image
Columbus Travel

Beste reistijd: februari

Ben jij van plan om in februari op vakantie te gaan? Van Argentinië en Nieuw-Zeeland tot Finland en Thailand: dit zijn de beste bestemmingen om te bereizen in februari, plús de leukste bezienswaardigheden!

Argentinië en Chili (Patagonië) | Belize | Botswana (Kalahari) | Finland (Lapland) | India (Madhya Pradesh) | Laos | Malediven | Nieuw-Zeeland | Oman | Sri Lanka | Suriname | Tanzania (Zanzibar) | Thailand


 Argentinië en Chili: Patagonië

De chimango of tiuque is een roofvogel die zich graag ophoudt aan de oevers van Laguna Nimez, één van de meren in de buurt van Patagonisch El Calafate. Foto: Corrie de WinterDe chimango of tiuque is een roofvogel die zich graag ophoudt aan de oevers van Laguna Nimez, 
één van de meren in de buurt van Patagonisch El Calafate. Foto: Corrie de Winter

Beste reistijd Patagonië, Argentinië en Chili
De Patagonische zomer duurt grofweg van november t/m februari. In deze tijd is het er het warmst en het langst licht. Ja, het is dan hoogseizoen, maar dat heeft in dit desolate deel van de aarde geen betekenis. Ook populaire dieren, zoals pinguïns en bultruggen (december t/m april), kun je in deze periode spotten.

Patagonië, verdeeld over Chili en Argentinië, strekt zich uit tot en met Vuurland, het zuidelijkste puntje van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Het landschap is weids en woest: van de toppen van de Andes met zijn ijsvelden en azuurblauwe gletsjermeren tot verlaten steppes waar de horizon pas ophoudt bij het einde van wereld. In het zuiden van Patagonië zijn een boottocht door de fjorden van Vuurland en een meerdaagse hike door de bergen en toendra van nationaal park Torres del Paine absolute musts.

Belize

De Garifuna, zo’n zes procent van de Belizaanse bevolking, zijn de afstammelingen van Caribische indianen en de opvarenden van twee slavenschepen die kapseisden. Foto; Malou van BreevoortDe Garifuna, zo’n zes procent van de Belizaanse bevolking, zijn de afstammelingen van Caribische indianen 
en de opvarenden van twee slavenschepen die kapseisden. Foto: Malou van Breevoort

Beste reistijd Belize
Een droog en aangenaam Belize verwelkomt je in februari, maart en april.

Belize is een van de kleinste landen ter wereld en — als oud-kolonie van Groot-Brittannië — het enige in Latijns-Amerika waar Engels gesproken wordt. Het is het dunstbevolkte land in de regio en claimt met 44% het hoogste percentage beschermd natuurgebied ter wereld. Het land is onwaarschijnlijk veelzijdig, zowel qua bevolking als qua natuur. Of je nou op zoek bent naar een Caribische vibe, bountystranden en duikmogelijkheden, liever in een junglelodge verblijft om wildlife te spotten of een geschiedenisfreak bent: er is keuze in overvloed. Dankzij de dramatische staat van de wegen lijkt het land overigens groter dan het is, want je doet er vrij lang over om ergens te komen. Go slow is dan ook het beste advies dat we je kunnen geven.

Botswana: Kalahari

De Bosjesmannen, ook wel San genoemd, wonen in het westen van Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Angola. Eeuwenlang waren ze hier jagers en verzamelaars. Foto: Erik JoostenDe Bosjesmannen, ook wel San genoemd, wonen in het westen van Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Angola. 
Eeuwenlang waren ze hier jagers en verzamelaars. Foto: Erik Joosten

Beste reistijd Kalahari, Botswana
Er is geen slechte periode om het Kalahari-gebied te bezoeken, alleen is de zomer – van november tot februari – bloedheet. In oktober en november kan het regenen en dat betekent dat grote groepen wild zich gaan verplaatsen naar sappige graslanden. Wanneer de regen precies begint, is elk jaar maar weer de vraag.

De Kalahari is een woestijn die zo’n zeventig procent van Botswana beslaat, maar zich tevens uitstrekt tot de randen van Zuid-Afrika, Namibië, Angola en Zimbabwe. In de Kalahari zijn maar liefst acht enorme nationale en wildparken die worden bevolkt door grote hoeveelheden wild.

