texel

Foto door Reisreporter Dianadm

Door de crisis zijn we anders naar onszelf en de wereld gaan kijken. We zijn erachter gekomen dat we niet per se ver hoeven te reizen om onvergetelijke reiservaringen op te doen. Het avontuur begint al om de hoek en is vaak verrassend avontuurlijk en exotisch. 

De hoogtepunten van Noord-Nederland

Een dag wandelen op een van de Waddeneilanden is de ultieme microvakantie. Toch valt er ook op het vasteland van Friesland genoeg te beleven. Het uitgebreide netwerk van sloten en meren leent zich perfect voor vaar- en zeiltochten. In het hart van Friesland ligt het waterrijke laagveengebied de Alde Feanen. Op palingvissers na kom je hier niemand tegen. Hoofdstad Leeuwarden is een goed bewaard stadsgeheim.

Er gaat niets boven Groningen, zo luidt de slogan. De provincie beschikt niet alleen over het noordelijkst gelegen punt, maar ook over een roemruchte geschiedenis, uitgestrekte landschappen en een ongerepte Waddenkust. Wandelen en fietsen kan hier overal. Het is nergens druk en er zijn veel stroompjes en (in ere) herstelde beekdalen. Kenners roemen het Dal van de Ruiten Aa.  

Op de Waddeneilanden kan je lekker uitwaaien en genieten van de pure buitenlucht. Foto: Simone Wittgen

Oer. Zo zou je de afwisselende wildernis van Drenthe het beste kunnen omschrijven. De natuur in deze dunbevolkte provincie is bij uitstek geschikt voor mensen die back to basics willen gaan. Als je op trektocht gaat met Cabiner kom je dagenlang niemand tegen. Ook kanovaren, wildplukken en survivallen behoren tot de mogelijkheden. 

Zeg je Overijssel, dan zeg je Hanze. De rijke handelshistorie is nog goed zichtbaar in Hanzesteden als Deventer, Kampen en Zwolle. Als natuurliefhebber haal je je hart op in de Weerribben. Op de kanaaltjes van dit moerasland waan je onmiddellijk in het buitenland. De Sallandse Heuvelrug kenmerkt zich juist door reliëf – de heuvels doen niet onder voor Zuid-Limburg.

Flevoland is niet alleen de jongste maar ook de meest onderschatte provincie van het land. Slechts weinig mensen weten dat Flevoland ontzettend veelzijdig is. Van stranden tot uitgestrekte loofbossen en van bloembollenvelden tot de Grote Vijf, je komt ze allemaal tegen. Boven aan je lijstje horen de Oostvaardersplassen te staan. Ga vroeg en je hebt deze filmische wildernis voor jou alleen. 

Stiltemomentje op het strand van Egmond aan Zee, Noord-Holland. Foto: Stijn Hoekstra

De hoogtepunten van Midden-Nederland

De keuze is reuze als je Gelderland bezoekt. Kies je voor de oevers en uiterwaarden van de grote rivieren? Val je voor de oude binnensteden van Nijmegen of Zutphen? Of ga je voor de kastelen en buitenplaatsen van de Achterhoek? Natuurlijk mag ook De Hoge Veluwe niet ontbreken. Teamtripper organiseert safari’s in het gebied, compleet met terreinwagen, daktent en wildlifegids. 

Utrecht is klein maar fijn. Op een klein oppervlak kun je genieten van kastelen, bijzondere natuurgebieden en sfeervolle steden als Utrecht en Amersfoort. Door het geringe formaat en de aanwezigheid van fietsroutes is Utrecht ideaal voor fietsvakanties. Op originele wijze de Utrechtse Heuvelrug verkennen? Neem dan de trein, van Baarn naar Maarn.      

Ben je wel een echte Hollander als je nog nooit in Volendam of Marken bent geweest, of een bollenveld, molen of kaasmarkt van dichtbij hebt meegemaakt? De bezienswaardigheden van Noord-Holland reiken echter verder dan de stereotypen. Zo vind je in de duinen nog bunkers uit de Tweede Wereldoorlog (de Atlantikwall) en maak je in De Kop van Holland het onvervalste boerenleven mee. 

Zuid-Holland is populair onder toeristen en drukbevolkt. Alleen al voor de steden – van stokoud tot hypermodern – zou je twee weken uit moeten trekken. De rust is echter nooit ver weg. In Zuid-Holland kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op: de kust, met zijn heerlijke badplaatsen, het Groene Hart, met zijn groene polderweiden, en De Biesbosch, met zijn ‘Nederlandse jungle’.   

