image
Getty Images

Wildlifeplanner: de beste reistijd en plekken om katachtigen te spotten

Waar kan ik tijgers in het wild spotten? Waar maak ik de grootste kans om de luipaarden te zien? We hebben voor de populairste katachtigen de beste reistijd op een rij gezet, met advies en de grootste spotkansen per land. Ideaal voor de natuurliefhebber!

Cheeta | Jaguar | Leeuw | Luipaard | Sneeuwluipaard | Tijger 

Cheeta's

Wildlifeplanner: de beste reistijd en plekken om cheetas te spotten

Het slanke, gespierde lichaam van de cheeta is erop gebouwd om te jagen. De cheeta of jachtluipaard staat bekend als het allersnelste landdier ter wereld — hij trekt net zo snel op als een Ferrari en haalt snelheden van 110 kilometer per uur. Vroeger kwam hij voor in het grootste deel van Afrika, het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië. Tegenwoordig is hij in bijna heel Azië uitgestorven, met uitzondering van een kleine, ernstig bedreigde populatie in Iran. Het doden van de dieren is dan ook overal verboden. Grote kans dat je de jachtluipaard overdag aantreft. Dan jagen ze, speurend naar prooi vanaf een rotsblok, omgevallen boom of een termietenheuvel.

Hier maak je o.a. kans om cheeta's te spotten: 
Serengeti National Park, Tanzania 
Spotkans: 
75 - 99%
Beste reistijd: december t/m februari
Safari’s maak je op de Serengeti per jeep over de eindeloze grasvlaktes. Ook ballonvaarten zijn mogelijk.
Etosha National Park, Namibië
Spotkans: 
35 - 50%
Beste reistijd: mei t/m juni en november
De hoogste concentratie cheetas van Afrika leeft in Etosha. Dagenlang kun je rondrijden in dit uitgestrekte park met droge savanne en een enorme zoutpan. Het wild is geconcentreerd op de plekken waar water is te vinden, maar vanwege de grootte van het park is het toch altijd weer goed zoeken naar de cheeta’s. 100 procent kans om een cheeta te spotten heb je in Namibië evenwel alleen in het cheeta-opvangkamp van CCF. Deze organisatie maakt zich hard voor het overleven van cheeta’s buiten de parken. CCF ligt in het noorden van het land. 
Buffalo Springs National Reserve, Kenia
Spotkans: 
50 - 75%
Beste reistijd: juni t/m oktober
Ook in het Keniaanse Buffalo Springs NP vind je open graslanden met termietenheuvels waar de cheeta zijn omgeving goed in de gaten kan houden. Je maakt safari’s per jeep. De gidsen kennen de plekken waar cheeta’s vaak worden gezien.

Jaguars

Wildlifeplanner: de beste reistijd en plekken om jaguars te spotten

De jaguar is zo moeilijk waar te nemen dat de kans groot is dat je na een hele week safari er geen een hebt gezien. Omdat ze zo schuw zijn en bedreigd worden, is een ontmoeting wel des te specialer. De grootste kat van Latijns-Amerika lijkt op het eerste gezicht op de luipaard, maar is zwaarder gebouwd en heeft een forsere rozettentekening. Hij reikt tot je middel, maar kan wel 160 kilo wegen! Zijn sterke kaken bijten zonder moeite een gat in de schedel van zijn prooi. Als je een jaguar wilt zien, moet je in de buurt van water zijn. De dieren gaan nooit meer dan 500 meter ervandaan en leven in biotopen variërend van dichtbegroeide nevel-, regen- en kustwouden tot droogbossen en meer open terrein. Opvallend: ze kunnen heel goed zwemmen, terwijl de meeste katten juist een hekel hebben aan water.

