Montenegro image

Montenegro


Reisgids

Montenegro
Europa
Bloem

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Pas sinds 2006 is dit kleine stukje ex-Joegoslavië een onafhankelijke staat. Kenmerkend zijn de mooie stranden, authentieke, ommuurde stadjes en een groen berglandschap. Montenegro is nog vrijwel onontdekt en ongerept, vooral in het binnenland kom je bijna geen reizigers tegen. Hier kun je uren dwalen in oude dorpjes en verlaten bossen. Aan de Adriatische kust vind je vissersdorpjes, hoge bergen, baaien en kloostereilandjes. Hier komt het merendeel van de buitenlandse bezoekers, maar ook als je die niet wilt tegenkomen, vind je hier rustige stranden. Heel druk zal het er sowieso niet worden: Montenegro telt maar zo’n 650.000 inwoners.

Podgorica is de hoofdstad van het land en met een kleine 170.000 inwoners is het ook meteen de grootste stad. Podgorica heeft een aantal lange, rechte boulevards die worden afgewisseld met enkele karakteristieke plekken. In het westen van de stad kun je niet om de nieuwe orthodoxe kathedraal Hristovog Vaskrsenja heen. Dit enorme gebouw met zijn grote koepels en de vele gouden kruizen is zeker een foto waard, al ziet de rest van de wijk er wat armoedig uit. Wanneer je je weer naar het centrum begeeft, kom je weer in meer West-Europese sferen terecht.

Vergeet zeker niet een bezoekje te brengen aan de Grote Markt (Velika Pijaca) en de moderne Millenniumbrug.

Wat zegt de community

(2)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Bukomirsko meer
Bukomirsko meer
Podgorica
Antwan
Tara River canyon
Tara River canyon
Durmitor NP
Canipel
Tara River canyon
Tara River canyon
Durmitor NP
Canipel

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Montenegro van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Montenegro dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Je hebt voor reizen naar Montenegro geen visum nodig.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Montenegro:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Montenegro kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: euro (EUR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  De meerderheid van de Montenegrijnse bevolking is oosters-orthodox christelijk. Voor religieuze feestdagen wordt de juliaanse kerkkalender gehanteerd, waardoor het voor kan komen dat Kerstmis op 7 en 8 januari valt.

  1 mei - Dag van de Arbeid

  Viering van de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse met hoop op een rechtvaardige samenleving.

  21 mei - Onafhankelijkheidsdag

  Op deze datum in 2006 werd in Montenegro een referendum gehouden voor de onafhankelijkheid van Servië. Echter werd Montenegro pas op 3 juni van dat jaar definitief onafhankelijk verklaard van Servië.

  13 juli - Dag van de Staat

  Feestdag ter nagedachtenis aan het uitbreken van de opstand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1941 een jaarlijks terugkerende feestdag.

  Als een feestdag op zondag valt, is de maandag daarna een vrije dag.

 • Montenegro – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Montenegro, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Montenegro gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type F

 • De hoofdstad van Montenegro is Podgorica.
  Het oppervlak van Montenegro is 30% van Nederland.
  De gesproken taal/talen: Servisch.