heeft meer kaas gegeten van hogesnelheidslijnen dan Japan. Foto: Getty ImagesNiemand heeft meer kaas gegeten van hogesnelheidslijnen dan Japan. Foto: Getty Images

Na een lange coronapauze is Japan eindelijk weer open voor westerse reizigers. Het netwerk van hogesnelheidstreinen is punctueel, pijlsnel en de ideale manier om rond te reizen. Bestel jouw Japan Rail Pass online of ter plaatse, in een van de verkoopkantoren (t/m 31 maart 2023). Die pas kun je dan mooi gebruiken voor een reis met de Hokkaido Shinkansen naar het Hoge Noorden. 


Andere treintrends binnen Europa

  • Nachtbrakers opgelet: sinds kort kun je één keer per week de Arriva Nachttrein nemen van Maastricht en Groningen naar Schiphol – of terug. Koop je ticket in de Glimble-reisapp.
  • Ook dit jaar kun je per trein richting de sneeuw. De Ski Express van TUI reist elke vrijdagavond (t/m 31 maart 2023) van Amsterdam en Utrecht naar veel Oostenrijkse skioorden. 
  • Van Stockholm naar Hamburg op hernieuwbare energie? De EuroNight-trein van SJ maakt het mogelijk. 
  • Sinds kort wordt de Snälltåget tussen Berlijn en Malmö omgeleid via Hamburg en Denemarken, en doorgetrokken naar Stockholm. In totaal ben je zo’n 17 uur bezig.
  • Geen berg is te hoog of massief voor Zwitserse ingenieurs. De nieuwe GoldenPass Express brengt je in ruim drie uur van Montreux naar Interlaken. 
  • České dráhy (ČD) heeft een nieuwe nachtverbinding tussen Praag en Zürich aangekondigd. De rit duurt 14 uur en gaat via Frankfurt en Bazel. 

Dit zijn de nieuwste treinroutes in Europa:


Dit zijn de nieuwste treinroutes wereldwijd: 


Bekijk nog meer reistrends voor 2023 of lees er alles over in Columbus Travel editie 116!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.