image
Getty Images

4 manieren waarop klimaatverandering van invloed is op je reizen

Meer dan ooit ondervinden we de gevolgen van klimaatverandering. Tal van gebieden ontkomen niet langer aan extreme weersomstandigheden, wat van grote invloed is op de wereld en onze reiservaringen. Het is een factor waar we rekening mee moeten houden bij de reizen die we maken. We geven vier voorbeelden. 

1. De gletsjers smelten in recordtempo

De Aletsch Arena vormt de grootste gletsjer van de Alpen. © Schweiz Tourismus / Shining Pictures 

Bij een reis naar Zwitserland deze zomer zagen we het al met eigen ogen en ook de cijfers liegen er niet om: de gletsjers smelten in recordtempo. Al tientallen jaren zijn de gletsjers in de Alpen aan het krimpen, maar 2022 belooft het meest rampzalige jaar te worden. Eind juli waren de ijsmassa's al evenveel geslonken als doorgaans in de gehele zomer. De Zwitserse Morteratschgletsjer wordt elke dag met vijf centimeter kleiner. Het Zwitserse bergdorp Zermatt, op 1600 meter hoogte, meette een recordtemperatuur van dertig graden. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met verontrustende cijfers, duidelijk is dat de gletsjers niet zijn opgewassen tegen klimaatverandering en zich in rap tempo verder terugtrekken.

Denk aan duurzaam: Wie de reusachtige en nog altijd ontzagwekkende ijsmassa's in de Alpen wil bewonderen, kan dat op een duurzame manier doen. Zwitserland heeft een van de dichtste spoorwegennetten en het meest betrouwbare openbaar vervoer van Europa. Het openbaar vervoer-netwerk van de Zwitsers reikt wél tot aan de top van die berg, die gletsjer die je wilt zien, die wandeling die je wilt maken of dat dorpje dat je wilt bezoeken.

Zwitserland is de ultieme duurzame reisbestemming. Een nauwe wisselwerking tussen natuur en toerisme wordt op gang gezet, waardoor alle partijen – natuur, locals, toeristen – profiteren. Dit is hoe ze dat doen!

2. De Middellandse Zee is warmer dan ooit

De Middellandse Zee is op sommige plaatsen tropisch, maar liefst vijf graden warmer dan normaal. © Getty Images

Een heerlijk bommetje in de Middellandse Zee om af te koelen? Vergeet het maar. Ook onder water heerst extreme hitte, met op sommige plaatsen een temperatuurstijging van vijf graden. Voor de kust van Nice en Corsica werden tropische watertemperaturen van liefst dertig graden gemeten. Ook onze eigen Noordzee is flink opgewarmd en is drie graden warmer dan normaal.

Denk aan duurzaam: Het Middellandse Zeegebied is beter dan ooit bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf Parijs gaan sneltreinen naar alle zuidelijke uithoeken van Frankrijk. Van Parijs naar Marseille is het ruim drie uurtjes rechtstreeks treinen; daar kan geen auto tegenop. Wie liever gaat voor la dolce vita  staat na één nachttrein van Amsterdam naar Basel uitgerust en wel voor de deur van Italië.


3. Route du Soleil naar bosbranden en extreme hitte

Honderdduizen hectare bos ging al in vlammen op. © Getty Images

De beruchte en befaamde Route du Soleil naar het zuiden voert niet alleen meer naar zon, zee & zand, maar ook in de richting van extreme hitte en daarbij onvermijdelijke bosbranden. Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Griekenland: geen land blijft bespaard. Lokaal werden temperaturen tot 45 graden celsius gemeten en honderdduizenden hectare land zijn in vlammen opgegaan. In combinatie met de droogte maakt 2022 zich op voor een volgend record: het jaar met de meeste bosbranden ooit gemeten.

Denk aan duurzaam: Voor veel zon, hoge temperaturen en weinig regen is het helemaal niet meer nodig om naar het zuiden te reizen. Nederland heeft te maken met extreme droogte en hoge temperaturen. Zelfs in Engeland werd de veertig graden celsius aangetikt. Zoek het dus eens dichter bij huis! En vraag jezelf ook af: hoe lekker is het om op een zuidelijke bestemming te zijn met enkel temperaturen hoog in de dertig graden celsius?


4. Grote wateroverlast door hevige buien

Suriname heeft te kampen met watersnood. © Getty Images

Hitterecords en droogte staan aan het ene uiterste, maar wateroverlast aan de andere kant door hevige en aanhoudende buien zijn een andere factor om rekening mee te houden. Zo is Suriname al wekenlang onbegaanbaar gebied. Vooral de omgeving van Paramaribo wordt nu hard geraakt. Er is sprake van watersnood, met ondergelopen straten en het dagelijks leven dat vrijwel volledig stil komt te liggen. Verouderde en slecht onderhouden afwateringssystemen kunnen de enorme hoeveelheid regen simpelweg niet aan. Ook veel andere landen, die niet direct budget hebben om het land klimaatveranderingproof te maken, zullen hier gebukt onder gaan.

Denk aan duurzaam: De reiswereld kan alleen floreren als er sprake is van balans. Break-even travel is een vorm van toerisme waarbij de opbrengsten en lasten evenrediger worden verdeeld. Met slechts een kleine aanpassing in je reisgedrag kun je een grote impact teweegbrengen. Check of jouw manier van reizen aansluit op één of meerdere break-evenprincipes.


Milieubewust en duurzaam reizen: we staan er allemaal achter, maar hoe begin je eraan en waar kun je naartoe? Op onze themapagina Duurzaam reizen geven we je tips om je te helpen iets aan de natuur terug te geven en van een mooie vakantie een onvergetelijke reiservaring te maken.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.