image
Cedric Verhelst

Ervaar Vlaams erfgoed: 8 tips voor een upgrade van je citytrips

Erfgoed is er in alle soorten en maten en er is nog zoveel meer dan de befaamde Werelderfgoedlijst van UNESCO. In Vlaanderen zorgen ze goed voor de nalatenschap van hun voorouders, van immaterieel tot cultureel erfgoed. Aan de hand van deze acht tips pik je het mooiste erfgoed van Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen mee bij je citytrips.

Religieus erfgoed in Leuven en Gent

Abdij van Park is het decor voor de tentoonstellingen van PARCUM. © Cedric Verhelst

Tip 1: Leuven was voor monniken en nonnen een ware hotspot: maar liefst vier abdijen is deze stad rijk. Onze favoriet is Abdij van Park uit de twaalfde eeuw, een van de best bewaarde abdijen van Europa. Niet alleen de voormalig bezoekers met religieuze intenties vonden hier rust en bezinning, door de ligging aan de rand van Leuven – midden in het groen – is de Abdij van Park nog altijd een oase van rust. Voor wandelaars en fietsers vormt al het groen in combinatie met het religieus erfgoed de ultieme city escape. Toe aan een alles-in-één-ervaring? Een fietsroute van 14,1 kilometer vertrekt van de Grote Markt en verbindt de vier abdijen van Leuven.

In het museum van Abdij van Park is er nu de expositie ‘Als de bliksem: 900 jaar norbertijnen’ te bezichtigen. De thematentoonstelling van PARCUM staat op het kruispunt van religie, kunst en cultuur, aan de hand van schilderijen, prenten en andere kunstobjecten. De tentoonstelling loopt 1 augustus af, dus als de bliksem naar Leuven!

Tip 2: Begijnhoven zijn de light versie van het klooster: in de dertiende eeuw opgericht voor vrouwen die samen in afzondering een godvruchtig leven wilden leiden zonder een kloostergelofte af te leggen. In Gent vind je maar liefst drie begijnhoven, waarvan er twee zijn opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De begijnhoven in Gent hebben ieder zo hun charme: Oud Begijnhof Sint-Elisabeth staat bekend als holy corner dankzij de aanwezigheid van een rooms-katholieke, orthodoxe en protestantse kerk, Klein Begijnhof is het best bewaarde begijnhof van de dertiende eeuw en Groot Begijnhof Sint-Elisabeth is uitzonderlijk groot en werd tot 2008 zelfs nog bewoond door begijnen.


Immaterieel erfgoed in Mechelen

In Mechelen staat de oudste en grootste beiaardschool ter wereld. © Andreas Dill

Tip 3: De oudste en grootste beiaardschool ter wereld bevindt zich in de Bourgondische kunststad Mechelen op mensenmaat. De beiaardcultuur in België is in 2014 door UNESCO geselecteerd als voorbeeldpraktijk voor omgang met immaterieel cultureel erfgoed. In de Sint-Romboutstoren – eyecatcher van Mechelen – beleef je de Vlaamse beiaardcultuur op z’n best. Voor wie zich volledig wil onderdompelen in de traditie is het mogelijk om een exclusief kijkje in de befaamde beiaardschool van Mechelen te regelen.

Lees ook: Meesterwerken van de architectuur: deze gebouwen mag je niet missen tijdens je citytrips in Vlaanderen

Stedelijk erfgoed in Brugge

Het centrum van Brugge is één groot werelderfgoed. © Jan Darthet

Tip 4: De volledige (!) binnenstad van Brugge is door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. De ongekende economische voorspoed uit de vijftiende eeuw, toen de handelsstad floreerde als nooit tevoren, is buitengewoon goed bewaard gebleven en heeft een flinke voetafdruk in Brugge. Het authentieke middeleeuwse stadsweefsel en grote delen van de historische gebouwen bleven nagenoeg intact. Soms lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan, maar Brugge is juist volledig met de tijd meegegaan. Creatieve initiatieven omarmen het roemrijke verleden, zo ook de Triënnale Brugge 2021. De werken van dertien (inter)nationale kunstenaars zijn tentoongesteld door de stad en zijn nog te bewonderen tot 24 oktober.


Kunstzinnig erfgoed in Mechelen, Leuven en Gent

Het meesterwerk Het Lam Gods beleef je met AR in Gent. © Art in Flanders/ Cedric Verhelst

Tip 5: In de Sint-Baafskathedraal in Gent is het gerestaureerde meesterwerk ‘Het Lam Gods’ van Jan van Eyck te bewonderen. Met behulp van augmented reality reis je diep in het verleden en beleef je de bewogen geschiedenis van het kunstwerk en de kathedraal alsof je er zelf bij was. Via een magische tocht door de crypte van de Gentse kathedraal eindig je oog in oog met het meesterwerk.

Tip 6: De befaamde universiteitsstad is er maar wat trots op dat de bigbang-theorie is geschreven in Leuven. Professor Georges Lemaître lanceerde deze revolutionaire theorie over de oerknal in 1931 aan de Leuvense universiteit, wat de wetenschap op haar grondvesten liet schudden. Het is dan ook niet toevallig dat Leuven de big bang als thema van zijn stadsfestival kiest. KNAL!  organiseert onder andere een tentoonstellingsparcours in de verschillende Leuvense musea. In M Leuven gaat de tentoonstelling ‘Imagining the Universe’ op zoek naar de verbeelding van het universum in de kunst en het denken over het universum vanaf de oudheid tot de negentiende eeuw.

Tip 7: Het Kunstuur in Mechelen gaat all-in om jou te betoveren met kunst. Belgische topwerken uit de periode 1880-1950 worden bijgestaan door verhalen van bekende en minder bekende Vlamingen, door unieke belichting, bijpassende muziek van Dirk Brossé en dat alles in het beschermde monument van de Heilige Geestkapel. Meer dan de helft van de schilderijen komt uit privébezit en is nog maar zelden aan het publiek vertoond. Laat je in één uur overrompelen en betoveren, dit jaar nog tot 30 september.

Lees ook: Zo breng je een vip-bezoek aan de 5 Vlaamse kunststeden

Cultureel erfgoed in Antwerpen

Zo hoort een bibliotheekzaal eruit te zien! © Niko Caignie

Tip 8: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, midden in de Antwerpse binnenstad, verzamelt al het materiaal over de taal, cultuur en geschiedenis van Vlaanderen. Absoluut hoogtepunt is de Nottebohmzaal, picture perfect als je denkt aan hoe een klassieke bibliotheekzaal eruit hoort te zien. Hier worden de eerste 150.000 boeken van de bibliotheek bewaard in een historische en adembenemende setting. Deze verborgen parel van Antwerpen opent alleen de deuren voor rondleidingen, lezingen, tentoonstellingen en concerten (en heel soms als pop-up studiezaal als je geluk hebt!). Kijk voor het actuele aanbod van de pronkzaal op de website.


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!