The roof is on fire: 5x de hipste dakterrassen image

The roof is on fire: 5x de hipste dakterrassen

Fan van grote steden als Barcelona, Londen, Parijs, Berlijn en Boedapest maar heb je moeite om er rustige plekjes te vinden? Ga de hoogte in en je hebt het rijk vrijwel voor jezelf ...


1. Relax op een rooftoprestaurant in Barcelona
 

Doe je yoga-oefeningen in alle rust bij het zwembad van vijfsterrenhotel Mandarin Oriental, pal aan de Passeig de Gràcia. (Foto: Mandarin Oriental Group)


Ja, Terrat, het rooftoprestaurant van vijfsterrenhotel Mandarin Oriental, ligt inderdaad aan de drukke winkelstraat Passeig de Gràcia in Barcelona. Maar zodra je op de negende verdieping staat zijn de verkeersgeluiden nauwelijks nog te horen. Hierboven geniet je in alle rust en met de voetjes omhoog van een cocktailtje – prijzig, dat wel – of Peruaanse cuisine; de keuken is het domein van een Peruaanse chef die bekendstaat om zijn heerlijke ceviche. O, en dan nog iets: Gaudi’s Casa Battló staat aan de overkant van de straat en de iconische La Sagrada Família iets verderop. Geen slecht uitzicht, dachten wij zo. Wij bezochten het dakterras op zondagmiddag, vlak nadat het openging (12 uur). De bar was nog gesloten waardoor we deze dakoase zeker twee uur lang voor onszelf hadden. Zwembad en ochtendyoga alléén voor gasten, tel. +34931518888.

 

2. Slenter door een openbare daktuin in Londen
 

Geniet van een prachtig uitzicht over Londen vanaf het nieuwe The Garden at 120. (Foto: Dirk Lindner)

Je hoeft de wolken niet te krabben voor een waanzinnig uitzicht, zo bewijst The Garden at 120 in het centrum van Londen. Dit nieuwe dakpark ligt ingeklemd tussen ‘The Gerkin’ (30 St Mary Axe) en ‘The Walkie-Talkie’ (20 Fenchurch Street), en biedt uitzicht op Canary Wharf en The Shard. The Garden at 120 zelf – de Engelsen hebben er nog geen troetelnaam voor bedacht – ligt op de zestiende verdieping van One Fen Court, het hoofdkwartier van een Italiaanse verzekeringsmaatschappij, en is te bereiken via een lift. Het dakpark wordt gekenmerkt door een stalen frame waar planten tegenaan groeien, bloemperken en een watergoot, en voldoende zitplekken om van je zelf meegenomen lunch te genieten. Gratis toegang, first come, first served.
 

3. Regel een romantisch diner voor twee in Parijs
 

Drink een goed glas champagne op het dak van het Parijse vijfsterrenhotel Shangri-La. (Foto: Shangri-La Hotel)

Elke keer als we het hebben over het vermijden van de massa gebruiken we de Eiffeltoren als voorbeeld. Je kunt net als iedereen aansluiten in de rij, een peperduur kaartje kopen en in een lift omhoogschieten. Maar je kunt de toren óók op alternatieve wijze beleven. Bijvoorbeeld vanaf het dak van een nabijgelegen gebouw. Het mooiste en meest romantische tafeltje van Parijs staat op het dak van vijfsterrenhotel Shangri-La. Tot eind oktober 2019 is het terras van Suite 410 omgetoverd tot pop-up champagnebar ‘Bar à ciel ouvert by Krug’, een initiatief van het Franse champagnehuis Krug. Goedkoop is het niet; een glas Krug Grande Cuvée 167ème kost je € 55, een fles € 275. Dit evenement keert jaarlijks terug.

 

4. Drink een Berlijns biertje op het dak van een parkeergarage
 

Geniet van een lekker biertje uit de fles met spectaculair uitzicht over Berlijn. (Foto: Georg Roske)


In de hippe opkomende Berlijnse buurt Neukölln vind je allerlei toffe creatieve initiatieven. Zo heb je het Klunkerkranich: dit is het dak van een parkeergarage dat is omgetoverd tot café. Als je naar boven gaat met de lift kom je er terecht en geniet je van een spectaculair uitzicht over de Duitse hoofdstad. Wat het nog leuker maakt, is dat er vaak livemuziek is en je hier dus de nieuwste bandjes ontdekt. Bier drinken doe je hier lekker makkelijk uit de fles. Ook hoef je helemaal niet diep in de buidel te tasten: de toegangsprijs is slechts een paar euro. 

 

5. Kijk 360 graden rond in Boedapest
 

Drink een cocktail op een voormalig warenhuis in Boedapest. (Foto: 360 Bar Budapest)

In Boedapest is de 360 Bar hip, hot and happening. Boven de Alexandra-boekwinkel- en koffiehuis die ook een bezoek waard is vanwege het prachtige interieur, bevindt zich dit dakterras. Het dakterras is modern en hip aangekleed, maar toch heeft de bar een oud karakter. Dit omdat de 360 Bar zich bevindt op het voormalige Parisi Nagyárúház (het Parijse Grootwarenhuis) dat in 1910 openging. De winkel had toen ook al een terras op het dak en in de winter zelfs een ijsbaan. Nu kun je er genieten van drankjes en livemuziek en een geweldig uitzicht over de Hongaarse hoofdstad. De toegang? Die is gratis!

Ga je voorlopig niet op reis maar heb je wel zin om de hoogte in te gaan? Lees dan hier op welk dakterras je in Nederland moet zijn. 

Hoofdafbeelding: Mandarin Oriental Hotel Group