Op naar het Hoge Noorden: 7 must-do’s in Noorwegen image

Op naar het Hoge Noorden: 7 must-do’s in Noorwegen

Oh Noorwegen, wat ben je mooi. Droom jij van een reis naar dit winterwonderland? Met deze tips maak jij er een onvergetelijke ervaring van.  

Ga toch sleeën

Communitylid Manon van Goethem deed het! ‘Als je naar een koude bestemming afreist is het toch wel een van de activiteiten die je te binnen schiet: een tocht met sledehonden! Dit wordt vaak geassocieerd met plekken als Lapland of Tromsø. Maar er zijn ook plekken in het zuiden van Noorwegen waar je deze activiteit kan doen.

Wij verbleven in de kerstvakantie met de familie in een cabin midden in de Noorse natuur. Lekker elke dag op de ski’s de sneeuw in. Maar omdat mijn ouders niet skiën wilde ik een extra winterse activiteit toevoegen aan de planning. En toen kwam ik er achter dat er in de buurt ook een husky farm zat, waar je sledetochten kon maken.

Het was mijn tweede keer achter de honden aan, maar het blijft een fantastisch gevoel om zo door het prachtig besneeuwde landschap te glijden. Wij mochten ook de slede besturen, dat vond ik helemaal gaaf! En een bijkomend voordeel is dat er ook voldoende tijd is om voor en na de tocht te knuffelen met alle honden. Dit gebied bevind zich op 3 uur rijden van Oslo, dus het is zelfs nog te combineren met een lange stedentrip.’

 

Bewonder het noorderlicht

De meeste kans om het noorderlicht te zien is op een plek zonder lichtvervuiling, als er geen bewolking is. Communitylid Marjan Stolk denkt daar anders over … ‘Ik ken de regels, maar met deze foto hoop ik het tegendeel te bewijzen. Bewolking voegt voor mij juist iets toe, net als de verlichte huisjes. Dus soms moet je ook met fotograferen van de gebaande paden af. Deze heb ik genomen vanaf ons balkon in het schitterend gelegen Malangen Resort, vlakbij het (tot nu toe) onbekende en onbedorven Mestervik.'

 

Ski in het donker

In de winter is het aantal uren daglicht erg beperkt in Noorwegen, in het noorden komt de zon in december zelf helemaal niet op. Ondanks de donkere dagen is Noorwegen een perfecte wintersportbestemming. Niet alleen sneeuwzeker, maar ook heel bijzonder omdat je op sommige plaatsen overwegend in het donker skiet. Communitylid Anne-roos Hesselmans kan het zeker aanbevelen: ‘We kwamen net van tafel toen we de piste af skiede en dit zagen, je zou denken dat we net klaar waren met dineren, maar schijn bedriegt. Doordat de zon maar een paar uur per dag schijnt, was er om 1u 's middags al een avond zonnetje te vinden!

 

Bekijk de zonsopkomst in de Lofoten

Communitylid Antwan Janssen: ‘Een van de mooiste plekjes op de Lofoten is het pittoreske vissersplaatsje Hamnoy, tevens het oudste vissersdorpje van de Lofoten. Als je de Koning Olavsweg volgt die de Lofoten van noord naar zuid doorkruist kom je er vanzelf langs. Het plaatsje ligt prachtig aan het water met op de achtergrond de steile bergen die zo kenmerkend zijn voor de Lofoten. Het dorpje zelf stelt niet veel voor, het is vooral de ligging die het zo bijzonder maakt.

Wij hebben in het plaatsje zelf overnacht en ’s ochtends wilde ik foto’s maken van de zonsopkomst. Bij het wakker worden keek ik uit het raam en zag niets anders dan een grauwe grijze lucht waaruit sneeuw viel. Zelfs de steile bergen, die toch echt vlak voor ons huisje lagen, waren niet te zien.
Toch maar opgestaan, je bent er tenslotte maar een keer, en naar buiten gegaan om foto’s te maken. In het begin was het niet bijzonder, maar opeens kleurde de lucht roze toen de zon toch een poging waagde door het wolkendek heen te breken. Terwijl het bleef sneeuwen kon ik enkele foto’s maken van dit prachtige tafereel en slechts 2 minuten later gaf de zon het op en werd de lucht weer grijs.’

 

Spot wildlife in de sneeuw

Van vossen tot orka’s, je kunt veel dieren spotten in Noorwegen. Communitylid Richard Hoek kwam dit bijzondere rendier tegen: ‘Tijdens één van mijn reizen naar Spitsbergen kwamen we, een paar kilometer van de hoofdstad Longyearbyen, dit rendier tegen. Deze rendieren op Spitsbergen zijn anders dan op het vasteland van Noorwegen. Ze hebben wat kortere poten en een grotere neus. Allemaal om tegen de extreme kou te kunnen.’

 

Ontmoet een local

Communitylid Fransje Grisnich: ‘Toen we terugreden van de Noordkaap kwamen we langs een houten huisje waarvoor een man op zijn bankje zat. Omringd door souvenirs van rendierhuid. Binnen had hij nog veel meer spullen te koop. Het was één van de weinige gelegenheden om een local te fotograferen. Afgezien van de schaarse steden, in horecagelegenheden en bij de weinige benzinepompen zie je niet veel mensen in het Noorden van Noorwegen. Ik denk niet dat deze man kan leven van zijn souvenirverkoop.’

 

Into the wild in een national park

In Noorwegen heb je nog heerlijk de ruimte. Communitylid Jesse Neervens bracht enkele dagen in een hut door zonder iemand te zien of tegen te komen. En met deze prachtige foto wint Jesse de maandprijs van de #mynorwaystories fotowedstrijd. Gefeliciteerd Jesse, de Fjällräven-tas komt naar je toe. 

 

Ben jij weleens in Noorwegen geweest?

Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal! Heb je in Noorwegen een prachtige foto gemaakt? Deel hem dan met ons. Iedere maand belonen wij de mooiste foto met een Fjällräven-tas. En in december wordt de Norway Story van het Jaar gekozen. Die wint een Nikon D7500 + AF-S DX NIKKOR 18-105 VR kit. De kit bestaat uit de D7500-camera en het AF-S DX NIKKOR 18–105mm f/3.5-5.6G ED VR-objectief. Je kunt je foto nog t/m 31 december met ons delen. Hier lees je hoe je dat doet.