Finland: Lapland

Drie reizigers trotseren de kou (20 graden onder nul) om de adembenemende zonsondergang in de buurt van het wintersportplaatsje Ruka in Fins Lapland te zien. Foto: Morris BennisDrie reizigers trotseren de kou van 20 graden onder nul om de adembenemende zonsondergang in de buurt van 
het wintersportplaatsje Ruka in Fins Lapland te zien. Foto: Morris Bennis

Beste reistijd Fins Lapland 
Hartje winter is niet de ideale tijd om Fins Lapland te bezoeken. De dagen zijn dan te kort en in de vroege winter is er nog geen grote sneeuwzekerheid. De beste reistijd voor Lapland is daarom februari. Door de grote hoeveelheid sneeuw  die dan valt - maar liefst tachtig centimeter! - zijn dan veel bomen volledig bedekt met sneeuw, wat een bijzonder sprookjesachtig effect geeft. De dagen zijn bovendien langer en het is minder koud.

Fins Lapland, dat wordt doorsneden door de poolcirkel, heeft een steeds grotere aantrekkingskracht op actieve reizigers. Vooral huskysafari’s en sneeuwscootertochten zijn in trek. Hoe noordelijker je reist, hoe meer toendra er verschijnt en hoe kaler het dus wordt.

India: Madhya Pradesh

Khajuraho Madhya Pradesh India ffebruari. Foto Claudia NelissenDe huisjes in het plaatsje Khajuraho hebben prachtige deurtjes. Als deze openstaan, heb je de mooiste doorkijkjes 
naar het dagelijkse leven in de staat Madhya Pradesh. Foto: Claudia Nelissen

Beste reistijd Madhya Pradesh, India
Wil jij naar de Indiase deelstaat Madhya Pradesh? Reis dan tussen oktober en maart voor de prettigste temperaturen.

De Indiase deelstaat Madhya Pradesh staat in de schaduw van zijn bekendere buren. Doe er je voordeel mee: hier kun je nog echt India buiten de gebaande paden ervaren. De regio is bezaaid met prachtige paleizen, forten, tempels, moskeeën en stoepa’s, in het bijzonder in de plaatsjes Orchha en Mandu. Bedevaartsoorden zoals Maheshwar en Omkareshwar aan de Narmada-rivier bieden een onvergetelijk inkijkje in het spirituele leven van de Indiër.

India: Rajasthan

Een lokale geitenhoeder neemt een momentje voor zichzelf in één van de vele tempels in Vijaynagar, een plaatsje in het uiterste noorden van Rajasthan. Foto: Mirjam BleekerEen lokale geitenhoeder neemt een momentje voor zichzelf in een van de vele tempels in Vijaynagar, 
een plaatsje in het uiterste noorden van Rajasthan. Foto: Mirjam Bleeker

Beste reistijd Rajasthan, India
De populaire Indiase deelstaat Rajasthan is het beste te bereizen in februari en maart of oktober en november.

Voor mensen die nog nooit in India zijn geweest, is het noordwestelijke Rajasthan een voor de hand liggende keuze. De deelstaat is de dunstbevolkte van allemaal – een soort India light dus – en je kunt er in relatief korte tijd diverse hoogtepunten bezoeken. Natuurlijk, je zit nog steeds in steden van meer dan een miljoen inwoners; het toetert, belt en rinkelt. Maar de hotels zijn uitstekend en je geniet op deze wijze van een ‘gemakkelijke’, stressvrije vakantie. Voor de gevorderde reiziger is er ook nog een tweede optie: je combineert de toeristische trekpleisters met plattelandsdorpjes in het achterland, waar de tijd al decennialang stil lijkt te staan. Je levert ietsje in op comfort, maar tilt jouw algemene reiservaring hierdoor in één klap naar vijf sterren.

Kenia: Amboseli National Park

Olifanten Amboseli National Park Kenia Kilimanjaro Foto Erik JoostenOlifanten trekken in de ochtend naar Amboseli National Park om in het moeras te foerageren. Een mooi fotomoment, 
met de Kilimanjaro op de achtergrond. Foto: Erik Joosten

Beste reistijd Amboseli National Park, Kenia
Heb jij een safari op de planning staan? Dan is Kenia de uitgelezen bestemming. Amboseli National Park bezoek je het beste in de droge maanden, van juni t/m oktober en in januari t/m februari.

Amboseli een gebaand pad? Ja. Maar hoeveel mensen ken jij die dit populaire Keniaanse wildpark op de motor doorkruisen? Tijdens een motorsafari van reisbureau Charlie’s Travels spot je wildlife op unieke wijze en toer je onder leiding van een gids over stoffige achterafpaden en open vlaktes, en door afgelegen dorpjes. Je slaapt onderweg in een tent midden in de natuur. Goed om te weten: deze motorsafari is voor rijders van alle niveaus, van amateur tot doorgewinterde motormuis en bijrijder die liever achterop stapt.

Laos

Kale rijstvelden bij Vang Vieng Laos Foto: Louise ten HaveKale rijstvelden bij Vang Vieng. Het overgrote deel van Laos kent één rijstoogst per jaar, en wel in november. 
Pas in juni, als de regentijd begint, planten de locals nieuwe rijst. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Laos
November t/m februari is over het algemeen de beste reistijd voor Laos.