Hier maak je o.a. kans om jaguars te spotten: 
Pantanal, Brazilië

Spotkans: 1 - 15%
Beste reistijd: juni en juli
In dit Braziliaanse moerasgebied leeft waarschijnlijk het grootste aantal jaguars van heel Midden- en Zuid-Amerika. Als in juni en juli de Pantanal onder water loopt, komen prooien samen op kleine eilandjes en vormen zo een gemakkelijk doelwit. 


Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, Belize 
Spotkans: 
1 - 15%
Beste reistijd: januari t/m april
Het eerste en enige jaguarreservaat werd in 1986 opgericht in Belize om ruim tweehonderd jaguars en andere katachtigen als poema’s, ocelotten, margays en jaguarundi’s te beschermen. Hoewel de bijnaam van het park doet vermoeden dat jaguars hier gemakkelijk kunnen worden gezien, is dit niet zo. ’s Nachts langs rivieren in de droge periode maak je de grootste kans. 
Tambopata National Reserve, Peru
Spotkans: 
1 - 15%
Beste reistijd: mei t/m september
De Amazonebekken in Peru bestaat voor een groot deel uit primair tropisch regenwoud. Wandelend met ervaren gidsen ontdek je een ongeëvenaarde soortenrijkdom. In het droge seizoen liggen jaguars hier vaak op zandbanken aan de rivieroevers te zonnen.

Leeuwen

Wildlifeplanner: de beste reistijd en plekken om leeuwen te spotten

Alleen al het zachte, diepe gegrom van een leeuw is indrukwekkend, ook al zit je veilig achter glas in een jeep. Geen wonder dus dat het mannetje in de Europese middeleeuwen de titel ‘koning der dieren’ overnam van de bruine beer. Hij is een ware vorst met onderdanen; tachtig procent van het voedsel wordt gevangen door vrouwtjes, terwijl hij als eerste mag aanschuiven! Die stoere leeuwinnen vangen prooien van wel vijftig tot driehonderd kilo. De leeuw is de enige katachtige die voornamelijk in sociale groepen leeft — je zult ze vaak samen aantreffen, al geeuwend met hun grote muilen. Ze liggen het grootste deel van de dag te luieren. Bij het weerzien van dieren uit dezelfde groep, volgt een ritueel van wrijven, likken en spinnen. Het aantal leeuwen neemt gestaag af. De dieren hebben vooral te lijden onder de jacht — ze doden ook vee en worden daarom als schadelijk beschouwd. Vroeger was de leeuw heel algemeen in het Midden-Oosten en in Zuidoost-Europa, nu komt hij nog in bepaalde delen van Afrika en in een klein stukje van India voor.

Hier maak je o.a. kans om leeuwen te spotten: 
Masai Mara National Reserve, Kenia

Spotkans: 75 – 99%
Beste reistijd: juni t/m oktober
Dit is dé plek om grote katten te zien. In het Masai Mara-reservaat leeft de grootste populatie leeuwen van Kenia, evenals een klein aantal cheeta’s en de grootste concentratie luipaarden ter wereld. Als de wildebeestmigratie de Masai Mara heeft bereikt en er honderdduizenden zebra’s en gazellen in het park aanwezig zijn, is de kans om leeuwen te zien het grootst. Per jeep trek je er op uit over de open grasvlaktes en glooiende heuvels. 


Sabi Sands Game Reserve, Zuid-Afrika
Spotkans:
75 – 99%
Beste reistijd: april t/m september
Grenzend aan de zuidkant van het Kruger National Park liggen de privéreservaten Sabi Sands. Omdat je hier ook buiten de paden met jeeps mag rijden, zie je vrijwel gegarandeerd leeuwen. Je kunt hier ook spannende wandelsafari’s maken (met gewapende gidsen). In het droge seizoen zie je de meeste dieren — ze verzamelen zich dan rond het schaarse water. Ook heb je veel beter zicht, want er is minder begroeiing. 
Gir Forest National Park, India
Spotkans: 
50 – 75%
Beste reistijd: december t/m mei
In Gir Forest National Park in de West-Indiase deelstaat Gujarat kun je met een beetje geluk de laatste Aziatische leeuwen bewonderen vanuit een jeep. Het is een big cat park, omdat er in de heuvelachtige omgeving met bossen en struiken ook circa 200 luipaarden leven die veel worden gezien. De Aziatische leeuw kwam ooit tot in Griekenland voor, maar door eeuwenlange jacht en verlies van leefgebied, is dit hun laatste thuishaven. 

