Dorian van Rijsselberghe: 'Alsof je elke dag naar dezelfde speeltuin gaat' image
Lkoedam

Dorian van Rijsselberghe: 'Alsof je elke dag naar dezelfde speeltuin gaat'

De Nederlandse Dorian van Rijsselberghe werd in 2012 wereldkampioen windsurfen en vorig jaar won hij goud in Rio de Janeiro. Inmiddels woont hij in Los Angeles en reist hij voor het surfen de hele wereld over. Maar het begon allemaal bij Paal 17, op Texel.Voor zijn sport reist Dorian de hele wereld over (Foto: Dorian van Rijsselberghe)Hoe zag jouw afgelopen jaar eruit?‘Vorig jaar was ik maar vier maanden thuis. Voor de rest trainde ik over de hele wereld. De omstandigheden zijn overal heel anders. Om mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden voor Rio ben ik veel naar Brazilië geweest om te surfen. Je went dan aan de windpatronen en temperaturen en dat is erg belangrijk.' Hoe begon het allemaal?‘Ik ben op Texel geboren en daar begon ik ook met surfen, bij Paal 17 aan de Noordzeekant. Het is nog steeds mijn favoriete plek in Nederland. Je moet je voorstellen dat je elke dag naar dezelfde speeltuin gaat. Je weet precies waar alle toestellen staan. Als je daar begint, dan links gaat, een korte slag naar rechts en dan kom je bij de glijbaan; je kent de omgeving op je duimpje. Voor mij is het water een beetje mijn speelplaats. Je weet precies bij welke omstandigheden je waar moet zijn. De golven moet je leren lezen. Wanneer ze weggaan en wanneer ze op komen zetten. Op een gegeven moment zit er zoveel tijd en ervaring in dat het een soort boek wordt dat heel goed te lezen is voor je.'

Kersvers Olympisch kampioen Dorian leerde windsurfen voor de kust van Texel (Foto: Dorian van Rijsselberghe)Gaan windsurfen en reizen goed samen?‘Wij zagen de wedstrijden altijd een beetje als een vakantie. Wij gingen eigenlijk niet naar Turkije of Griekenland om te relaxen in een all-inclusive resort, maar trokken eropuit met onze auto en windsurftrailer die beide volgeladen waren met materiaal. Frankrijk, Duitsland, Engeland of België waren onze favorieten. Dan gingen we als familie in een huis of appartement en stond alles in het teken van het windsurfen. Moeders las het ene boek na het andere op het strand en vaders tuurde met zijn verrekijker naar zijn zoons – mijn broer en ik – die op het water aan het windsurfen waren. Ik kijk altijd met een heel fijn gevoel terug op deze eerste reis- en surfervaringen!”

Gelukkig heeft Dorian voldoende tijd om een bestemming in zich op te nemen (Foto: Dorian van Rijsselberghe)Meer lezen over de reiservaringen en -tips van Dorian? Lees het in onze gloednieuwe Reisbucketlist 2017 die nú in de winkel ligt. Hierin laten we 50 reislustige BN’ers aan het woord. Zo doet Dorian een boekje open over windsurfen in Caribisch Nederland, waaronder Bonaire.