image
Getty Images

De 10 leukste activiteiten om te doen in Middelburg

Op 1 juli 2023 was het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in het Koninkrijk der Nederlanden. Ook Middelburg profiteerde van de mensenhandel. Wij wekken de handelsgeschiedenis tot leven tijdens een historische stadsexpeditie — en begeven ons daarbij óók in de schaduwen. Wandel je mee?

1. Maak een stegentocht

Stegentocht in Middelburg - Kuiperspoort. Foto: Tim BilmanDe Kuiperspoort is een van de vele steegjes die je ziet tijdens een stegentocht in Middelburg. Foto: Tim Bilman

Stadsgids Hans Notebaart toont in Middelburg steegjes die je anders voorbijloopt en vertelt de verhalen die erachter schuilgaan. Vanaf € 14 p.p..


2. Ontcijfer de gevelnamen

Gevenopschriften uit het verleden in Middelburg. Foto: Tim BilmanGevenopschriften uit het verleden in Middelburg. Foto: Tim Bilman

’t Land van Belofte, Het Zevende Zegel, De Blauwe Fontein, De Gouden Pot, Het Hemelryck, De Spaerpot … Wandel op je dooie gemak door het oude centrum van Middelburg en verbaas je over de huisnamen. Leestip: met het huisnamenboek 'd’ Guld Waerrelt' van Erik de Graaf kraak ook jij de historische codes.


3. Verdiep je in het archief

Verdiep je in het archief van Middelburg. Foto: Tim BilmanHet Zeeuws Archief. Foto: Tim Bilman

Op Open Monumentendag op de tweede zaterdag in september verzorgen medewerkers van het Zeeuws Archief korte rondleidingen door de stijlkamers van het Van de Perrehuis. Op de eerste zaterdag van november is er een open dag en kun je met een gids afdalen naar de ondergrondse depots en een selectie van archiefstukken bezichtigen. Tot en met 31 december 2024 kun je hier gratis naar de tentoonstelling Ooggetuigen van de Slavenhandel. Een must!


4. Maak een stadswandeling

Maak een stadswandeling. Foto: Tim BilmanOntdek het handelsverleden van Middelburg tijdens een stadswandeling. Foto: Tim Bilman

Tijdens een wandeling wek je het handelsverleden tot leven. Plekken die niet mogen ontbreken zijn het Zeeuws Archief, de Balans, de Rotterdamse en Rouaanse kaai en het Balkengat. Bij De Drvkkery, een boekhandel, verkopen ze een stadswandelgids genaamd 'Cacao, suiker en slaven'. Of boek een stadswandeling met gids, € 12,50.


5. Pak een terrasje en een filmpje

Pak een terrasje. Foto: Tim BilmanPak een terrasje in Middelburg bij de Houttuinen. Foto: Tim Bilman

De Kloveniersdoelen werd in 1607 gebouwd als onderkomen voor de kloveniers of schutters. Later zetelde hier een VOC-depot en werden er bemanningsleden gerekruteerd. Volg de inpandige trap naar boven voor een uitzicht over de binnenstad. Anno nu is vooral De Houttuinen, een grand café met zonnig terras, een schot in de roos. Arthousebioscoop Cinema Middelburg telt twee zalen, waaronder de kleinste bioscoopzaal van het land, met vijftien stoelen.


6. Doe een wijnproeverij

Doe een wijnproeverij in Middelburg. Foto: Tim BilmanWijn proeven in 't Vliegendt Hert. Foto: Tim Bilman

In ’t Vliegendt Hert proef en koop je exclusieve wijnen van over de hele wereld. Trakteer jezelf op een wijnproeverij (met spijzen) of een high wine en zoek een plekje uit in de zonovergoten binnentuin. Kijk ook om je heen: het gelijknamige en stijlvolle pand dateert uit de zestiende eeuw.


7. Doe een bierproeverij

Bierbrouwer Jacco is er helaas uitgestapt, maar zijn recepten leven voort. In het proeflokaal van de Stadsbrouwerij Middelburg geniet je van smaakvolle bieren uit eigen brouwerij. Ook VOC-bier (Middelburgs Stadsbier 6) staat nog op de kaart.


8. Dineer in een oude kelder

Restaurant Het Packhuys gaat schuil in de kelder van een historisch pakhuis aan de Binnenhaven. De nadruk ligt op vis — à la carte of als diner met drie gangen.


9. Beklim een kerkkoepel

Oostkerk in Middelburg. Beklim de kerkkoepel. Foto: Tim BilmanBeklim de kerkkoepel van de Oostkerk in Middelburg. Foto: Tim Bilman

De achtkantige Oostkerk, met zijn ronde koepel en ‘lantaarntoren’, behoort tot de mooiste en meest markante bouwwerken van Middelburg. In de zomermaanden kun je deelnemen aan een rondleiding met gids. Boven op de koepel heb je een panoramisch uitzicht (woensdag tot en met zondag), € 7,50 p.p. Onder het orgel in de kerkzaal worden allerlei leuke evenementen georganiseerd.


10. Bekijk hedendaagse kunst

Bekijk hedendaagse kunst in Middelburg. Foto: Tim BilmanBekijk hedendaagse kunst in Middelburg. Foto: Tim Bilman

In een stad die bolstaat van de historie, biedt De Vleeshal een opvallend tegengeluid. Onder het deels gerestaureerde gotische dakgewelf laaf je je aan hedendaagse kunst in vele vormen, € 4 p.p.. Gratis toegang op de eerste woensdag en zondag van de maand. Check ook vooral de agenda.


Meer lezen over een historische stadswandeling door Middelburg? Bestel hier de zomereditie 2023 van In Eigen Land. 

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!