Laos is het Thailand van twintig jaar geleden, hoor je vaak. Dat klopt als je ziet hoe intact het landschap nog is; de meeste plekken zijn niet aangetast door het massatoerisme. Het aantal bijzondere reisbestemmingen binnen het communistische land is groot; je kunt er met gemak drie weken mee vullen. Het heeft weliswaar geen kustlijn, maar wel bijna tweeduizend kilometer Mekong en tal van andere rivieren. Laos is een echt outdoorland: je kunt er mountainbiken, op trektochten gaan, kajakken en bergbeklimmen. Ook de boeddhistische cultuur oefent een grote aantrekkingskracht uit. De vele tempels en ruïnes zijn een lust voor het oog, en er zijn weinig landen met zo,lkveel monniken in het straatbeeld.

Malediven

Catamaran op de Malediven Foto Louise ten HaveDe Malediven bestaan uit totaal 1.192 eilanden. Hoe verder je van het hoofdeiland Malé weggaat,
hoe mooier en maagdelijker deze eilanden zijn. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Malediven
De beste reistijd voor de Malediven is van december tot en met februari. Voor de temperatuur hoef je een reis naar de witte bountystranden van de Malediven nooit te laten – die is het hele jaar door aangenaam. De zuidwestmoesson zorgt van mei tot november voor de meeste regen en een ruwe zee.

De Malediven bestaan uit 26 atollen met in totaal 1192 kleine vlakke eilanden, waarvan vele in de categorie ‘ultieme bounty’. Je kunt een resort boeken op een van de tientallen resorteilanden, maar ook een hotel of bed and breakfast regelen op een van de 192 'lokale eilanden' - eilanden die worden bewoond door locals. Hier kun je overigens, in tegenstelling tot de resorteilanden, niet in je bikini rondlopen of alcohol drinken want de Malediven zijn islamitisch. Of verken deze eilanden per live-aboard, een boot waar je op overnacht en eten op geserveerd krijgt. Ons advies: combineer bovenstaande opties!

Nieuw-Zeeland

Zonsondergang bij Piha, een strand met magnetisch, zwart zand in de omgeving van Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Foto: Eveline VossZonsondergang bij Piha, een strand met magnetisch, zwart zand in de omgeving van Auckland, 
de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Foto: Eveline Voss

Beste reistijd Nieuw-Zeeland
Het zeeklimaat maakt het Nieuw-Zeelandse weer onvoorspelbaar. Het kan van het ene op het ander moment omslaan. De drukste seizoenen zijn de zomer (december t/m februari) en de winter (mei t/m augustus). Wie dus in alle rust van de twee eilanden wil genieten zonder per se de warmste en koudste dagen mee te pakken, kiest voor de maanden maart, april, oktober en november.

Nieuw-Zeeland, dat ontstond door vulkanische activiteit, is een relatief jong land. Ruim duizend jaar geleden — het exacte moment is onbekend — vestigden de eerste Polynesiërs zich er. Deze Maori noemden het nieuwe land Aotearoa. Voor bezoekers van Nieuw-Zeeland behoren authentieke ontmoetingen met Maori tot de onbetwiste hoogtepunten van hun reis, evenals de weergaloze regenwouden, baaien, bergen en vulkanische landschappen van de twee hoofdeilanden en de vele kleine eilanden eromheen.

Oman

kroonluchter Sultan Qaboesmoskee in Muscat Foto: Tim BilmanDe op-een-na grootste kroonluchter ter wereld hangt boven de centrale gebedsruimte van de 
Sultan Qaboesmoskee in Muscat en bestaat uit 600.000 vergulden kristallen. Foto: Tim Bilman

Beste reistijd Oman
Tussen oktober en april is Oman het beste te bereizen. Dan is de luchtvochtigheid niet al te hoog en de temperatuur draaglijk (25 tot 35 graden).

Het Arabische schiereiland Oman is bij uitstek geschikt om cultuur en natuur te combineren. Je kunt kiezen uit meer dan zeshonderd kastelen, forten, burchten, verlaten spooksteden en boeiende ruïnes, meestal geheel zonder hekken en midden in het dagelijkse leven. Huur een 4WD voor ongekende offroad-ervaringen en gooi je tent achterin om te wildkamperen op de mooiste plekjes; dit kan (nog) perfect in het extreem veilige land. Het landschap verandert er voor je ogen: van bergen met grillige pieken tot vruchtbare oases met palmbomen en meertjes, en van duinen tot lange stranden en intieme baaitjes.

