Ibiza

Ibiza is hét party-eiland van de Middellandse Zee. Diverse grote clubs en hotels zijn hier gevestigd. Vooral onder jongeren is Ibiza een populair eiland. Ook als je minder van feestjes houdt biedt Ibiza volop mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld naar de opgravingen bij Sa Caleta of naar het natuurgebied Ses Feixes. Andere bezienswaardigheden zijn de Catedral de Dalt Vila, de oude muren van Dalt Vila en de verschillende grotten die het eiland rijk is.

Informatie over Ibiza

Beste foto's & tips van Ibiza

'496542' door RobHoekstra '496542' door RobHoekstra

SpanjeIbiza

SpanjeIbiza

Eilandhoppen op 2...u

RobHoekstra

Rondom Ibiza liggen een aantal kleine eilandjes om met een bootje naartoe te hoppen. De bekendste is Formentera. Ook wel de Bahama's van de Middelandse zee genoemd. Dit is es Vedra. Een rotseiland waarover vele mythes bestaan voor de zuidwest kust van Ibiza. Hier geen zandstranden maar een bijna 400 meter hoge rots.

'478987' door Fransvdg '478987' door Fransvdg

SpanjeIbiza

SpanjeIbiza

De hippiemarkt in Es.

Fransvdg

Ibiza staat bekend als party-eiland met grote discotheken en extravagante bezoekers. Laat je echter niet weerhouden om er heen te gaan. Zeker in het naseizoen merk je van al die gekkigheid en herrie niet veel. En je kunt nog wel genieten van een heerlijk klimaat. Iedere woensdag is er een kleurrijke hippiemarkt in Es Canar. De meeste hippies zijn intussen op leeftijd maar de sfeer is er heel lekker relaxt en de muziek laat je terugdromen naar de jaren ’60 en ’70. Ook als je niets koopt, valt er veel te zien. Er zijn leuke levende standbeelden en heel veel stalletjes met sieraden, shawls, kunst, kleding, muziek enzovoort. Om bij de hippiemarkt te komen moet je eerst naar het plaatsje Santa Eulària des Riu. Daar is een leuke haven en een mooi kerkje op een heuvel, de Puig. Neem gerust even de tijd om naar boven te klimmen. Het is de moeite waard. Es Canar is een strandplaatsje met heel veel horeca. (Ik vond het eten en drinken hier duidelijk goedkoper dan in Ibiza Stad). De hippiemarkt ligt iets verderop, op loopafstand, in het voormalige bungalowpark Club Punta Arabi. Als je na je bezoek aan de hippiemarkt nog even doorloopt naar de kust kun je een mooi rondje over rode rotsen langs de Middellandse Zee maken. Er zijn ruime parkeerterreinen voor mensen die er met de auto naar toe willen. Parkeren kost €3,50 per dag. Maar je kunt er ook met het openbaar vervoer vanuit Ibiza Stad komen. Dat is niet duur. De bussen vertrekken uit de Avinguda d’Isidor Macabich. Dat is een drukke straat en het is wel even zoeken bij welke bushalte je moet zijn. Ook zijn er een aantal buslijnen waarvoor je je kaartje vooraf moet kopen in een kantoortje. Ga er dus op tijd naar toe om je te oriënteren. Tot en met eind oktober is er een prima dienstregeling. Minstens een keer per uur kun je met de bus weg. Ook in Santa Eulària moet je weer een kaartje bij een loket kopen voor het vervolgstuk naar Es Canar. Er is geen rechtstreekse busverbinding. Je kunt wel met een toeristengroep in een aparte bus vanuit Eivissa stad een hele dagtocht maken, maar dat is veel duurder.

'479048' door Fransvdg '479048' door Fransvdg

SpanjeIbiza

SpanjeIbiza

Formentera ...fietsei

Fransvdg

Ten zuiden van Ibiza ligt het eiland Formentera. Ik kan iedereen aanraden om daar ook eens te gaan kijken. Het eiland is niet groot en je kunt er leuke fietstochten maken. Meteen als je van de boot af komt zie je de fietsenverhuur. Meerdere zaken, dus er is volop keus. Ook brommertjes staan daar te kust en te keur, maar dan moet je wel je rijbewijs laten zien. Eigenlijk heb je geen brommer nodig, want de verste tocht is die naar de vuurtoren op de zuidoostelijke punt van het eiland. De fietsroute daar naar toe en, voor een deel langs een andere weg, weer terug is iets meer dan 40 kilometer lang. Je moet dan alleen wel even flink trappen als je de Mola op wilt. Die is namelijk bijna 200 meter hoog. Neem dus een fiets met versnellingen! De terugweg is daarna natuurlijk een “eitje”….. Op de Mola is ook een klein dorpje met een mooi wit kerkje en een oude molen. Bij de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht vanaf de steile rotsen. Ook kun je proberen om een van de vele hagedissen mooi te fotograferen. Voor een lunch kun je natuurlijk een restaurantje opzoeken, maar ik kan ook reclame maken voor een broodje en wat drinken bij een lokale kruidenier. Zelf stapte ik op een zondagochtend in Sant Ferran de ses Roques bij een kleine supermarkt naar binnen. De eigenaar verkocht stokbrood en lekker beleg: verschillende Spaanse kaas- en worstsoorten. Hij smeerde het brood voor me en voorzag het daarna rijkelijk van dikke plakken kaas en heerlijke olijventapenade. Je komt door meerdere dorpjes, langs druivenvelden, baaien en akkertjes. Vlak bij de haven zijn mooie zoutpannen en ook zijn er legio stranden, waar je naar keuze met of zonder zwembroek mag verschijnen. In alle eerlijkheid is één dag Formentera waarschijnlijk lang genoeg om alles te bekijken. Maar het is beslist de moeite waard om hier naar toe te varen. Voor de mensen die minder goed ter been zijn of om een andere reden zich liever laten rijden, er zijn ook bustochten mogelijk. De overtocht met de catamaran vanuit de haven van Ibiza duurt 35 minuten. Die is wel prijzig, in oktober 2011 bijna €46,00 voor een retour. Je kunt ook voor de helft van dat geld gaan, met een kleinere boot die er twee keer zo lang over doet.

Laat kaart zien

Laatste Ibiza artikelen

Zo ga je op ecovakantie op Ibiza

Zo druk als het op sommige stranden van Ibiza is, zo rustig is het in het binnenland. Hier wordt het landschap namelijk gedomineerd door groen: heel veel groen. De bergen en bossen zijn dé plek voor een relaxte ecovakantie.

Zo druk als het op sommige stranden van Ibiza is, zo rustig is het in het binnenland. Hier wordt het landschap namelijk gedomineerd door groen: heel v...

Het geheime binnenland van Ibiza

Living in the fast lane, dat is op Ibiza niet moeilijk. Maar het is nog veel eenvoudiger om precies het tegenovergestelde te doen. Op een steenworp afstand van de grootste dansfeesten van Europa kun je mediteren op verlaten stranden en uitpuffen op een ecologische boerderij.

Living in the fast lane, dat is op Ibiza niet moeilijk. Maar het is nog veel eenvoudiger om precies het tegenovergestelde te doen. Op een steenworp af...