image
Tomo Jeseničnik

Dit zijn dé 3 fietstrends van 2023

In 2023 ontdekken we nieuwe manieren van reizen. Vergeet het vliegtuig, vergeet de auto: de fiets is de manier om je te verplaatsen! Dat kan ver weg én dicht bij huis. Dit zijn de drie nieuwste fietstrends. 

1. Ga op fietssafari

FietssafariMet de fiets kom je op plekken waar je met de auto niet kunt komen. Foto: Cuno de Bruin en Sjoerd Bracke

Wandel- en kanosafari’s kennen we al een tijdje. Nieuwer zijn de fietssafari’s. Net als bij die andere varianten, kom je op plekken waar je met een auto niet komt en neem je het tempo aan van de dieren die je observeert. In de Okavangodelta in Botswana volg je per fiets de olifantenpaadjes en sta je elke dag tussen de veertig en zeventig kilometer op de pedalen. Dat je zelf het zware werk levert, betekent helaas niet dat deze fietssafari goedkoop is: je betaalt zo'n $9080 op basis van twee personen. In Oeganda trap je een versnellinkje lager. Lake Mburo National Park bulkt van de wilde dieren. Maar omdat géén van die dieren je zal bijten of vertrappen, mag je er activiteiten doen die in andere natuurgebieden ondenkbaar zijn, zoals een mountainbiketocht (met gids) tussen de giraffen, zebra’s en Watusirunderen. Voor een overnachting kun je terecht bij Rwakobo Rock


2. Bikepacking

Reis per fiets rond, bepakt en bezakt. Foto: GettyImagesReis per fiets rond, bepakt en bezakt. Foto: GettyImages

In fietskringen wordt al jaren gesmiespeld over backpacken met de fiets, oftewel bikepacken. De trend lijkt, mede ingegeven door reisboeken als One Year on a Bike (en het vervolg Two Years on a Bike) en Bikepacking: Exploring the Roads Less Cycled, eindelijk aan te slaan bij het grote publiek. Het idee is fundamenteel: je bepakt en bezakt je fiets met ultralichte tassen en kampeerspullen en reist op die manier rond door een gebied. Met zo’n fiets wek je bovendien sympathie en word je vrijwel overal met open armen ontvangen. Wil jij de Karakoram Highway tussen China en Pakistan per fiets bedwingen? Doen! Maar het mooie aan deze trend is dat het niet extreem hóéft te zijn. De fietsfanaten achter Bikepacking Holland stimuleren een fietstocht in Nederland, waarbij je van stad naar stad fietst en in fietsvriendelijke hostels verblijft, van een voormalig gevangenis- of bankgebouw tot pleisterplaatsen aan de zee of in het bos. Wie alle vijftien deelnemende hostels wil aandoen, staat 1100 kilometer op de pedalen.


3. Volg de groene route

Op de fiets door Slovenië. Foto: Jost GantarOp de fiets door Slovenië. Foto: Jost Gantar

Slovenië heeft met de Green Scheme een nationaal duurzaam toerismecertificaat gelanceerd dat breed wordt omarmd door lokale bedrijven en overheden. De Slovenia Green Routes maken het zelfs mogelijk om meerdere groene bestemmingen aan elkaar te knopen en vanuit het zadel te verkennen. De driedaagse Slovenia Green Pannonian Route (SGPR) neemt je mee naar het ‘Hart van Europa’, terwijl de zestiendaagse Slovenia Green Wellness Route (SGWR) je langs thermale badplaatsen in het onderbelichte oosten leidt. Verreweg de lekkerste route is de elfdaagse Slovenia Green Gourmet Route (SGGR), langs wijnvelden en Michelin-restaurants.


Bekijk nog meer reistrends voor 2023 of lees er alles over in Columbus Travel editie 116!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.