Zo bezoek je de trekpleisters van Jordanië weg van de massa image
Chris König

Zo bezoek je de trekpleisters van Jordanië weg van de massa

Van niemandslanden met eindeloze zandvlaktes tot buitenaardse landschappen met resten uit de oudheid en van de bruisende straten van Amman tot de kalme stranden aan de Dode Zee: Columbus-fotograaf Chris König dompelde zich onder in het veelzijdige Jordanië en kwam verrijkt — en stoffig — weer boven. Treed in zijn voetsporen en ontdek de grootste bezienswaardigheden op alternatieve wijze!

Foto's: Chris König

1. Bewonder de kleurenpracht van Amman 

Jordanië. Foto: Chris KönigVerwacht een grote diversiteit aan kleuren en geuren en opvallende contrasten in Amman. 

Amman is een van de grootste steden van de Arabische wereld en brengt een aangename cultuurshock teweeg. Verwacht een grote diversiteit aan kleuren en geuren en opvallende contrasten. Moderne infrastructuur bestaat naast eeuwenoude cultuur. Ruïnes uit de Romeinse oudheid staan naast islamitische minaretten. Amman is dan ook het perfecte startpunt voor een avontuurlijke reis. Wees echter gewaarschuwd: de route van de luchthaven naar de binnenstad stelt je rijvaardigheden op de proef. Door toedoen van ‘verborgen’ drempels op de snelweg kwamen we meermaals in aanraking met het lage dak van onze auto. De strepen op tweebaanswegen hebben hier weinig betekenis; met z’n vieren naast elkaar rijden is eerder regel dan uitzondering


2. Bezoek Siq al-Barid, hét alternatief voor Petra

Petra in het klein - Jordanië. Foto: Chris KönigReis over de perfect aangelegde bergpas met unieke vergezichten en veel stopplekken.

Petra, een historische en in een dal verstopte stad, is wereldberoemd. Op een kwartiertje rijden van de hoofdingang ligt een onbekender, kleinschaliger en vrijwel net zo imposant alternatief: Siq al-Barid, ook wel bekend als Little Petra. Het vermoeden bestaat dat Siq al-Barid een buitenwijk was van de voormalige Nabatese hoofdstad. Via een 350 meter lange siq (kloof) bereik je talloze graven en tempels, maar ook aangelegde waterkanalen en -reservoirs en uitgehouwen grotten. Vanuit Al-Baydha volg je een kronkelende asfaltweg richting de bergen, die overgaat in een perfect aangelegde bergpas met unieke vergezichten en veel stopplekken waar je kunt genieten van de zonsondergang. Rond Al-Baydha tref je bedoeïenenkampen aan waar je kunt overnachten.


3. Ga Petra binnen door de achterdeur

Petra in Jordanië. Foto: Chris KönigVia de Backdoor Trail heb je grote kans dat je het eerste-eeuwse Ad Deir-klooster praktisch voor jezelf hebt.

Het uit zandsteen gehouwen Petra is met recht werelderfgoed. De oude stad was een knooppunt waar in het verleden karavanen van over heel de wereld bijeenkwamen om handel te drijven. Hoe meer je je verdiept in de bouwtechnieken, waarmee de Nabateeërs tot wel vijftig meter hoge gevels construeerden, hoe onmogelijker het lijkt. Wil jij de grote groep toeristen mijden? Wandel het complex dan binnen via de Backdoor Trail. Deze route, aan de andere kant van het gebied, werd ooit aangelegd als logistieke ingang voor de eigenaren van winkeltjes, en geeft jou de kans om Petra in relatieve rust te ontdekken. Grote kans dat je het eerste-eeuwse Ad Deir-klooster praktisch voor jezelf hebt. De Backdoor Trail is óók de moeite waard vanwege de mooie uitzichten.


4. Geniet van een buitenaards filmdecor

De Wadi Rum-vallei in Zuid-Jordanië. Foto: Chris KönigHet buitenaardse gevoel dat de rode Wadi Rum-vallei in Zuid-Jordanië oproept, is lastig te evenaren.

De Wadi Rum-vallei is een beschermd gebied in het zuiden van Jordanië. De woestijnvlakte werd duizenden jaren geleden al doorkruist door de Nabateeërs. De petroglieven die zij achterlieten zijn nog steeds zichtbaar in de zandstenen kloofwanden. Wadi Rum schitterde in menig film over Mars. Het buitenaardse gevoel dat de rode rotsformaties en zandvlakte oproepen, is lastig te evenaren.


5. Slaap onder de blote sterrenhemel 

Slaap onder de sterrenhemel in Jordanië. Foto: Chris KönigDe woestijnervaring is compleet als je na een lange dag je bedje klaarmaakt onder de sterrenhemel.

Een 4x4-tour met een lokale gids is een goede manier om Wadi Rum te verkennen. De van oudsher nomadische bewoners kennen de vallei en omringende bergen als geen ander en nemen je in hun terreinwagen mee naar plekken waar je op eigen houtje lastig komt. De woestijnervaring is compleet als je na een lange dag je bedje klaarmaakt onder de sterrenhemel en op deze desolate en serene plek een kopje chai, mierzoete zwarte thee, drinkt en in slaap valt. Onvergetelijk!


6. Dwaal rond door zandkastelen

Zandkastelen in Jordanië. Foto: Chis KönigQasr al -Kharana  is een van de bijzonderste zandkastelen.

In het noorden van Jordanië tref je de zogeheten qasr:  zandkastelen die ogenschijnlijk op de meest willekeurige plekken zijn gebouwd. In lang vervlogen tijden werden de qasr onder andere gebruikt door rijke families, als uitvalsbases voor jachtexpedities - iets wat moeilijk voor te stellen is in de barre Jordaanse woestijn. Qasr al -Kharana  is een van de bijzonderste exemplaren. De functie is nog niet met zekerheid vast ­ gesteld, maar het vermoeden bestaat dat het bouwwerk een van de eerste taveernes was voor doorreizigers.

Ook interessant: dit zijn de 10 mooiste slaapplekken in Jordanië

Wil je meer over Jordanië lezen? Bestel dan Columbus Travel editie 115 nu in de webshop.

Columbus Travel editie 115 | De mooiste winterzonbestemmingen

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.