Dit zijn de vijf leukste speelnatuurplekken in eigen land image
Tikva Looijen

Dit zijn de vijf leukste speelnatuurplekken in eigen land

Wil jij lekker naar buiten met het hele gezin? Reisblogger Tikva Looijen van het platform gezinopreis.nl kent de leukste speelplekken waar je ook tijdens de crisis terecht kunt. En ze zijn ook nog eens hartstikke gratis.

Klauter er op los in het Belevenissenbos in Lelystad

Het Belevenissenbos in Lelystad is een van de grootste speelbossen van Staatsbosbeheer in Nederland. Op het uitgestrekte terrein zijn twee routes. Via touwen, netten en boomstammen klim en klauter je door het bos en zelfs over een aantal slootjes.

Schijnt de zon, vergeet dan niet je zwemspullen mee te nemen. Er is ook een helder meertje met een route door het water, dat vraagt natuurlijk om een duik. 

Belevenissenbos LelystadSpeelplezier gegarandeerd in het Belevenissenbos in Lelystad. Foto: Tikva Looijen

Raak niet uitgespeeld in het Speelbos op de Lemelerberg 

Maak eerst een lange wandeling over de Lemerlerberg en beloon je kinderen daarna met een bezoek aan het speelbos op de Lemelerberg. Dit speelbos ligt echt middenin het bos en is heel ruim van opzet. Er is een toffe speelhut en er zijn een aantal klauterroutes. Ook zijn er picknickplaatsen en er hangen zelfs hangmatten in de bomen! Ideaal om als ouder even te chillen terwijl je kind zich uitstekend vermaakt. 

Lemerlerberg speelbosNa een lange wandeling uitrazen in het speelbos op de Lemelerberg. Foto: Tikva Looijen

Beklim een spectaculair klimtoestel in Speelbos Herperduin

Speelbos Herperduin heeft een spectaculair klimtoestel in de vorm van een das. Het is maar liefst 6 meter hoog, 33 meter lang en 23 meter breed. Je kunt aan de zijkanten via klimwanden en touwen naar boven klauteren en dan via de glijbaan weer naar beneden. 

Is het speeltoestel te druk, dan zijn er verspreid door het bos nog meerdere kleinere speeltoestellen, waaronder meerdere waterpompen. Ook fijn: er zijn hier bankjes en picknickplekken in de zon én in de schaduw. Combineer het speelbos met een langere of kortere wandeling door de Herperduinen waar je wisenten (bizons) en Exmoorpony’s tegen kunt komen. 

Speelbos HerpenduinBedwing dit enorme speeltoestel in Speelbos Herperduin. Foto: Tikva Looijen

Ga op avontuur in het avonturenbos in Groesbeek 

Het avonturenbos Stekkenberg in Groesbeek, nabij Nijmegen, ligt aan de rand van een woonwijk en niet in een natuurgebied. Het uitgestrekte bosgebied laat je dat echter snel genoeg vergeten. Er is hier van alles te doen, zo is er een boomhut en een boomzweefpad. Bovendien is er heel veel ruimte om met takken je eigen hut te bouwen. Hoe leuk is dat! Ook hier zijn weer picknicktafels aanwezig. 

avonturenbos stekkenbergGa de boom in in het avonturenbos Stekkenberg in Groesbeek. Foto: Tikva Looijen

Ontdek de prachtige natuur in het speelbos in Lorken

In het speelbos Lorken bij de boswachterij Gieten-Borger in Drenthe heb je heel veel ruimte om zelf je eigen hut te bouwen. Daarnaast staan er verspreid door het speelbos ook een aantal speeltoestellen, zoals een klautertoestel en schommel. Er is ook een waterspeelplek. 

In het speelbos zijn geen picknicktafels, maar wel genoeg omgevallen bomen om op te zitten terwijl je kind lekker aan het spelen is. Bij boswachterij Gieten-Borger is ook een boomkroonpad én er start hier een kabouterpad. 

LorkenspeelbosBouw je eigen hut in speelbos Lorken. Foto: Tikva Looijen 

Laat je door Columbus het bos insturen!
Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!

 

Op gezinopreis.nl heeft Tikva nog veel meer handige tips voor je verzameld. Op haar blog kan je leuke  wandelingen voor kinderen vinden en nog veel meer toffe speelbossen in Nederland