Luipaarden

Wildlifeplanner: de beste reistijd en plekken om luipaarden te spotten

Zolang ergens voedsel en schuilplaatsen zijn, vind je er luipaarden. Bijna dan. Het luipaard is de meest wijdverspreide grote katachtige; hij past zich met gemak aan allerlei soorten leefgebieden aan, van droge woestijnen tot dichte regenwouden, van Afrika tot aan Zuidoost-Azië. Er is zelfs een doodgevroren luipaard gevonden op de berg Kilimanjaro, op 5638 meter hoogte. Het dier dat wij een panter noemen, is eigenlijk ook een luipaard, maar dan de zwaardere variant die in bossen leeft. In Afrika en Azië leven naar schatting 500.000 luipaarden, tot twee meter lang en 75 kilo zwaar. Een aantal ondersoorten wordt bedreigd. Het luipaard is enorm behendig, kan zich doodstil verplaatsen (pas op als je onder een boom loopt!) en verslindt graag antilopen, herten, knobbelzwijnen en andere varkens, geiten en bavianen. No way dat je ooit nog een bontjas aanraakt als je eenmaal een luipaard hebt gezien. Sinds 1983 is de handel in luipaardbont verboden. De luipaard is moeilijk te spotten omdat hij enkel ’s nachts of in de schemering actief wordt. Overdag verschuilt hij zich ergens tussen de struiken of bomen.

Plekken waar je onder luipaarden kunt spotten:
Sabi Sands Game Reserve, Zuid-Afrika

Spotkans: 75 - 99%
Beste reistijd: april t/m september
In Sabi Sands Game Reserve vind je een van ’s werelds hoogste concentraties luipaarden. De dieren zijn gewend aan jeeps en laten zich zelfs volgen tijdens hun jacht. Je kunt ook op wandelsafari met een gewapende gids. Het droge seizoen is de beste tijd: dieren verzamelen zich dan rond het schaarse water. 


Yala National Park, Sri Lanka
Spotkans:
75 - 99%
Beste reistijd: december t/m maart
In delen van Yala National Park vind je grote aantallen luipaarden. Ze leven hier in droge laaglanden rivierbossen, open graslanden, struiklanden, wetlands en op zandstranden. Er leven geen andere grote roofdieren, waardoor het luipaard de ‘top predator’ is en ook overdag, vaak lopend over de zandpaden, wordt gezien. Je verkent het park met jeeps. 
South Luangwa National Park, Zambia
Spotkans: 
75 - 99%
Beste reistijd: april t/m augustus
In de schitterende, ongerepte wildernis van South Luangwa leeft een enorm aantal wilde dieren, waaronder een zeer grote populatie luipaarden. In het park is het fenomeen ‘walking safari’ ontstaan. Met een gewapende gids kun je van kamp naar kamp trekken. Met jeeps maak je nightdrives. Meestal zie je op een safari meerdere luipaarden. 

Sneeuwluipaarden

Wildlifeplanner: de beste reistijd en plek om sneeuwluipaarden te spotten

Het ernstig bedreigde sneeuwluipaard met zijn gewilde vacht laat zich niet gemakkelijk zien. De sneeuwpanter verblijft het liefst boven de boomgrens, diep in de bergen van onder meer China, Rusland, Mongolië, Nepal, Bhutan en Afghanistan. Met grote harige poten als sneeuwschoenen, lopen er nog zo’n vier- tot zevenduizend van deze dieren in het wild rond. Zijn dikke, wollige staart is net als zijn lichaam een meter lang, om zijn evenwicht te bewaren bij sprongen over diepe kloven. Alleen in al te barre winters en voor zijn prooi daalt het sneeuwluipaard af naar lager gelegen gebieden, op zoek naar geiten, steenbokken, muskusdieren, herten en wilde zwijnen.