Srilanka

 uitzicht op Sigiriya sri lanka. Foto: Louise ten HaveInsidertip: vanuit de volkomen onbekende rots Pidurangala heb je een schitterend uitzicht 
op Sigiriya, de befaamde ruïnes van de citadel van koning Kassapa I (473-491). Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Sri Lanka
De beste reistijd voor Sri Lanka is niet eenduidig. De droge tijden zijn van november tot en met april voor de west- en zuidkust en highlands, en maart tot en met november voor de noordelijke helft van het land en de oostkust. Medio april is heel druk vanwege Singalees nieuwjaar en in juli of augustus vindt het grote tiendaagse boeddhistische Esala Perahera festival in Kandy plaats.

Met wandelbare bergen, goudgele en kilometerslange stranden, enorme nationale parken, antieke treinlijnen, heerlijk eten en verschillende klimaatzones lijkt Sri Lanka een wereld in het klein. Je kunt er in twee of drie weken een zeer gevarieerde reis maken. Dat vergt de nodige planning, maar het rondreizen is bijzonder aangenaam.

Suriname

De locals uit het Boven Suriname-rivierengebied grijpen een lange boottocht aan om even tot bezinning te komen. Zo ook Metsen Sane, onze bootjongen. Foto Tim BilmanDe locals uit het Boven Suriname-rivierengebied grijpen een lange boottocht aan om even 
tot bezinning te komen. Zo ook Metsen Sane, onze bootjongen. Foto: Tim Bilman

Beste reistijd Suriname
Houd in Suriname rekening met de vier seizoenen: de kleine regentijd (van begin december tot eind januari), de kleine droge tijd (van begin februari tot eind april), de grote regentijd (van eind april tot half augustus) en de grote droge tijd (van half augustus tot begin december). De droge periodes zijn de beste reistijden.

De meeste toeristen komen in Suriname niet verder dan de Beneden Surinamerivier en het Brokopondomeer. Maar voor het échte avontuur moet je juist verder afdalen naar het zuiden, naar de rand van de Amazone. Het landschap is er nog volledig ongerept en het tropisch bos onaangetast. Ingewijden beschouwen Zuid-Suriname – en niet Noord-Brazilië – dan ook als het minstverstoorde deel van de Amazone.

Tanzania: Zanzibar

Dhows, traditionele Arabische zeilboten, zijn een essentieel onderdeel van de Zanzibarese cultuur. In de tijd van de Arabieren werden er kruiden en slaven mee vervoerd. Foto: Hanneke de VriesDhows, traditionele Arabische zeilboten, zijn een essentieel onderdeel van de Zanzibarese cultuur. 
In de tijd van de Arabieren werden er kruiden en slaven mee vervoerd. Foto: Hanneke de Vries

Beste reistijd Zanzibar, Tanzania
Het lange en het korte droge seizoen op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar is respectievelijk van juni tot en met oktober en van januari tot en met februari.

Voor een eiland ter grootte van de provincie Utrecht kan Zanzibar op een bijzonder roemruchte geschiedenis bogen: in de eerste eeuwen na Christus streken hier Arabieren en Perzen neer om een belangrijke haven op de Zijderoute te creëren, gevolgd door de Portugezen en de sultan van Oman. De laatste introduceerde twee dingen waar het eiland in de Indische Oceaan nog steeds bekend om staat: kruidnagels en internationale slavenhandel. De lange kruisbestuiving tussen al deze beschavingen leidde tot de unieke Swahili cultuur. De tropische kust, turkooizen zee en uitgestrekte koraalriffen zijn algemeen bekend, maar er is meer. De kleinere droomeilanden die Zanzibar omringen bijvoorbeeld, zoals het schitterend groene Pemba en Chumbe.

Thailand

Rijstoogst in Chiang Rai Noord-Thailand. Foto Louise ten HaveRijstoogst in Chiang Rai. De basis van veel gerechten in Noord-Thailand is kleefrijst (sticky rice), 
die op charmante wijze wordt geserveerd in rieten mandjes. Foto: Louise ten Have

Beste reistijd Thailand
Wil jij Thailand bezoeken? Dan kun je het beste reizen tussen november en februari. De oostkust (met de populaire eilanden Ko Samui, Ko Phangan en Ko Tao) heeft veel minder last van de moesson (september t/m november) dan de westkust (Phuket).

Thailand, dat aan drie kanten grenst aan zee, is gezegend met een ruim drieduizend kilometer lange kust en tropische stranden en eilanden. Voor de gezondheidsbewuste reiziger is er een enorm aanbod aan wellnessresorts met yoga- en detoxprogramma’s op verschillende niveaus.

Ben je benieuwd naar de beste bestemmingen voor andere maanden van het jaar? Bekijk dan de themapagina Beste reistijd wereldwijd of bestel de Columbus Reisplanner.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!