Oostenrijk image

Oostenrijk


Reisgids

Oostenrijk
Europa
Getty Images

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Oostenrijk-vakantie: je gratis reisgids

Vol overgave omarmt Oostenrijk nog altijd de clichés. Koeienbellen, rood-witte tafellakentjes, schnitzel, Grüss Gott! Actieve reizigers vinden in het Alpenland hun outdoorwalhalla in zowel de zomer als winter. Maar slow travel hoort ook bij de aantrekkingskracht van Oostenrijk. Je vindt er talloze plekken om over de wereld uit te kijken en die vervolgens eventjes te vergeten.

Bezienswaardigheden in Oostenrijk

Denk je aan Oostenrijk, dan denk je aan de Alpen. In de koele beukenbossen, op de zonnige alpenweiden en nabij de heldere bergbeken verdwijnen zorgen als sneeuw voor de zon. Deelstaten Tirol en Vorarlberg vormen het Oostenrijk van de clichés; opgeslokt door de Alpen en met heerlijke, knusse bergdorpen. Karinthië, in het zuiden van Oostenrijk, is de populairste regio dankzij de vele dal- en bergmeren.

Zelfs in de Oostenrijkse steden is de natuur nooit ver weg. Met een stedentrip in Oostenrijk ervaar jij het beste van twee werelden: het bruisende van de stad én het rustgevende van de stadsnatuur. Wenen prijkt bovenaan ranglijsten van de groenste en meest leefbare steden ter wereld. Wij gingen op zoek naar de leukste activiteiten in Wenen en de omliggende natuur. Wist jij dat de Oostenrijkse steden uitstekend zijn te bereiken met de trein? Naar hoofdstad Wenen is zowel de reguliere dienstregeling als de nachttrein een comfortabele en duurzame optie. De beste tips voor de zeven leukste stedentrips van Oostenrijk hebben wij voor je verzameld.

Het nationale park Hohe Tauern in het zuidwesten is een van de grootste natuurgebieden van Europa en het mooiste gebied van het land. Hier vind je de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner, en de hoogste watervallen van Europa, de Krimmler Wasserfälle (380 meter). De Grossglockner Hochalpenstrasse is een van de mooiste bergwegen ter wereld, met vele haarspeldbochten en waanzinnige uitzichten over de bergen. Voor meer waanzinnige uitzichten zet je koers naar de Dachstein gletsjer, waar echte waaghalzen vanaf de 'suspension bridge' op 2700 meter hoogte boven de afgrond tussen de bergen lopen. 

Wat zegt de community

(9)
Bekijk reviews >

1. Tuf door Steiermark op een Vespa-scooter

In de omgeving van Gamlitz wemelt het ook nog eens van de wijnroutes, die dwars door de wijngaarden en talloze wijnhuizen en Buschenschanks (rustieke wijnbarretjes) lopen.

2. Maak de mooiste stedentrip van Oostenrijk naar Graz

Je vindt er schitterende architectuur, een spannende kunstscene, eten en drinken van topkwaliteit en een bijzonder relaxte sfeer – om maar te zwijgen over de locatie aan de voet van de Alpen

3. Voel je zo vrij als een vogel op de Adelaarsweg

De Adelaarsweg is een van de bekendste langeafstandsroutes in Tirol. Bekend betekent niet altijd druk: op sommige dagen kom je bijna geen mens tegen.

Beste reistijd

 
Speciale editie over reizen met kinderen

Nieuw! Columbus Travel Family

Speciale editie over reizen met kinderen

€ 7.99

reizen met kinderen

Bestel

Reisinspiratie

Van onze community

De plansee in wintersferen
De plansee in wintersferen
Oostenrijk
ArankaSinnema
Mist op het Serfauser Feld
Mist op het Serfauser Feld
Serfaus
ChristaThieme
Rust op de pier
Rust op de pier
Salzkammergut
Yvoto-Travel

Praktisch

 •  

 • Check het actuele reisadvies voor Oostenrijk van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Oostenrijk dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

  Reizen en corona 

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Het laatste wat je wil is dat je vakantie wordt verziekt door een infectieziekte. Daarom is het van belang dat je al vóór vertrek nagaat welke infectieziekten op jouw reisbestemming voorkomen en dat je je tijdig tegen die ziekten laat inenten. De meest voorkomende infectieziekten zijn buiktyfus, dtp (difterie, tetanus, polio), gele koorts, hepatitis A, hepatitis B, mazelen, TBC (tuberculose), dengue (knokkelkoorts) en malaria. Voor persoonlijk advies of een inenting kun je o.a. terecht bij de GGD. De tarieven voor vaccinaties kunnen per GGD verschillen. Sommige vaccinaties beschermen je lichaam levenslang, terwijl andere om de zoveel jaar vernieuwd moeten worden. Hoewel je je tot vlak voor een reis kunt laten vaccineren, is het aan te raden om er op tijd bij te zijn. In een ideaal scenario neem je reeds zeven maanden voor vertrek contact op met de GGD of een particuliere instelling

 • Munteenheid: euro (eur). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 mei Staatsfeest, 26 oktober Nationale Feestdag.

 • Welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Oostenrijk, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Oostenrijk gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type F
 • De hoofdstad van Oostenrijk is Wenen.
  Het oppervlak van Oostenrijk is 2x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Duits, Sloveens, Kroatisch, Hongaars.