Beste plek om sneeuwluipaarden te spotten:
Rumbak Valley in Hemis National Park, India
Spotkans:
1 - 15%
Beste reistijd: juni t/m oktober 
In de hoge Himalaya leven zo’n vierhonderd tot zeshonderd sneeuwluipaarden. Dit park werd in 1981 opgericht om ze te beschermen. Het steile en rotsige landschap in de vallei is bijna woestijnachtig, op woeste smeltwaterrivieren na. De Rumbakvallei wordt ook wel de ‘Snowleopard Capital of the World’ genoemd — een aantal documentairemakers hebben sneeuwluipaarden hier in het wild gefilmd. In de zomer kun je een tour maken met gids én een goede conditie. 

Tijgers

Wildlifeplanner: de beste reistijd en plekken om tijgers te spotten

Ongeveer honderd jaar geleden leefde de tijger in grote delen van Azië, tot in het oosten van Turkije en Rusland. Nu leven er minder dan drieduizend op enkele plekken in India en Zuidoost-Azië. De leefomgeving van de tijger is heel divers, van moerasachtige streken tot dichte bossen. Maar waar ze ook wonen, om op andere dieren te kunnen jagen hebben ze veel ruimte nodig: wel 20 vierkante kilometer (per vrouwtje) tot 100 vierkante kilometer (sommige mannetjes). Om oog in oog te komen staan met de tijger kun je het beste afreizen naar India. Maar wacht niet te lang! De in het wild levende tijger stevent hard af op uitsterven, met name door de mens. Bizar weetje: in China worden de dieren gefokt op zogenaamde tiger farms. Hun ‘onderdelen’ (vacht, tanden en botten) zijn bestemd voor (nooit bewezen) medicinale doeleinden.

Plekken waar je onder andere tijgers kunt spotten:
Kanha National Park, India 

Spotkans: 75 – 99%
Beste reistijd: december t/m april
Dankzij beleid dat stroperij actief tegengaat, leven er nu naar schatting 150 tijgers in het uitgestrekte Kanha National Park. Met privéjeeps of op een olifant zoek je bij het ochtendgloren en in de namiddag in de jungle naar tijgers en ander wildlife. Vermijd de erg drukke weekends. 


Bandhavgarh National Park, India  
Spotkans: 
75 – 99%
Beste reistijd: november t/m april
In Bandhavgarh leven nog zestig tijgers. Dit bijzonder mooie maar kleine park wordt gedomineerd door een enorm fort. De heuvels in het ruige gebied hebben afgevlakte toppen, met daarop sal- en bamboebossen en open graslanden. Laat de olifantenrug voor wat het is en spot tijgers per jeep. 
Ranthambore National Park, India 
Spotkans: 50 – 75%
Beste reistijd: februari t/m april
Het aantal tijgers in Ranthambore NP is door stroperij afgenomen tot 81 volwassen exemplaren. Een oud fort op een enorme rots en talloze tempels en jachtpaleizen liggen kriskras door het park. Met gedeelde jeeps (vier personen) of in open bussen (tot twintig personen) ga je op safari tussen de droge heuvels, langs scherpe rotskammen en meren. De omgeving is geweldig, maar het park is erg gereguleerd en de groepen zijn vaak (te) groot. 

Ook interessant: de beste reistijd en plekken om zeedieren te spottende beste reistijd en plekken om apen te spotten en de beste reistijd en plekken om beren te spotten. Wil je van nog meer dieren weten waar en wanneer je ze kunt spotten? Bestel dan de Columbus Wildlifeplanner!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.