Dagje of weekendje weg naar Den Bosch en Heusden: hier moet je zijn image
Foto: VisitBrabant

Dagje of weekendje weg naar Den Bosch en Heusden: hier moet je zijn

In Noord-Brabant voelt elke dag als een nieuwe vakantie. De afstanden tussen steden, pittoreske dorpjes en highlights zijn gemakkelijk te overbruggen. De historische hoofdstad ’s-Hertogenbosch combineer je bijvoorbeeld heel gemakkelijk met het pittoreske vestingstadje Heusden, op slechts zestien kilometer fietsen van elkaar. En waar je ook bent, de prachtige natuur ligt altijd om de hoek. Dit zijn onze tips om de regio te ontdekken!

Ultiem genieten in 's-Hertogenbosch

Ga eens voor een andere 'point of view' en beleef 's-Hertogenbosch vanaf het water. Foto: VisitBrabant

Ze laten een onuitwisbare indruk achter: de historische panden van Den Bosch, de imposante Sint Janskathedraal op de Parade met al haar restaurantjes en de romantische Binnendieze. ’s-Hertogenbosch, de stad van Meesterschilder Jheronimus Bosch, mag je gerust als enorm veelzijdig omschrijven. Zo contrasteert de industriële Tramkade buiten het historische stadscentrum geweldig met het middeleeuwse karakter van de binnenstad. De Brabantse hoofdstad laat zich het beste ontdekken vanaf het water tijdens een rondvaart van Rederij Wolthuis. Maar ook de verschillende musea zijn de moeite waard: denk aan Het Noordbrabants Museum, Design Museum Den Bosch of het Jheronimus Bosch Art Center. Liever een frisse neus halen? Huur dan een fiets bij Vesting Fietsen in Den Dungen, net buiten Den Bosch. Verken de omgeving de hoofdstad op de pedalen. Volgende stop: Heusden!


Houd de camera in de aanslag: een bezoek aan fotogeniek Heusden

Het stadje Heusden is zowel binnen als buiten de vesting de moeite van het bezoeken waard. Foto: VisitBrabant

Vestingstad Heusden is een must-visit voor liefhebbers van kunst, cultuur, historie en gastronomie, maar ook fiets- en wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de groene, waterrijke omgeving rondom de vesting. Door een grondige restauratie ontving Heusden de hoogste Europese restauratie-onderscheiding: de ‘Europa Nostra’. Het stadje zelf eigenlijk het leukste om te ontdekken door simpelweg door de pittoreske straatjes te struinen. Maak een wandeling over de vestingmuren en geniet onderweg van een versnapering op een van de vele terrasjes op de befaamde Vismarkt, zoals In den Verdwaalde Koogel - waar je ook kunt blijven overnachten als je aan het eind van de dag nog lang niet genoeg hebt van het stadje. Voor een lekker verfrissend ijsje én echte Brabantse gastvrijheid maak je een pitstop bij 't IJshuys


Beleef meer van Noordoost-Brabant in Boxtel en Vught

 Breid je diner bij Kasteel Maurick desgewenst uit met een overnachting. Foto: VisitBrabant 

Heb je meer tijd over om de omgeving te verkennen? Ten zuiden van 's-Hertogenbosch vind je het idyllische dorp Vught, dat perfect te combineren valt met een bezoek aan de Brabantse hoofdstad. Voor het grootste klimbos van de Benelux moet je bij De IJzeren Man Vught zijn. Of neem een duik in het verleden en breng een bezoek aan Fort Isabella, dat stamt uit 1617. Een bezoek aan DePetrus is een must voor cultuurliefhebbers: naast Bibliotheek Vught herbergt de voormalige Sint-Petruskerk ook het Vughts Museum, de Wereldwinkel en het Leescafé.

Ben je geïnteresseerd in de historie van de Tweede Wereldoorlog, dan mag een bezoek aan het indrukwekkende Nationaal Monument Kamp Vught niet ontbreken. Sluit de dag afsluiten met een hapje en drankje bij restaurant In 't Groene Woud of Kasteel Maurick, waar je ook kunt overnachten. Of bezoek het nabijgelegen Helvoirt voor een culinaire avond bij restaurant 't Lieve Leven.

Ook voor kinderen is er in de regio trouwens genoeg te beleven.  In Oertijdmuseum Boxtel wandel je tussen levensechte dinosaurussen en bijzondere fossielen. Iets ten westen van 's-Hertogenbosch, in Nieuwkuijk, vind je de Emmamolen: een prachtige nog werkzame (koren)molen met een terras en streekwinkel. 


Kun je geen genoeg krijgen van de regio?  Lees dan ook over de verborgen geheimen van De Maashorst of maak een unieke tijdreis door het Land van Cuijk.


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.