In het Zuid-Limburgse Heuvelland waan je je in Toscane. Foto: Brenda Somers

De hoogtepunten van Zuid-Nederland

De Zeeuwse band BLØF bezong zijn geboortegrond treffend. In Aan De Kust prijzen ze onder andere de voortreffelijke keuken en het unieke landschap, plat en zilt. Zeeland is ook een paradijs voor strandliefhebbers. De goudgele stranden behoren tot de veiligste en mooiste van het land. Ook niet verkeerd: in de zomermaanden geniet je hier van het hoogste aantal zonuren. Het gemoedelijke dorpje Wolphaartsdijk en het Veerse Meer zijn onontdekte parels. 

Ook Noord-Brabant werd bezongen (in het mooiste lied), maar dan om heel andere redenen: de zachte G, de warmte en de bourgondische levensstijl. Die gezelligheid is alom aanwezig in de oude dorps- en stadskernen, die bol staan van de cafés en goede restaurants. Wie de kilo’s eraf wil lopen kan terecht in de vele uitgestrekte natuurgebieden. Je hebt vast van De Biesbosch gehoord. Maar ken je De Groote Peel en ‘de Brabantse Sahara’ (De Loonse en Drunense Duinen) ook al? 

We sluiten deze samenvatting af met het meest buitenlandse stukje texel: Limburg. Dat zie je niet alleen, dat próéf je ook. De vruchtbare gronden brengen heerlijke producten voort, zoals asperges (het ‘witte goud’) en prijswinnende wijnen. Op landschappelijk vlak verdient Zuid-Limburg een speciale vermelding. Tussen de glooiende heuvels kom je al gauw in Franse sferen. Je kunt er naar hartenlust wandelen, fietsen en fijnproeven. Voilà, wat wil je nog meer?

Beste foto's & tips van texel

'1114191' door sidonius '1114191' door sidonius

Nederlandtexel

Nederlandtexel

Lijnen op het strand

sidonius

Verleden week was ik op Texel, en heb weer genoten van alles wat dat eiland te bieden heeft. Het strand trekt altijd, zeker aan het eind van een zonnige dag. Je weet nooit wat je aantreft. Dit keer was het terugtrekkend water, het werd eb. Dan krijg je mooie lijnen en vormen op het nog natte zand, die opgloeien door de ondergaande zon. Wat wil een mens nog meer, alles binnen bereik in eigen land.

'1096915' door Dianadm '1096915' door Dianadm

Nederlandtexel

Nederlandtexel

Paal 21

Dianadm

Minstens één keer per jaar bezoek ik één van de Waddeneilanden. Het vakantiegevoel begint al op de boot en hoe vaak ik er ook al geweest ben, het is iedere keer weer genieten. Texel is mijn favoriet met prachtige natuurgebieden, hoge vogeldichtheid en het strand en de zee die nooit ver weg zijn. Dit keer volgen we het spoor van reisreporter Karin naar Utopia, een prachtgebied voor vogelaars (dank voor de tip!) en hierna tuffen we op onze solexen naar paal 21, waar de strandhuisjes in afwachting zijn van hogere temperaturen.

'1117360' door MaJaTa '1117360' door MaJaTa

Nederlandtexel

Nederlandtexel

De boet van Hopman

MaJaTa

Vanaf het parkeerterrein bij strandpaal 21 aan de westkant van Texel, net boven de Koog loop je zo De Nederlanden in. In dit jonge duingebied, onderdeel van De Muy is de invloed van het zoute water verdwenen. Er is een dijkje aangelegd dat het zoute water uit De Slufter tegenhoudt. In 2008 werd het gebied bij een grootschalig natuurontwikkelingsproject heringericht, om de oorspronkelijke natuur een kans te geven zich te herstellen. De rechte afwateringssloot werd omgevormd tot een licht kronkelende binnendijkse kreek met glooiende oevers waar heel veel vogelsoorten vertoeven. De duinen in het gebied zijn bijzonder fraai en hebben steile hellingen. Een deel van het gebied is nog agrarisch in gebruik en hier lopen de mooie galloway-runderen vrij rond. Vanaf de parkeerplaats van paal 21/Mienterglop start een mooie wandeling door De Muy/Nederlanden van 4 kilometer. Volg de blauwe route, ook mag je hier op het brede pad fietsen. In het gebied vind je ook het hoge duin de Bertusnol. Als je de steile trap omhoog klimt, wacht je boven een prachtig uitzicht. Op de drone foto zie je de schapenboet in het gebied, de boet van Hopman. Zoek je een aparte trouwlocatie dan moet je hier zijn zo midden in de natuur! Een boet is een Westfriese benaming voor een schuur of bijschuur. Van oorsprong werd er met boet alleen een houten schuur of bijschuur bedoeld. De aanduiding komt voor in het noordelijk deel van Noord-Holland. Op Texel duidt de benaming vooral een kleine schuur aan die diende als opslag voor hooi en ander voer voor de schapen.