Moldavië image

Moldavië


Reisgids

Moldavië
Europa
Columbus Travel

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Moldavië heeft één van de vruchtbaarste grondsoorten in de Sovjet, waarop grote bossen en wijngaarden groeien. Daartegenover staat dat het een van de armste en kleinste landen in Europa is. Er heerst een politiek en etnisch gespannen sfeer onder de bevolking. Een burgeroorlog heeft ervoor gezorgd dat Moldavië nu uit twee republieken bestaat: Transdniestr en Gaugauz. Toch blijft het een intrigerend land om te bezoeken, zowel vanwege de kleurrijke geschiedenis als om het kleurrijke landschap.

Chisinau is de hoofdstad van het land. Moldavië wordt in het westen en zuiden begrensd door Roemenië en door Oekraïne in het noorden en oosten. Het grootste deel van het land ligt tussen de rivieren de Proet en Dnjestr.
Het noorden van Moldavië is heuvelachtig, het zuiden is vlakker. De Dealul Bălănești is met 430 meter het hoogste punt van het land.

Moldavië heeft een gematigd landklimaat, met het hele jaar door neerslag. In de maanden september en oktober daalt de temperatuur en neemt de kans op regen toe, maar het aantal zonnige dagen is nog steeds behoorlijk groot. In november en december regent het vrij veel. De winters duren van circa half december tot april en zijn door de oostenwinden in het oosten en het zuiden erg streng met veel sneeuwval. De temperatuur in de bergen komt zo'n 130 dagen per jaar niet boven het vriespunt uit. In de lange, warme zomerperiode kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 25 graden Celcius, in de winter daalt het kwik tot onder de nul.

De overgrote meerderheid, 98 procent  van de inwoners, is Roemeens-orthodox of Russisch-orthodox. De overige twee procent bestaat uit katholieken, joden en baptisten.

Wat zegt de community

(2)
Bekijk reviews >

Van onze community

Troostend licht
Troostend licht
Zuid Moldavie
Corriedewinter
Zo gaat het al eeuwen in Orheuil Vechi
Zo gaat het al eeuwen in Orheuil Vechi
Noord Moldavie
Corriedewinter

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Moldavië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Moldavië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Je hebt voor reizen naar Moldavië geen visum nodig.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Moldavië:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Moldavië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: moldavische leu (MDL). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  8 maart – Internationale Vrouwendag

  Deze wereldwijd erkende feestdag staat in het teken van de strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen.

  1 mei – Dag van de Arbeid

  Viering van de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse met hoop op een rechtvaardige samenleving.

  9 mei – National Heroes Day

  Op deze dag wordt de overwinning op nazi-Duitsland gevierd.

  27 augustus – Onafhankelijkheidsdag

  Op 27 augustus 1991 verklaarde Moldavië zich onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Sindsdien een jaarlijks terugkerende herdenkingsdag.

  31 augustus – National Language Day

  Limba Noastra, oftewel Onze Taal. Een feestdag in Moldavië en tevens het volkslied van het land. 

 • Moldavië – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Moldavië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Moldavië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type EStekker type F
 • Tijdsverschil: 1 uur later
  De hoofdstad van Moldavië is Chisinau.
  Het oppervlak van Moldavië is helft van Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Moldavisch.