Ontdek Texel buiten de gebaande wadplaten: 4 bijzondere activiteiten die je niet mag missen image
Justin Sinner

Ontdek Texel buiten de gebaande wadplaten: 4 bijzondere activiteiten die je niet mag missen

Wil jij graag op vakantie in eigen land maar weet je niet waarheen? Dan is Texel voor jou een ideale bestemming. Met deze vier unieke activiteiten verken je het grootste Waddeneiland buiten de gebaande paden.

1. Windsurfen aan de Noordzeekust

De Noordzeekust van Texel behoort tot de beste windsurfplekken van Nederland. Neem je het niet van ons aan? Neem het dan van meervoudig wereldkampioen windsurfen en Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe aan. De geboren Texelaar spendeerde een groot deel van zijn jeugd in het water rond Paal 17. Vooral in de zomer wordt hier volop gewindsurft. De ligging van de strekdammen en zandbanken zorgt voor ideale condities, voor zowel beginners als gevorderden. Zelf leren windsurfen in ‘Dorians speeltuin’? Bij Surfschool Texel kan je terecht voor surflessen, vanaf € 35 per persoon.

De Noordzeekust van Texel is geweldig om te windsurfen. Foto: Unsplash

2. Sterrenkijken aan de Texelse hemel

De hemel boven Nederland kampt op veel plekken met lichtvervuiling. Maar op Texel wordt het nog écht donker. Tijdens speciale kijkavonden in Volkssterrenwacht De Jager kun jij door telescopen naar de fonkelende sterrenhemel turen. De eerstvolgende kijkavond van dit jaar staat gepland op woensdag 12 augustus. De sterrenwacht beschikt ook over een zonnekijker, waarmee je zelfs op klaarlichte dag en in hartje zomer, zonnevlammen en -vlekken kunt observeren. 

Op Texel wordt het nog écht donker waardoor je er een prachtige sterrenhemel kan zien. Foto: Justin Sinner

3. Wandelen in De Slufter

Kreken, kwelders, wilde planten, duinen en naderend zeewater; De Slufter in Nationaal Park Duinen van Texel is misschien wel de mooiste natuurparel van het eiland. Eén probleempje: het gebied is niet vrij toegankelijk. Maar laat je daar niet door kisten. Je kan onder begeleiding van een gids een wandeling maken, en zodoende de weidsheid van dit unieke gebied te ervaren. Laarzen aan, kinderen mee! € 12,95 p.p.

De Slufter is een prachtig natuurgebied op Texel waar je grote wandelingen kan maken. Foto: Ruud van den Berg


4. Logeren in een yurt bij Den Hoorn

Als je écht volledig wil onthaasten, kan je terecht bij Piet en Ina Laan, de uitbaters van Texel Yurts. Zij wonen permanent in een yurt en hebbben een heel kamp opgeslagen op één van de mooiste plekken van Texel. Geloof ons: het is een pure belevenis om te logeren in een duizenden jaren oude nomadische woontent uit Mongolië.  Zelf proeven van het yurtleven? Huur dan een van de vijf tenten, die geposteerd staan op een apart gedeelte van duinkampeerterrein Loodsmansduin. Je hoeft de houten deur maar open te zwiepen om je in de natuur te begeven. De camping ligt op een vloedhaak (strandwal) en het strand is vlakbij. Midweek of weekend vanaf € 310 voor twee en € 400 voor zes personen.

Bij Texel Yurts overnacht je in een authentieke Mongoolse yurt, op een mooie locatie midden in Nationaal Park Duinen van Texel. Foto: Texel Yurts

Wil jij meer unieke plekken ontdekken in Nederland? Bestel dan nu onze special 'In Eigen Land' , die sinds 1 juli in de winkel ligt. Je krijgt hem direct thuisgestuurd en betaalt geen verzendkosten naar een adres binnen Nederland.